İkram Kali

Ben şimdi enayi miyim?

İkram Kali

Hükümet TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunduğu torba yasa tasarısı ile vergi, SGK ve idari para cezaları ile bunlara ilişkin faizlerini silerek torba yasa kapsamındaki tüm borçları enflasyona endeksleyerek yeniden yapılandırmaya hazırlanıyor. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı olarak kabul edilen yeni tasarı ile birlikte devlet 120 liraya kadar olan idari para cezalarına af getiriyor. Tasarı ile yapılandırılan borçlara 36 ay içinde 18 taksitle ödeme imkânı sağlanıyor. Görüşmeler tamamlandıktan sonra TBMM Genel Kurul gündemine alınacak tasarıyla birlikte kamuya borçlu olan gerçek veya tüzel kişilerin devlete olan borçları belli bir plan dâhilinde yeniden yapılandırılacak.  Zamanında borcunu ödemeyenler, tasarının yasalaşması ile birlikte3 ay içinde başvurarak tasarı kapsamındaki borçlarını yapılandırabilecek.

Bunun adına da “ mali barış” deniliyor. 

Binlerce kişiyi ilgilendiren aftan Bağ kur, SSK, Vergi Affı, Taşeron çalışanlarını yakından ilgilendiriyor. Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor. Bağ-kur affı çıktı mı? Trafik cezasından ödenmeyen vergilere, SGK priminden seçim cezalarına kadar her şeye af geliyor. SGK prim ile MTV borçları da paket içerisinde yer alıyor. Yapılacak düzenleme ile, ayrıca şirketlerin kayıt dışı olarak ifade edilen varlıklarını % 3 vergi karşılığında kayıt içine alma imkanı getirilmektedir. Kayıt içine girmeyen mallar ve şirket kasa hesaplarında meydana gelen açıkların % 3 oranında vergi ödenmesi suretiyle kapatılması veya sisteme alınması öngörülmektedir.

Yapılandırma şartları önceki yıllardaki uygulamayla paralellik göstermektedir. 60 aydan fazla Bağ-Kur prim borcu olduğu için sigortalılığı durdurulanlara tekrar ihya hakkı verilmesi planlanırken iki yıldan fazla Bağ-Kur prim borcu olanların borcunun silineceği ve prim günü yeterli olmasına rağmen yaş nedeniyle  emekli olamayanların  bir defaya mahsus emeklilik hakkı verileceği yönünde beklentilerine yönelik düzenlemeler ise kapsam dışı bırakılmaktadır. 

 Ekonomiye can verecek, esnafı, vatandaşı,  odaları,  vergi ve ceza yükü altında ezilenleri, mağdur olanları, yer altında çalışanları daha birçok kesimi ilgilendiren torba yasa tasarısı önemlidir. İçinde çok önemli maddeler var.  Ancak tasarıyı hazırlayanlar adaleti, eşitliği unutuyorlar. Tasarıyla kaş yapayım derken göz çıkarıyorlar.

Türkiye’de her 2 veya 3 yılda bir biriken kamu alacaklarına yönelik bir yeniden yapılandırma ile kamuya borcunu zamanında ödemeyenler ödüllendiriliyor. Ödeyenler ise enayi yerine konuluyor.

Kimse vergi, faiz, ceza affı niye getiriliyor demiyor?

Peki ne diyor?

Sen tasarı hazırlarken borcunu ödemeyip biriktirene af getiriyorsun. Bütün ödemelerini ekmeğinden, , özel yaşamından kısıtlayarak “ aman devlete borcum olmasın”  diyerek özenle ödeyerek vatandaşlık görevini yerine getirenlere yönelik ne yapıyorsun? Koca bir hiç. Dürüst vatandaşı sorumluluklarını yerine getirdiği için adeta cezalandırıyorsun. Oldu mu şimdi?

Nerede hak? Nerede eşitlik? Nerede sosyal denge?

Esnaf,  tüccar, vatandaş haklı olarak isyan ediyor ”  Ben devlete olan ödemelerimi o zaman neden zamanında yaptım?  Ben şimdi enayi miyim?” diye soruyor. 

Vergiye, cezaya,  faize ve diğer bir takım ödemlere borcu olanlara af getiriyorsan bütün ödemelerini özenle zamanında yapan esnafını, tüccarını ve vatandaşını da gözardı etmemelisin.   Tam tersi onları ödüllendirerek diğer vatandaşların zamanında ödeme alışkanlığı kazanmaları için teşvik etmelisin. Yani yasalara uyanı desteklemelisin.

Torba tasarıya şu kadar süre içinde düzenli olarak kamuya olan borcunu zamanında yatıran mükellefe gelecek yıla mahsuben şu oranda indirim, af, her neyse eşitliği, sosyal adaleti sağlayacak,  toplumsal huzursuzluğu önleyecek madde eklemiyorsun!

Yasa bu yönüyle yeni tartışmalar getirmiştir.

Yazarın Diğer Yazıları