İkram Kali

Bu seçim unutulmaz

İkram Kali

Yerel seçimler yapıldı ama bitmedi. 

31 Mart 2019 yerel seçimleri Türkiye yerel seçim tarihinde ittifaklarıyla, adaylarıyla, seçim söylemleriyle, seçim gecesi yapılan açıklamalarıyla, adayların duruşuyla, seçim sonuçlarıyla, geçersiz oylarıyla, oy çalındı iddialarıyla,  kazananları kaybedenleriyle, itirazlarıyla, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarıyla, İstanbul seçim sonuçlarının uzaması polemikleriyle, Anadolu Ajansı'nın tartışmalara yol açan veri akışıyla, bazı ilçelerde seçimi kazanan belediye başkan adaylarının mazbatalarının verilmemesiyle, kadın muhtar aday sayısıyla, günahları sevaplarıyla ayrı bir yer  tutacak.  Bunların hepsini tek tek analiz etmeye  kalkarsak bizim yerimiz sizinde sabrınız yetmez.

Bunlar arasında bir konu dikkat çekicidir.

 Cumhur İttifakı AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım seçim sonuçlar kesinleşmemişken 31 Mart gecesi saat: 23.25'de açıklama yaparak, "İstanbul'da seçim sayımları gayri resmî sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul'da seçimi kazandık. Bu süreçte İstanbul halkının bize verdiği yetki için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. İstanbul sokaklarına seçimin kazanıldığını belirten " Teşekkürler İstanbul" afişleri asılmaya başlandı. Alışılmış seçim geceleri olsaydı kaybeden aday sırdan açıklama yaparak veya yapmayarak evine çekilerek geceyi noktalardı.

 Öyle olmadı...

Seçim gecesi saat 22.15'te Ekrem İmamoğlu beklenmedik şekilde ekrana çıktı.  "Elimizde İstanbul'daki tüm sandıkların ıslak imzalı tutanakları var. Buna göre seçimi kesinlikle kazandık. Anadolu Ajansı yine algı operasyonu yapıyor. Bunu kabul edin, gelin kutlayın" çağrısı yapması ve aralıklarla televizyon ekranlarına canlı yayında çıkarak açıklama yapması ve sandıkları terk etmeme çağrısı yapması başta AK Parti, CHP, diğer partiler ve tüm Türkiye'de şok etkisi yarattı.

Millet İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, rakibi Binali Yıldırım'ın " kazandık" açıklamasını alışılmışın dışında tavırla karşılayarak seçim merkezini terk etmedi. Ekrem İmamoğlu seçim gecesinden itibaren son derece sakin, soğukkanlı ve kararlı davranarak Binali Yıldırım'ın mazbatasını almasını engelledi.

İmamoğlu çıkışı ve kararlılığıyla " seçim sandıkta kazanılır" sözünü doğrularcasına seçim tarihimizde yeni bir sayfa açtı. Mücadeleden vazgeçmeyen ancak mazbata almadan Anıtkabir'e çıkarak defteri imzalama  yanlışı yapan İmamoğlu, İstanbul sonucuyla ilgili olarak 12 gündür başladığı yerde duruyor. 

Lider olmak fark yaratmakla başlar.

 

 

Fatura kime kesilecek?

Adana'nın Kozan ilçesinde MHP'den girdiği seçim yarışını kazanan Nihat Atlı'nın başkanlığını, sabıka kaydının seçilmesine engel teşkil ettiği gerekçesiyle düşüren YSK,  ilçede en yüksek ikinci oyu alan Saadet Partisi adayı Kazım Özgan'ı yeni belediye başkanı olarak açıkladı.

Muş'un Rüstemgedik Beldesinde seçilen CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatasını vermeyen YSK, ikinci sıradaki HDP adayına mazbata verilmesine karar verdi. (Mazbatayı almaya hak kazanan ikinci sıradaki HDP adayı mazbatayı kabul etmedi)

YSK Van'ın Edremit-Tuşba-Çaldıran; Erzurum'un Tekman, Kars'ın Digor Dağpınar, Diyarbakır'ın Bağlar ilçelerinde HDP'den seçilen, ancak KHK ile kamu görevinden ihraç edilen isimlere de mazbatalarının verilmeyeceğini, mazbataların ikinci sıradaki adaylara verileceğini açıkladı.

