İkram Kali

Bir kez daha söylüyorum, Van sizi affetmez!

İkram Kali

Vanlıların mücadele ve emekleriyle kurulan,  35 yıllık geçmişi olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde 3 yıl önce  açılan Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın (TMDK)  hiçbir gerekçe yokken  kapatılmasını önlemek,  Van kamuoyunun, müzik çevrelerinin  tepkilerini, kaygılarını dile getirmek üzere “Van sizi affetmez” başlıklı yazı yazdım. 

Yazıda, YYÜ Türk Müziği Konservatuarı Müdürlüğü görevine Burdur’dan kariyeri Batı müziği üzerine olan Doç. Dr. Cem Şaktanlı’nın  getirildiğini,  tabiri caizse pastanenin köfte ustasına teslim edildiği  örneğini vererek işe yanlış atama ile yanlış yapılarak  başlandığını… Söz konusu şahsın TMDK’da beklenen akademik kadroyu kuramadığını…  Ortaya çıkan hatalı yapılanmayı düzeltmek yerine birilerinin hatırı için umutlarla ve  iddialı sözlerle kurulan YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın kapatılacağını… Yine birlerinin beklentileri için Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kurularak, konservatuarın bu fakülte bünyesine alınacağını belirterek şöyle dedim:

 

 Türkiye’nin en iddialı, en başarılı üniversitelerinin hepsinde (30) konservatuar bölümü var. Ama hiç bir üniversite birilerinin hatırı veya yanlışını düzeltmek için  ya da yeni fakülte kurmak bahanesiyle konservatuarını  kapatmıyor.  YYÜ de Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne gerçekten ihtiyaç varsa bağımsız olarak  bu fakülteyi kurun, Vanlılar da sizi alkışlasın, desteklesin. Bir yıl sonra profesör olma planı yapan Doç. Dr. Cem Şaktanlı veya birilerinin hatırına YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kapatılamaz.

Ocak ayında TMDK’nın kapatılması için YYÜ Senatosu bir karar almış. Alınan karar YÖK’e gönderilmiş,  YÖK’de Bakanlar Kuruluna göndermiştir. Vanlıların itirazı, tepkisi TMDK’nın kapatılmasınadır. Konservatuarın kuruluşunu ilk günden son güne kadar her aşamada yakından takip eden, destekleyen biriyim. YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kapatılırsa Vanlılar sizi affetmez, bu yanlışın sorumlularının peşini de bırakmaz. 

Yanlışı yanlışla düzeltmekten vazgeçin.

Siz TMDK’dan önce hocası, öğrencisi olmayan kapatılması gereken bölümleri kapatın. Van’ın kurumları, kuruluşları birilerinin deneme yanılma, yükselme kadrolaşma çiftliği değil. Yeter artık. “  

 Yukarıda ” Van sizi affetmez” yazı soruna duyarlı binlerce okur tarafından sosyal medyada paylaşıldı. 

Yazıyı okuyarak bilgi sahibi olan Van, İstanbul, Ankara, Burdur, Kars ve farklı illerdeki akademisyenlerden, müzik çevrelerinden, siyasilerden destek mesajı ve telefonlar geldi. Duyarlılıklarından dolayı bütün Vanlılara, siyasilere, müzik çevrelerine teşekkür ediyorum. Van’ı üzen  bu konunun etkili kişilerce Ankara’da yüksek makamların önüne götürüldüğünü söyleyebilirim.   

YYÜ TMDK’nın kapatılmasına tepki gösteren bütün okurlarımızın, kesimlerin düşünce ve görüşleri fevkalade değerlidir  önemlidir. Bu saygıdeğer kitle arasında 25 bin kişinin sosyal medyada kendisini takip ettiği, sayfasında yazımızı paylaşarak yanlışı İstanbul ve Ankara’da ilgili makamların, yetkililerin gündemine taşıyan, müzik alanında  otorite olan saygın bir isimden ve eleştirilerinden söz etmek istiyorum.

Bu isim, İstanbul’un köklü ailelerinden, imam hafız Sami Aşkın’ın oğlu, İstanbul’da doğan, 11 yaşında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı'na giren…  Konservatuarda, özel Yetenekli Çocuklar Sınıfı'nda o yaşta Profesör Ayhan Turan ile keman eğitimine başlayan,  16 yaşında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'yla Tchaikovsky'nin Keman Konçertosunu çalarak konser veren, Londra City Üniversitesi'nde Prof. Yfrah Neaman ile çalışmalarına devam eden…   Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olmak üzere ülkenin tüm orkestraları ile konserler veren… Edirne'den Van'a kadar hemen hemen  tüm bölgelerde halk için resitaller veren… 2012 yılında Van’da verdiği keman resitalini dinleme, kendisiyle sohbet etme şansı bulduğum değerli  akademisyen, besteci Prof. Dr. Cihat Aşkın’dır.

