İkram Kali

Bu ödül Van'a, Van'ın gazeteciliğine

İkram Kali

Rahmetli İlyas Kitapçı, Remzi Perihan'ın ellerinde yoğrularak şekillenen, çok değerli isimlerin emeği ve katkısı ile büyüyerek bugünlere gelen, Vansesi, Van'ın 76 yıllık çınarıdır.  Vansesi, geçmişten devraldığı sorumlu gazetecilik anlayışıyla, gazeteciliğin evrensel ilkeleri doğrultusunda,  sadece gazetecilik yapmanın çabası içinde yoluna başarıyla devam ediyor.
Vansesi tarafı da değil, muhalifi de değil. Vansesi pozitif- eleştirel gazetecilik yapma iddiasındadır.
Vansesi 'nin gazetecilik, habercilik ilkesi şudur: Van'ı seven, Van'a yatırım yapan, Van'ın huzuru,  güvenliği, başarısı, kalkınması, gelişmesi için mücadele edeni, emek veren, çalışan ayrıca Van da yaşayanları önemseyen herkesi destekleriz, yanında oluruz. 
Yeri geldiğinde de basın ahlak ilkeleri çerçevesinde sonuna kadar da eleştiririz. 
2011 depremlerinde bütün Vanlılar gibi Vansesi'de payına düşen yıkımı,  hasarı en derin şekilde yaşadı. 
Yaşanan ağır sarsıntıya, yıkıma,  zor günlere karşın yeni bir anlayış, yeni bir ruh ve sorumlulukla güçlenerek, yenilenerek yayın hayatımıza sorumluluğumuzun bilinci içinde devam ettik.   Özellikle deprem sonrası yaptığımız özel haberlerle en zor günlerde Vanlıların sesi soluğu, gözü, kulağı olduk.  Van'ın bütün sorunlarını,  taleplerini köşe ve sayfalarımızda gündeme taşıdık.
Bu arada,
Deprem sonrası Van için spor, sosyal ve kültürel faaliyet ve tesis ihtiyacının ekonomi ve barınma kadar vazgeçilmez olduğu gerçeğini göz ardı etmedik.  
Daha depremin ilk aylarında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'a " Van neden yok"  manşet haberimizle Van'ın yeni stat yapılacak 18 il arasında neden yer almadığını kendisine sorduk. Ardından Van'a 25 bin kişilik stadyum yapılması için haberimizin izini sürerek kamuoyu oluşturduk.
2012 Londra Olimpiyatları'nda Van'ın gururu Nur Tatar'ı başından itibaren adım adım izleyerek sahiplendik, destekledik, motive ettik.  Başarısını sayfalarımızda paylaştık.
Belediye Vanspor'u yakından takip ederek siyah kırmızı takıma gönül veren okurlarımıza her gün doyurucu ve doğru haberler verdik, bütün çalışma ve maçlarını aktardık.
Spor sayfamızın logosunda da görüleceği gibi ilimizde sporun bütün branşlarına sahip çıkarak destekledik. Takım ve ferdi sporlarda yaşanan sorunlara, alınan başarılara sayfalarımızda geniş yer ayırdık.
Ancak Vansesi' nin spor haberciliği anlayışında Van amatör futbolunun ve futbolculara ayrıcalık yaptık. Amatör futbola ayrı bir yer ayırdık. Futbolun çilesini çeken, ilgisizlik ve sahipsizlik içinde kıvranan kulüp ve futbolcuların fedakarlıklarının takipçisi, başarılarının destekçisi ve sesi olmaya çalıştık.  Neticede genç arkadaşlarımızın yoğun çaba ve dayanışmasıyla Vansesi sporda da farkını ortaya koyarak her haberi gündem yarattı.   
Geniş girişten sonra ailemizin parçası, muhabir arkadaşımız Rıdvan Can'ı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
Sporun ve sporcunun dostu, Vansesi'nin genç muhabiri  Rıdvan Can 6 Aralık 2012 günkü spor sayfamızda manşetten verdiğimiz " Van Parisspor'a Fransız" başlıklı haberiyle Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD)  yarışmasına katıldı. Can'ın haberi TSYD "Spor Yazarları Armağanı Yarışması'nda Yerel Spor Basını (Yazılı)  dalında birincilik ödülüne kayık görüldü Gazeteniz Vansesi ilimize spor dalında gazetecilik ödülü kazandırmanın haklı gururunu yaşıyor. 
Van yerel basını ilk defa Vansesi aracılığı ile TSYD ödülü alıyor.  
Türkiye'nin duayen spor yazarlarından Kahraman Bapçum (Başkan), Atilla Gökçe, Esat Yılmaer, Eyüp Karadayı, Güven Taner, Onur Belge, Osman Korkmazel'den oluşan yarışma jürisi birincilik ödülünü Rıdvan'ın şahsında; Van'a, Van'ın sporuna, Vansesi'ne  vermiştir.  Başarı hepimize aittir.

Yazarın Diğer Yazıları