YSK'nın KHK'li belediye başkanlarına mazbatalarının verilmemesi yönünde aldığı karara HDP'den sert tepki geldi.  HDP'li seçmenler de sosyal medyada "YSK neden aday olmalarını izin verdi"  diyerek kararlara ve KKH ile ihraç edilen isimleri aday gösteren HDP yöneticilerine yoğun tepki gösterdiler..  

Tepki gösterenler diyorlar ki;

 "Bunun olacağını HDP Genel Merkezi öngörmeliydi. Bilmiyorlardıysa bilenlere sormalıydılar"

 "KHK'lı adayları neden aday yaptınız? Kimse kusura bakmasın bu seçimde kaybeden HDP yönetimidir"

" 102 belediyeden 50 belediyeye düşmek büyük bir siyasi hezimettir. HDP bu durumun suçlusu ve tek organizatörüdür. Çıkıp halka özeleştirilerini yapsınlar. KHK'dan ihraç edilenleri neden bilerek aday gösterildi?   

"HDP niye KHK'lı kişileri aday yaptı? HDP de insan mı yok aday mı yoktu. HDP yöneticileri çıkıp bu halka acilen açıklama yapmaları gerekir.  Yeter artık bıktık sizin bu saçma sapan öngörüsüz politikalarınızdan"

Benzer yüzlerce yorum var.

HDP üst düzey yöneticileri, teşkilatları özeleştiri yaparak hesap verecekleri kesindir. Sorumluluğu olanlar bir şekilde bedel de ödeyecek.  Gelişmelerden sonra HDP Eş Genel Başkanları Sezai Temelli ve Pervin Buldan'ın görevlerine devam etmeleri zor görünüyor.

 

 

Çoban Ateşi Hareketi

Eski Bakan ve Milletvekili Rıfat Serdaroğlu, İstanbul'daki seçim süreci ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'ye tepki gösteren yazı kaleme aldı. Serdaroğlu yazısında gelişmelerden söz ederek, "  Çoban Ateşi Hareketi adıyla öyle büyük bir dip dalgası geliyor ki, tecrübe ile gençliğin, genç erkek ve kadınların, vatanseverliği özgürlük ve bilim ile harmanlayıp Türkiye'yi 22'nci asra taşıyacak öyle bir kadro ile geliyor ki, inan aklınız şaşacak. Tıpkı Kurtuluş Savaşı öncesi Reddi İlhak Cemiyetleri gibi örgütleniyorlar. Yavaş ve derinden!

Eski tarz siyaseti de, milletine yalan söyleyen yolsuzluk yapan eskimiş köhneleşmiş kadroları da çöpe atacak, Atatürk'ün gönüllü askerleri, Türkiye'nin kaderine el koymaya karar verdiler" dedi.

Serdaroğlu'nun bildiği bir şeyler mi var, yoksa öngörüde mi bulunuyor bilemiyoruz, ama yazdıkları dikkat çekicidir.

 

 

Yıldırım mı, İmam nikâhı mı?

Doğan Haber Ajansı Spor Servisi Sorumlu Eski Müdürü, Fotospor Gazetesi muhabirliği yapan spor müdürümüz, Türkiye Spor Yazarları Derneği Yönetim Kurlu eski üyesi usta gazeteci, spor yorumcusu Faik Gürses ağabeyimizle dost olmak zenginliktir. Yüzünden gülümseme, dilinden ve gönlünden hoşgörü eksik olmayan Faik Abi siyasi polemikler sürerken sorduğu soruyla herkese tebessüm ettirdi.

Usta diyor ki, "Birşey soracam; Binali YILDIRIM İstanbul Belediye Başkanı olursa kıydığı nikâh 'YILDIRIM Nikahı', Ekrem İMAMOĞLU Kıyarsa "İMAM Nikahı'mı oluyor? "

Faik Gürses'in zeka ürünü esprili sorusunun yanıtını siz verin.

Yazarın Diğer Yazıları