Uluslararası camiada tanınan Prof. Dr. Sayın Cihat Aşkın,  YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın kapatılması, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin kurulmasıyla ilgili olarak bakın neler diyor:

Konservatuarın kapanmaması Van için daha isabetli olacaktır. Fakülte ve konservatuar yapılanması tamamen ayrı yapılanmalardır. Van için ihtiyaç olan bir fakülte değil, ama konservatuardır. Konservatuar sayesinde küçük yaştaki müzisyenler eğitim alabilecekler ve gelecekte yapılanacak olan her kurum için potansiyel olacaklardır. Bu şekilde değerlendirmek daha doğrudur. Tüm dünyada konservatuarlar küçük yaştaki çocuklar başta olmak üzere performans alanında ağırlık gösterirler, ancak fakülte yapılanmaları lisans alanında uzmanlık ağırlığı gösterirler ve daha çok anglo-sakson eğitim yapılanması üzerine kuruludurlar... Fakülte yapılanması gereksizdir ve korkarım ki daha önce çevre illerdeki aynı yanlışların tekrarı olacaktır.”

Aşkın Hoca  konuya  nokta bırakmıştır.

 YYÜ TMDK’na yönetici olarak kimin, kimler tarafından neden getirildiği bizi ilgilendirmiyor.  Lakin Van’ın yüksek eğitim kurumu olan üniversitenin doğruları, başarıları  kadar yanlışları da Vanlıları ilgilendiriyor.

Van sizi affetmez” yazım üzerine YYÜ önceki gün basın açıklaması yaptı. YYÜ açıklamada konservatuarın kurulması ve güçlenmesi için çok sayıda haber yaparak, köşe yazıları yazarak destek olan şahsımı tekzip etmeye çalıştı! 

YYÜ açıklamada özetle şu ifadelere yer verdi:

Böyle bir şeyin olması için öncelikle senato kararı ve YÖK onayı gerekmektedir. Böyle bir karar alınmamıştır… Tekrar söylemek gerekirse konservatuarın kapatılmasıyla ilgili alınmış bir karar yoktur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Ama gel gör ki gerçek açıkladıkları gibi değil.

Van halkından, kamuoyundan gizlenen gerçeği YYÜ Rektörlüğüne  bazı sorular sorarak öğrenmeye çalışalım.Ve soralım:

BİR: YYÜ Türk Müziği Müdürü Doç.Dr. Cem Şaktanlı, YYÜ Rektörlüğüne senatonun toplandığı aynı gün yani 24 Ocak 2015 günü 256 sayı ile bir yazı yazdı mı? Yazıdıysa neden aynı gün yazıldı?

İKİ:  Bahse konu yazıda üniversitelerin en büyük birimlerinin fakülteler olduğu,  konservatuarların artık fakültelere dönüştüğü ileri sürülerek YYÜ Türk Müziği Konservatuarı’nın Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne dönüştürülmesi gerektiği ifadesi yer aldı mı?

ÜÇ: YYÜ Senatosu 24 Ocak 2015 günü toplandı mı?  Senatoda YYÜ Türk Müziği Konservatuarı’nın kapatılması/dönüştürülmesi üyeler arasında tartışıldı mı?

DÖRT: TMDK Müdürü Doç.Dr. Cem Şaktanlı imzasıyla gelen  yazı ışığında senato her hangi bi karar aldı mı?  

BEŞ: Senato karar aldıysa kararın son paragrafında,  “  Üniversitemizin Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın   ‘Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne dönüştürülmesi teklifinin uygun olduğuna ve gereği için Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı’na arzına oy birliği ile karar verildi” ifadeleri yer aldı mı?

ALTI: YYÜ Türk Müziği Konservatuarı’nı kapatan/ 2015 /37-7 sayılı senato kararı gereği için YÖK’e gönderildi mi?

Daha çok  yazacam ama yerimiz kısıtlı.

Değerli Vanlılar, saygıdeğer kamuoyu,  müziğe gönül verenler,  yetenekli çocuklar ve sevgili,  gençler, mesleğine saygı duyan akademisyenler…    Senato kararı vardır. Senato kararında yazıldığı gibi maalesef Türk Müziği Devlet Konservatuarı için kapatma kararı alınmıştır. Ancak kelime oyunlarıyla kapatma dönüştürülme tanımıyla gizlenmeye çalışılmaktadır. Ama mızrak çuvala sığmıyor.

Van halkı, siyasiler, kamuoyu, akademisyenler  gerçeği öğrenmişlerdir. Vanlılar kapatmaya karşı mücadeleyi her aşamada sürdürecektir. Şu bilinsin… Birilerinin kişisel beklentileri için Van’a zarar verilmesine müsaade edilmeyecektir. Şimdi neden bir kez daha” Van sizi affetmez” dediğimi anladınız mı?

Yazarın Diğer Yazıları