İkram Kali

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Çelik mi?

İkram Kali

Van,  iki yönlü seçim sürecine girmiş durumda.
Bir yanda Van Ticaret ve Sanayi Odası  (VATSO) meslek grupları-başkanlık seçimi, diğer tarafta 2014'te yapılacak Büyükşehir Belediye Başkanlığı, yerel idare seçimleri.
İş yerlerinde, kulislerde, kahvede, köşede VATSO seçimlerinin yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkan aday tahminleri üzerinden tartışmalar, yorumlar yapılıyor. Özellikle VATSO'da yaşanan  "K"  belgesi ofisi tartışmalarına her gün yeni bir isim katılıyor. En son BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik katıldı. 
Van Ekonomi Konseyi ise bugüne kadar konuyla ilgili her hangi bir açıklama yapmadı! 
Tam bu aşamada Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO), Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (VESOB), Erciş Ticaret Odası (ETSO) ve Van Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün katımlıyla YYÜ öncülüğünde  "Van Akademisyenleri ve Sanayicileri Buluşması Paneli"  düzenlendi. Panel, ekonomik gündeme uygun, yerinde, birleştirici, yararlı etkinlik olmuştur. Emeği geçenleri kutlarız.  
***
Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve yeni kurulan Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerinde yerel seçimler çekişmeli geçecek. 
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekilleri, il ilçe teşkilatları yarın seçim olacak gibi çalışmalarına yakın markaj devam ediyorlar. Köy köy, kapı kapı gezerek seçmenlerle, meslek odalarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerini canlı ve sıcak tutmaya çalışıyorlar. Ak Parti'de görev planlaması doğrultusunda saha çalışmasına katılanlar çalışmalarını değerlendirip, raporlayarak gerekli yerlere sunuyorlar.
Nitekim önceki gün, il teşkilatı tarafından AK Parti Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, İl Başkanı Abdullah Aras'ın da katıldığı, köy muhtarlarına yönelik "büyükşehir" ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ne gelince.
BDP'de ilçe teşkilatları kongre süreci başladı. 29 Aralık 2012 tarihinde Özalp ve Çaldıran, 5 Ocak 2013 tarihinde Muradiye, 6 Ocak 2013'te Erciş ile Edremit, 12 Ocak 2013'de ise Başkale ve 13 Ocak 2013 tarihinde de Gevaş ilçe kongreleri yapılacak. BDP seçimlere yenilenen yönetimler ile girecek. O nedenle ilçe seçimlerinin havası biraz daha farklı olacak. 
BDP büyükşehir ile ilgili sessizliğini önceki gün bozdu. BDP'li belediye başkanları, il genel meclis üyeleri ve belediye meclis üyelerinin katıldığı toplantıda 'Büyükşehir Yasası', seçim süreci, çeşitli yönleriyle ele alındı.
'Büyükşehir Yasası' ile ilgili toplantının açılış konuşmasını deneyimli siyasetçi BDP Muş Milletvekili Demir Çelik yaptı. Çelik konuşmasında;
* Büyükşehir Yasası'nı eleştirdi
* Kendileri açısından Van'da yaşanan sürece dikkat çekti 
* Büyükşehir Belediye Yasası'nın siyasal operasyon olduğunu söyledi
* Mücadeleyi nasıl kazanabilecek bir noktaya taşıyabiliriz konusunu tartışacağız dedi. 
Basına kapalı olarak yapılan toplantı sonrası aldığımız duyumlara göre BDP'de Van Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına Vanlı bir isimin gösterilme ihtimalinin çok düşük olduğu, buna karşın BDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in başkan adayı gösterilebileceği ileri sürüldü.
Van kamuoyunda BDP'den Van Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için şu ana kadar Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in ismi geçerken, listeye Muş Milletvekili Demir Çelik'te eklendi.
BDP adı geçen isimleri aday gösterir mi, göstermez mi onu bilemeyiz.  Ama kulislerde konuşulanlar şimdilik bunlar.
BDP Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak ismi gündeme gelen Sosyal Demokrat, uzlaşmacı kimliği ile tanınan Muş Milletvekili Demir Çelik'i biraz yakından tanıyalım. 
* 21 Aralık 1959'da Muş Varto'da doğdu. 
* Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesini bitirdi.
* Serbest eczacı olarak çalıştı. 
* 2004'te DTP'nin seçim işbirliğine gittiği SHP'den Varto Belediye Başkanı seçildi.
* 2 Mayıs 2008'de kurulan BDP'nin 7 Eylül 2008'de yapılan 1. Olağan Kongresi'nde Genel Başkan seçildi.
* Beş yıl önceki kongrede, "Türkiye'nin siyasi bir kriz içinde olduğunu ve bu krizden çıkışın cumhuriyetin demokratikIeşmesiyIe olacağını, bunun içinde savaşın, operasyonların ve çatışmanın bir an önce durdurulup, diyalog yolunun açılması ve tartışmaların yaşanması gerekiyor' ifadelerini kullanmış. 
* TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi, orta düzeyde İngilizce bilen Çelik, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim yarışı AK Parti ve BDP arasında bir bakarsınız Çelik'ler arasında geçer.
 Belli olmaz.

Yazarın Diğer Yazıları