İkram Kali

Biatten, itaatten, ödün verecek değiliz…

İkram Kali

Başlıkta ki sözü ben demiyorum. Metin-er olan vekilimiz diyor.

Konu yagrı olunca yargı sahibi olmak, adaleti sağlamak, söze hakim olmak kolay olmuyor.

Halk arasında yargı anlayışı çeşit çeşittir. Kesin yargı, ön yargı.

Kesin yargı: Biçimsel ve nesnel olarak iki bölüme ayrılan kesin yargı, yargıcın verdiği yargıya karşı hiç bir yasa yoluna başvurma olanağının kalmamış olması durumu.(BSTS / Ceza Yargılama Yöntemi Yasası Terimleri)

Ön yargı: Bir kimse veya bir şeyle ilgili olarak belirli şart, olay veya görüntülere dayanarak önceden edinilmiş olumlu veya olumsuz yargı, peşin yargı, peşin hükmü. (tdk türkçe sözlük, 1988, 2.cilt k-z)

Tanımlamalar böyle.

Lakin bu aralar ‘şeriatın kestiği parmak acımaz’ sözünü gündeme, akıllara getiren hiç  yok!  Kimse yoğurdum ekşi,  yanlış yaptım, yanlış konuştum demiyor,  diyemiyor. Açıklamalar, suçlamalar, iddialar, girişimler, kapışmalar ise havada uçuşuyor.  

Mesela;

RTÜK, yolsuzluk haberleriyle ilgili yayın yapan Halk TV’nin yanı sıra cemaate yakınlıklarıyla bilinen Samanyolu TV, Samanyolu Haber TV, Bugün TV, Kanaltürk TV ile Fox TV, Kanal D ve Cem TV hakkında rapor hazırlıyor.

Avrupa Konseyi İnsan Haklarından sorumlu komiseri Nils Muiznieks, HSYK yasa teklifinin, Türkiye'deki yargı bağımsızlığına aykırı olduğunu söylüyor.

 “Bazıları söyledi diye, biatten, itaatten, ödün verecek değiliz. Liderimizin arkasındayız” diyerek meydan okuyan AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, isim vermeden, görevinden alınan savcı Zekeriya Öz için, “Hiç kimse sömürge valisi gibi gidip Emniyet’i denetleyemez’   sözleriyle konuya izinsiz dalıyor.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 1. Dairesi, yolsuzluk soruşturmasından sorumlu olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’ü dün görevden alarak geçici olarak Bakırköy Başsavcı Vekilliği’ne atama kararı veriyor. HSYK kaldırılması için kanun teklifi veriliyor.

Atama kararına itiraz edeceğini belirten yolsuzluk soruşturmasından sorumlu olan ve Bakırköy Başsavcı Vekilliği'ne atanan Zekeriya Öz, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın operasyonu durdurması için kendisine iki kişi gönderdiğini ileri sürürken Başbakan Erdoğan Singapur’da, “Konuyla ilgili olarak yüksek yargıdan birilerini ya da herhangi bir kişiyi birine göndermesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu olmamıştır. Bu iddia, Başbakanımızın bizzat kendi ifadesiyle, kesinlikle ve tümüyle iftiradır” ifadelerini kullanıyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK’nın haklarında inceleme başlattığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok için soruşturma izni vermiyor.

Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’in eleştirilerine sert cevap veren İstanbul Barosu kimse bizi yıldıramaz ve sindiremez. Hukuk Devleti, demokrasi, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, savunmanın önemi ve onuru yolundaki mücadelemiz kararlılıkla sürdürülecektir diyerek adeta rest çekiyor.

Biz yinede ön yargılı olmayalım. Yargısız infaz yapmayalım. Zira yargı bir gün herkese lazım olur. Birde keser döner sap döne hikayesi var.

Konuyu uzatmadan  adalet ile ilgili veciz sözlerle noktalayalım.

Adaleti çiğneyen devlet adamlarını cezalandırmayan milletler çökmek zorundadır. Hz. Muhammed

Bir saat adaletle hükmetmek, bir sene ibadet etmekten daha hayırlıdır. Hz. Muhammed

Haksızlığa sapıp bütün insanların senin peşinden gelmeleri yerine, adaletli davranıp tek başına kalman iyidir. Mahatma  Ghandı

Devletin hazinesi adalettir. Konfuçyus 

İnsancıl olmadıkça adil olamazsın. Vauvenargues

Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun. William Watson

Adalet ancak hakikatten, saadet ancak adaletten doğabilir. Emile Zola

Adaletin gecikmesi adaletsizliktir. W. S. Landor

Adalet, evrenin ruhudur. Ömer Hayyam

Adalet mülkün temelidir. Hz. Ömer

Adalet nerede hesap sorarsa, merhamet orada haklarını kaybeder. Refik Halid Karay

Adaleti seven bir insan için her yer emindir. Epıktetos

Adalet topaldır, ağır ağır yürür, fakat gideceği yere ergeç ulaşır. Mırebau

Adaleti, aklın yardımı olmadan yerine getirmek imkânsızdır. J.A. Froude

Adaletin kuvvetli, kuvvetlilerin de adaletli olmaları gerekir. Blaıse Pascal

Adaletin olmadığı yerde ahlaktan bahsedilemez. Montaıgne

Adaletin kılıcı ile vuran kol, ne kadar zayıf olursa olsun, gene kuvvetlidir. John Webster

Adaletin olmadığı yerde ahlak da yoktur. Montaıgne

Hiçbir fazilet adalet kadar büyük olamaz. J. Addıson

Hukukun kuvvetinin azaldığı yerde, kuvvetlinin hukuku geçerli olmaya başlar. Maurıce Dueverger

Güven tazelemek böyle olur

 Oda, dernek, siyasi parti başkanlığı seçimlerinde başkanlığı üst üste kazananlarla ilgili yapılan haberlerde klasik “Güven tazeledi”  başlığı kullanılır. Ancak kimi zaman bu başlık bazı haberlere uymaz, abartma ve zorlama olur. Dün Terziler, Konfeksiyoncular, Kunduracılar, Giyim Sanatkârları, Esnaf Odası başkanlık seçimi yapıldı.  Başkan Çetin Karaduman 814 delegenin oylarının tamamını alarak 8. kez oda başkanı seçildi. Güven tazelemek, seçim kazanmak böyle olur. Kutuluyoruz.  

Yazarın Diğer Yazıları