İkram Kali

Bizim üniversite o listede yine yok!

İkram Kali

TÜBİTAK, üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2015 yılı sıralamasını TÜBİTAK’ta düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Bu yılın birincisi 88,40 puanla Sabancı Üniversitesi olurken, ikinci sırada 85,96 puanla Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üçüncü sırada ise 79,66 puanla Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu belirtildi. Son üç yılda ilk üçe giren marka üniversiteler hep aynı zaten.

Türkiye'nin en girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversitesinin sıralandığı, 2015 yılı TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ‘nde Türkiye’nin en girişimci ve yenilikçi üniversitesi Sabancı Üniversitesi oldu.  Bu da Sabancı ailesinin farkı.

Listeyi baştan sona heyecanla, umutla okudum. Dedim ki olur ya Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü ve vasiyeti üzerine kurulan 33 yıllık Yüzüncü Yıl Üniversite’de listede yer alarak bizi mutlu ve mahcup eder. Göremeyince bir kez daha dikkatlice okudum ama göremedim. Ramazan ayıdır olur ya yanılabilirim diyerek bir kez daha listeyi dikkatlice inceledim yine göremedim.  Görmek, gurur duymak için inatla bir kez daha inceledim ancak girişimci ve en yenilikçi ilk 50 üniversite arasında YYÜ’yü bulamadım.

Gerçekle yüzleşince, tadım kaçtı.

Bu kez Van’ın dengi olan illerden listeye giren üniversiteler var mı diye baktım.  Beklediğim, tahmin ettiğim gibi hayal kırklığıyla yüz yüze geldim. 

“Helal olsun dedim” içimden.

Listede Kahramanmaraş Sütüçü İmam Üniversitesi,, Elazığ Fırat Üniversitesi, , Erzurum Atatürk Üniversitesi ve YYÜ’den sonra kurulan Gaziantep Üniversitesi gibi  çok sayıda  üniversite var.  Ama YYÜ yok.

Türkiye Bilimsel Teknik Araştırmalar Kurumu üniversitelerin performanslarına göre sıralamış yani bir kriteri var. YYÜ listede yoksa bunda Vanlıların hiçbir suçu günah yoktur.  Liste sonrası YYÜ yönetimi toplanarak “ arkadaşlar 33 yıllık YYÜ listede neden yok” sorusuna cevap aramayı düşünürse tavsiyem önce özeleştiri yapsınlar, sonra da dönüp üniversitenin bilimselliğini, vizyonunu ve ortaya koyduklarını komplekse kapılmadan objektif olarak sorgulasınlar.

Hevesleri kursaklarında kaldı

AK Parti’de koalisyon hesapları yapılıyor ancak erken seçim ihtimali de göz ardı edilmiyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, 25. Dönem de parlamentoya giremeyen 3 dönemlik milletvekilleriyle ilgili kuralı kaldırmayı düşünmüyormuş. Koalisyon kurulamaz ve Türkiye erken seçime giderse, 25. Dönem parlamentosunu pas geçmeyi planlıyormuş.

Olası erken genel seçim ihtimalini düşünerek, sahaya çıkan bazı isimler yeniden vekil olma hayali içinde. Bunlardan bir kısmı heyecanlanarak medyada arz-ı endam ederek adrese teslim “ ben buradaydım”, " kör parmağım gözüne" hesabıyla kulis faaliyetlerine tam başladıkları sırada  Davutoğlu'nun açıklamasıyla hevesleri kursaklarında kaldı. 

Her zaman sel gelip kütük getirmez ki. 

 Van’ın ne işi var?

 

 1982 yılında Vanlıların yoğun çabaları, yorucu mücadeleleri sonucu  kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin  (YYÜ)  önünde resmiyette, yani YÖK’te Van  yoktur.  Üniversitenin isminin önüne Van ön isminin getirilmesi gerektiğini bu köşede gerekçeleriyle yazdım.

Pek ne oldu?

YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Dursun Odabaş ismini şip-şak veren üniversite yönetimi YYÜ’nin önüne üç harften  oluşan  koca bir kenti temsil eden Van isimin bir türlü ekleyemedi.  Tamam, eklemesin de o zaman resmi olmayan yazışmalarda ve konuşmalarda Van’ın ne işi var. 

 Tosbağa

Van’da öğretmen  okula yeni başlayan öğrencilerine yazım kurallarını ve heceleyerek okumayı öğretiyor.

Tahtaya Kertenkele, Kaplumbağa gibi çeşitli hayvan resmileri asarak sınıftaki öğrencilerinden  gördükleri  hayvanların isimlerini hecelemelerini istedi.

-Heyecanla parmak kaldıran Celil tahtada kaplumbağa resmini parmağıyla heceledi.

- Tos ba ğa

 

Yazarın Diğer Yazıları