İkram Kali

Bu firmalar neden Van’a geliyor?

İkram Kali

Türkiye genelinde gayrimenkule yönelik büyük bir yatırım iştahı var. Alışveriş merkezleri, modern konutlar hızla yükseliyor. Gayrimenkulde yıldızı parlayan, arsa fiyatları katlanan illerden biri de Van’dır. Eskilerin deyimiyle en risksiz, her dönem “ altın”   gibi değer kazanan toprak Van’da kıymetini artırmaya devam ediyor.  Van 2011 depremi sonrası büyükşehir, yeni imar planı ile cazibesine dışarıdan gelen yatırımlarla güç katıyor. İmar sorunu çözüldükçe ilimize gelen yatırım ve yatırımcı sayısı da hızla artacak.  

Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan sanayi yatırımlarının yanı sıra kente moral kazandıran, günlük yaşama, alışveriş hayatına renk ve heyecan katan yatırımlar ile birlikte Van’ın sosyo-ekonomik dengeleri de hızla değişecek.

Çeşitli sektörlerde ulusal ve uluslararası başarıları olan,  dev projelere imza atan ulusal firmaların Van’a gelmesi insanlarımızı mutlu ediyor, umutlandırıyor. Bu aşamada Van’ın parlak geleceğini görerek doğru yatırım yapanlar kazanıyor, kararsızlar, korkaklar kaybediyor. 

OSB’de yapılan, yapılacak olan yatırımların yanı sıra yalnızca son günlerde ön plana çıkan iki yatırım firmasından söz ederek heyecan yaratan yatırımlar ifadesini somutlaştırmak istiyorum.

BİR:  Cumhuriyet Caddesi üzerinde 10 yılı aşkındır mağazacılık yapan LCD Waikiki Van’da yakaladığı müşteri potansiyeli ile Van’ın geleceğini görerek kalıcı yatırım kararı aldı.  Firma Tekel binası yanında bulunan Bian mağazasının arsasını satın alarak mülkiyeti kendisine ait olan çok katlı modern mağaza inşaatını sürdürüyor. Milyonlarca insana hizmet veren sektör lideri bir mağaza zincirini yöneten, 72 ilde 380, 21 ülkede 465 mağazaya, Türkiye genelinde 700'e yaklaşan bayi sayısına ulaşan LC Waikiki Mağazacılık Van’ın en değerli ve en hareketli yerlerinden Cumhuriyet Caddesinde başladığı mağaza inşaatını kısa sürede tamamlayarak hizmete açmayı planlıyor. LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş. çatısı altında Türk markası olarak en hızlı büyüyen, giyim marka ve mağaza zincirlerinden LC Waikiki Mağazacılık firmasının Van’da mağaza arsasına 14 milyon vermesi, en az 5 milyon lira harcayarak kalıcı modern mağaza açması Van adına önemlidir.

İKİ: 2008 yılında Van Belediye Garajı arsasını 12 milyon dolara satın alan, otel ve alışveriş merkezinin yatırım aşamasına çeşitli sorunlarla karışlaşmasına rağmen Van’a yatırım yapmaktan vazgeçmeyen Global Menkul Kıymetler aradan 6 yıl geçmesine rağmen yatırım kararından bir adım geri atmayarak Van’a AVM ile geliyor.  Global Menkul Kıymetler Van’ı ve Vanlıları seviyor ama sadece sevdiği için de Van’a yatırıma gelmiyor. Van’ın yüksek potansiyelini görüyorlar. Öyle olmasaydı uluslararası deneyimi olan limanların kaptanı enerji, gayrimenkul,  finans dünyasında adından söz ettiren koca firma aldığı arsa sonrası yaşadığı zorluklara bir dakika katlanmaz parasını alır çeker giderdi.  Bu firma ne yaptı? Çekip gitmedi. Çünkü Van’a inandı. Hukuk içinde mücadele ederek 6 yıl boyunca sabırla bekleyerek ilimize yatırımda ısrarcı oldu. Ve bugün Global Menkul Kıymetler yaklaşık 150 milyon dolara mal olması beklenen VAN AVM inşaatı için düğmeye basarak Vanlı oldu.

Büyük firmalar, ortaklıklar güven duymadıkları, gelecek görmedikleri hiç bir yere hatır,  gönül uğruna çuvalla para dökerek modern projeler hazırlayarak yatırım yapmazlar.  Heves için hiç gitmezler.  Güzel ilimize dışarıdan güçlü sermaye, yatırımı geliyorsa bu çok önemlidir. Sermaye Van gibi bir ile gelmeden önce kılı kırk yarar, sosyo- ekonomik araştırmalar, hesaplar, kitaplar yapar ondan sonra karar alır ve gelir.  Bunlardan daha ötesi yatırım için önce güven, huzur ve gelecek arar. 

Kaldı ki büyük firmalar ilimize sadece sermayeleri, yatırımları ile Van’a gelmiyorlar. Onlarca yıllık geçmişe dayanan tecrübe, bilgi birikimleri kurumsal kimlikleri ve zenginlikleriyle geliyorlar.  Van’ın ufkunu,  ticaret anlayışını kökünden değiştirecek yenilikleri de deneyimli kadrolarıyla beraberlerinde getiriyorlar.  Global Menkul Yatırım ve LCD Waikiki gibi marka firmalar kentimize yönelik hazırladıkları sosyal sorumluluk projeleri ile eğitim, kültür,  spor ve sosyal alanlarda da kendilerini hissettirecekler.   Kentin moral değerlerine, istihdamına, çalışma yaşamına katkı sunacak olan bu firmalar yalnızca kar edip para kazanmayacaklar,  aynı zamanda hayatın içinde olacaklar. Bizde yaptıklarını yapacaklarını Van adına takip ederek destekleyeceğiz.

Büyük firmalar Van’ın geleceğine, huzuruna güvenliğine, sosyal yaşamına yatırım yapıyorlar. Onun için Van’a geliyorlar.  O nedenle yerli firmaların,  Vanlı küçük yatırımcıların korkmasına, ürkmesine bir bahane bularak bavul hazırlayarak ‘buradan gidiyorum’ havasına girmesine gerek yok.  Giden gider.  Ama Van’dan sermaye ve beyin gücü olarak gidenler, gayrimenkullerini haraç mezat satanlar, değerli arsalarını iki üç daireye verenler zarar eder.

Her zaman her yerde olduğu gibi birileri de sermaye, yatırım düşmanlığı dedikodusu yaparak bu tür yatırımlara anlamsızca karşı çıkacak, eleştirecek, beğenmeyecek küçük düşüncelerle fasit daire içinde kalmaya devam edecek.  Siz onlara kulak asmayın.  Yatırım,  zenginleşme, büyüme, gelişme, iddialı olma güzledir.  Çünkü güç ekonomidir. 

Yazarın Diğer Yazıları