İkram Kali

Büyükşehir kendi kalesine gol attı

İkram Kali

Çevre Yolu  Van’ın gündemini işgal eden çözüm bekleyen konulardan biridir. Konu yoldan çıkarak siyasi  polemik malzemesi oldu. Çevre Yolu’nun sorununun nerede nasıl noktalanacağını herkes merak ediyor.

Çevre yolu yapımı ile ilgili her türlü  açıklamanın, değerlendirmenin  kamuoyu tarafından ilgiyle  takip edildiği dönemde Van Büyükşehir Belediyesi önceki gün, “Meclis’ten Van'a özel yasa: Çevre yolu kamulaştırma yerine 18. madde ile yapılacak!” başlığı ile  basın açıklaması yaptı.

Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı torba kanunu kendisine göre yorumlayan belediye kanun ile Van Çevre Yolu'nun 18. Madde kapsamında  yapılacağı  iddia ederek Van halkına ayrımcılık yapıldığını ileri sürdü.

Yanlış yorumlanarak siyasi mülahazalarla hissi davranılarak   acelece keleme alındığı sonradan anlaşılan  açıklamada şöyle denildi:"14 Nisan 2016 tarihinde AKP milletvekillerinin teklifi ile  meclisten geçen ve 26 Nisan 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından onanarak yürürlüğe giren 6704 sayılı torba kanunu ile hükümetin Van çevre yolunu kamulaştırma yerine 18. madde ile yapılmasını onaylamıştır. Torba kanununun 9. maddesi ile "yol" ibaresinden sonra gelmek üzere 'otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu' ibaresi eklenmiştir. Bu kararla; Van çevre yolunun kamulaştırma yapılmasına dair bugüne kadar yürütülen çalışmalar ve resmi yazışmalara rağmen, çevre yolunun geçiş güzergahının kamulaştırma yapılmadan İmar Kanunun 18. maddesi ile çözümü esas alınmıştır. Türkiye'deki çevre yollarının kamulaştırma ile yapıldığına dair sayısız emsaller olmasına rağmen, bu torba kanunu ile Van halkına karşı büyük bir ayrımcılık yapılmıştır. Kentimize ve halkımıza karşı bu tavrı kabul edilebilir bulmadığımızı ve bu yasa değişikliğinin bir an önce geri alınması için çağrıda bulunuyoruz. Kentteki tüm STK ve kurumlarımızı bu konuda duyarlı olmaya, Van Milletvekillerini de bu kente karşı sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.”

Endişelenen vatandaş, ‘ koskoca belediye  kanunu yorumlayarak böyle diyorsa o zaman söylediği doğrudur’diye düşündü.

Belediyenin çağrısı üzerine bir dernek heyecanlanarak okumadığı anlamadığı  belli olan 6704 sayılı torba kanun a basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Tabi yanlışa düştü.

 Esası öyle değilmiş.

Belediyenin açıklamasına belediye  Meclis üyesinden cevap niteliğinde değerlendirme açıklama geldi.

Van Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı ve Belediye Meclis Üyesi Orhan Özdek, Van Büyükşehir Belediyesi’nin görüşünün  yanlış olduğunu ifade ederek belediyeyi bir anlamda  tekzip etti.

Belediyenin görüşünün aksine 18. Madde ile ilgili bir yasanın çıkmadığını açıklayan Özdek, “ 11. Madde ile ilgili bir yasa çıkarıldı. Belediye  kanunu 18. Madde gibi anlayarak yanlış açıklama yapmıştır 11. Madde bütün Türkiye genelini  ilgilendiren bir kanundur. 18. Madde ise farklı bir şeydir" dedi.

Büyükşehir Belediyesi  Özdek’in değerlendirmesine doğru da demedi yanlış da demedi sessiz kaldı.

Ardan üç gün geçti.

Van halkı  Büyükşehir Belediyenin yaptığı  açıklamanın ya  arkasında durmasını veya  sehven yapıldığını belirterek düzeltme  yapmasını bekledi. Hala bekliyor.

Açıklama, düzelteme yok.

Halka karşı saygısı olan bir belediye kendi yanlış açıklaması karşısında ‘ görmedim, duymadım bilmiyorum’  şekilde davranamaz.Geçiştirme yapamaz.   Sorumluluk taşıyan  bir belediye  “Şu nedenlerle Çevre Yolu ve 18. Madde ile ilgili yanlış anlamalara neden olacak açıklama yapılmıştır. Düzeltir değerli halkımızdan özür dileriz” demesi gerekir.

Ortaya çıkan gerçek şudur:

Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Yolu üzerinde, 18’in içinde rakibine unutamayacağı  tribünleri ayağa kaldıracak  gol atmayı planlarken kendi kalesine öyle bir gol attı ki rakibi uğraşsa böyle bir gol atamazdı. Büyükşehir kadrosunda yer alan  amatör oyuncuların kendi  kalelerine attıkları ters köşe yapan  gol uzun süre konuşulacağa benziyor!

İşin şakası bir yana.

1 milyon 100 bin nüfusu, 13 ilçeyi, 579 mahalleyi ( köy) ,   600 Milyon TL, eski değerle yarım katrilyonu aşan bütçeyi yöneten, her branştan yüzlerce teknik ve idari personeli bünyesinde barındıran,  çok sayıda danışmanı olan kentten sorumlu olan Van Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Yolu ile ilgili açıklaması  gaftan ibarettir. Yanlış açıklama  belediyedeki sağlıksız, özensiz  işleyişin dışa yansımasıdır. Bu uyarıdır. Bence ders çıkarılmalı, belediyede öz eleştiri yapılmalıdır.

Ezcümle Büyükşehir  Belediyesi kamuoyu nezdinde zor durumda kalmıştır. Yanıltıcı, yanlış yönlendirici açıklamanın savunulacak hiç bir tarafı yoktur. Eş Başkanlar Bekir Kaya, Hatice Çoban  kurumlarındaki sorumsuzluğun, dikkatsizliğin üzerine giderek gereğini yapmaları gerekir.

Kamuoyu düzeltme bekliyor.

Yazarın Diğer Yazıları