İkram Kali

Biz yabancımıyız?

İkram Kali

Esnaf odası başkanları özellikle yerel market açılışlarında veya esnafların, bakkalların olduğu toplantılarda yaptıkları konuşma ve açıklamalarda "Yerli marketlerden alışveriş yapın" çağrısında bulunarak sözde yereli koruduklarını ifade etmeye çalışıyorlar.

Yok olma noktasına gelen bakkallar ile ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnaf çağrılara katılıyorlar ama inanmıyorlar. Zira karşılığı yok.

Önceki gün Van halkına çağrıda bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ( Van ESOB) Başkanı İsa Berge ulusal marketlerin Van'a bir katkısının olmadığını, hâsılatlarını bankalar üzerinden İstanbul'a gönderdiklerini söyledi. Berge, "Buradan Van halkına sesleniyorum. Lütfen dışarıdan gelip Van'da ahtapot gibi yayılan marketlerden değil de, Van'ımızda hizmet eden yerel marketlerimizi tercih edelim. Yerel marketlerde çalışacak olanlar bizim evlatlarımızdır. Van'ın ekonomisi ancak bizim birbirimize sahip çıkmamızla bir yerlere gelebilir..."

Güzel ve doğru sözler.

Gecen yıl bu konuda geniş bir yazı yazarak yerel marketlerin çağrılarla korunmasının mümkün olamayacağını sebepleriyle birlikte anlattım.

Çağrı yaparak yerel marketleri koruma görüntüsü vermek gerçekten inandırıcı gelmiyor. Sözlere  değil yapılanlara bakmak lazım.

Birbirimize sahip çıkacaksak şayet.

Bu kentte yalnızca yerel marketler mi var. Küçük işletmeler, sanayici, üretici yerli değil mi?  Onlar için neden benzer bir çağrı yapmıyorsunuz.

Yerel gazeteler Van'a hizmet etmiyor mu? Yerel gazeteler kentin ekonomisine, kültürüne sosyal hayatına katkı sağlamıyor mu?

Keşke bir gün sizlerden...

Bu kentin sesi gözü kulağı olan,  bizim dertlerimizi dert edinerek sayfalarına, köşelerine hergün taşıyan vergi veren, personel çalıştıran, katma değer sağlayan,  yerel gazetelerimize hep birlikte sahip çıkalım diyebilseydiniz.

Keşke yerel marketler başta olmak üzere tüm kurum kuruluşlara,  esnaflara, vatandaşlara öyle laf olsun diye bir gün yerel gazetelerimize abone olalım, reklam desteği sağlayalım çağrısında bulunabilseydiniz.

Keşke bir gün 'yerel gazete oku ve okut' kampanyası başlatma yürekliliğini gösterebilseydiniz.

Ama bunları bir gün demediniz, yapmadınız.

Yereli korumak, sahiplenmek samimiyet ve hareket ister. Lafla olmuyor.

Ne keser olun hep bana hep bana diyin. Ne rende olun hep sana diyin. Testere olun bir bana bir sana diyin.

 

 

Haklı olmak istemiyoruz

Bu konuyla ilgili bir anımı paylaşmak istiyorum.

Gazeteci arkadaşımız Ziya Türk kentin yöneticileri,  meslek odaları başkanları, kurum amirleriyle haftada bir gazetecilerin katılacağı sohbet toplantısı düzenliyoruz katılır mısın diye sordu. Katılacağımı belirttim.

Dönemin Valisi Aydın Nezih Doğan'ın katılımıyla ilk toplantı yapıldı. 20 Mayıs 2014 günü akşamı Akdamar Oteli'nde yapılan toplantının konuğu bu kez yatırımcı, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Çok oldu.  Toplantı gecenin ilerleyen saatlerine dek sürdü. 

Necmettin Çok anlattı biz dinledik,  biz sorduk Çok yanıtladı.

Başkan Çok toplantıda,  "1998 yılında 71 hektarlık alanda 1 fabrika ile kurulan Van OSB, toplam 4 etapta 230 hektara ulaşmış, 142 parselde 130 fabrikası bulunan karma bir organize sanayi bölgesidir. Kuruluştan bugüne kadar OSB'nin aktif faaliyet gösterebilmesi için müracaat eden her sektörden yatırımı kabul ettik. İlk fabrikayı açtığımızda su yoktu, elektrik yoktu. Fabrikamızın arkasına jeneratör koymuştuk. Ancak depremle birlikte elektrik sistemi çöken Van'ın elektriğini OSB'nin hattından biz veriyoruz. Şu ana kadar bir bedel dahi almadık, ancak özelleştiği için artık hattımızı kiraya vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Devam etti...

"Bir yerde huzur, emniyet ve güven olmazsa siz oraya yatırımcı getiremezsiniz. Bize de cesaretli ve ekonomisi güçlü sanayici lazım. Ancak başka bir sorunumuz daha var. Van OSB de ürettiğimiz ürünleri esnaflarımız satın almıyor. Bizim ulusal markalarla yarışan ürünlerimize başka illerdeki esnafların, müşterilerin gösterdiği ilgiyi memleketimizde göremiyoruz. İlgisizlik bizi üzüyor" diye konuşunca "Size katlıyorum, Van da üreten de tüketen de birbirini desteklemelidir. Bu şekilde Van kazanır" dedim.

Birde zülfü yâre dokunarak soru yönelttim.

Dedim ki, "Peki marketlere satıcılara sitem eden siz bir sanayici, iş adamı olarak kaç adet yerel gazete alıyorsunuz? OSB'de kaç fabrikanız yerel gazete abonesidir. Hangi yerel gazeteye destek amacıyla bugüne kadar reklam verdiniz?"

Necmettin Çok, "Yerel gazetelere reklam da vermedik abone de değiliz. Ama buna rağmen siz bizim toplantılarımıza, etkinliklerimize gönül koymadan katılıyorsunuz, haberlerimizi bir anlamda yıl boyu reklamımızı yapıyorsunuz. Eleştirinizde ve siteminizde haklısınız, bunlar da bizim eksiğimizdir" diye konuştu.

Aradan 4 yıl geçti gelen giden oldu ama değişen bir şey olmadı.

 

 

Vali Bilmez'den hoş sürpriz

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez dün görevine başladı. Ardahan'dan Van'a gelince önce kaymakamlık yaptığı Muradiye ilçemize uğradı. Hasret giderdi. Sonra da Van'a geldi. Bu ziyaret topluma verilen hoş bir mesaj oldu.

Yazarın Diğer Yazıları