İkram Kali

Belediyenin görevi kapı sökmek midir?

İkram Kali

Bizim gibi seçilmişlerinden doğru dürüst hesap soramayan, hesap sorsa dahi sonuç alamayan, hak ve sorumluluklarını yeterince bilmeyen, sürekli kendisini öven toplumlarda seçimler sonrası belediye başkanlarının ilk icraatı popülizm yapmak oluyor. Popülizmin en kötü tarafı olumsuz görünümleri gölgelemesi, kötüye giden şartları ve alanları örtbas etmesidir

Halkın, kentin çözümünü beklediği sorunları plan program çerçevesinde, kaynaklar ölçüsünde öncelikle çözmek yerine halkın hoşuna giden,  gururunu okşayan, karşılığı olmayan, işe yaramayan popülizm yapılarak belediyecilik yapıldığı sanılır.

 Hizmet bekleyen vatandaş da duyduğu cilalı laflar, anlamsız uğraşlara duygusal tepki göstererek ‘helal olsun bizim başkana’ diyerek kendisini avutur. Avuntu bitiğinde geride hüzün ve pişmanlık kalır.

Popülizm. ülkemizde özellikle Anadolu’nun kent ve ilçelerinde, beldelerinde partisi düşüncesi ne olursa olsun birçok belediye başkanın tercih ettiği bir yol olmuştur.  Popülizm  tedavisi zor siyasal hastalığa dönüşmüştür.

 Dünyanın hiçbir modern, demokrat, çağdaş, hukuk ilkelerine bağlı kentinde, ilçesinde, beldesinde bizde olan kapı sökme gibi saçma sapan ilkel belediyecilik hareketleri göremezsiniz.   O ülkelerde seçmenler kime, neden oy verdiğini iyi bilirler. Sorumluluk alan belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri halka karşı görevlerini yapar, günü geldiğinde hesap verirler.  

Belediyelerde başkan odalarının kapılarını sökme, kapısız sözüm ona şeffaf makam odası Ana Vatan Partisi döneminde başladı. Bu saçma moda günümüzde tüm hızıyla devam ediyor.  Belediyeler popülizmde adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Öyle ki kapı sökmeyi yeterli bulmayanlar duvarları, pencereleri de söküyorlar! Ancak kapılarını söken, makamlarını sözde şeffaflaştıran başkanlar bir süre sonra halkçı uygulamadan normale dönerek kapılarını yerlerine takıyorlar. Çünkü oda kışın soğuk, yazın toz oluyor. Sonuçta mızrak çuvala sığmıyor, kurum kimliği olan belediyede sökülen kapısız makam odası yol geçen hanına dönüşüyor.

 Halk için makam odalarının kapısını, penceresini sökerek makamlarını halka adayan kahraman, çalışkan beldeye başkanlarından yalnızca üç örnek.

 BİR: 2012 yılında Balıkesir Edremit İlçesi Belediye Başkanı seçilen MHP’li Tuncay Kılıç seçildikten sonra makam odasının kapısını gazeteciler ile birlikte sökmüş makam odasını kapısız yapmıştı.

 İKİ: 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Bursa'nın Mudanya ilçesi belediye başkanı seçilen CHP’li Hayri Türkyılmaz, İlçe Seçim Kurulu’ndan mazbatasını aldıktan  sonra  ilk iş olarak başkan odasının kapılarını sökmüştü.

 ÜÇ: AK Parti'den Bursa Yıldırım Belediye Başkanı seçilen İsmail Hakkı Edebali’de “Yıldırım Belediyesi gece gündüz Yıldırım halkının emrinde olacak. Hepsinden önemlisi, belediye başkanınızın kapısı herkese, ama herkese açık olacak. Ben size kapının açık tutulmasından bahsetmiyorum, diyorum ki; makam kapısını menteşesiyle birlikte söküp atacağız. Sadece kapımız değil, gönlümüz de açık olacak. Bütün Yıldırım halkının yanında olacağız. Yıldırım’ı birlikte yöneteceğiz” diyerek makam odasının kapısını sökmüş odasını kapısız  bırakmıştı. 

 Yukarıdaki modası geçmiş örneklere Van’dan Edremit Belediyesi de katıldı. Bölgelerin Demokrasi Partisi (BDP)’li Edremit Belediyesi eş başkanları, Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, belediye binasındaki  başkan makam odasında bulunan  makam koltuğu ve makam masasını kaldırarak, yerine herkesin eşit koşullarda oturabileceği koltuklar bırakarak makam odasını  halk odasına çevrdiler! 

 Popülizmin bu kadarına da pes doğrusu.

 Kapı sökmenin halka ne yararı var.  İlçenin, halkın hangi sorununu çözecek? Halk sizden yol su,  medeni yaşam koşullarına kavuşmuş ilçe bekliyor. Yapmayın, etmeyin. Belediye başkanları şeffaf bir yönetim sergilemek istiyorlarsa bunun daha akılcı yolu var. O da halka dürüstçe hizmettir Belediyede kurumsal denetimi, otokontrolü sağlayın, halkın dilinde dolaşan rüşvet çarkını durdurun, imar izinlerinin haraca bağlandığı iddialarını soruşturun gerçekse engelleyin. Betonlaşmaya, yağmaya, rantçılara izin vermeyin, parklar, bahçeler yapın, seçmenlerinize insanca yaşayacakları huzur duyacakları mutlu olacakları imkânlar sunun.  Bırakın popülist politikaları, projeleri, söylemleri. Halka yararı dokunacak somut hizmetler sunun.

 Buradan Edremit Belediye Eşbaşkanı Sevil Rojbin Çetin hanıma sesleniyorum.

Sayın başkan, makam odanızın kapısını sökerek makamınızı halk odasına çevirmenizin halk nezdinde hiçbir anlamı yoktur.  Halkın odaya değil, hizmete ihtiyacı var.  Onun yerine mesela şunları yaparak Edremit halkını ve seçmenlerinizi mutlu edebilirsiniz.

  • Hızla betonlaşan, mantar gibi çoğalan kaçak yapıları önleyin.
  • Kıyılardaki çirkin barakaları kaldırın.
  • TOKİ’lerde çileye dönen ulaşım sorununun çözümü için bir şeyler yapın. Ağaç dikin. Park yapın, spor alanları yapın.
  • Edremit sınırlarında yaşayan bütün insanları mutlu edecek gerçekçi  heyecan yaratan projeler hayata geçirin.
  • Edremit'te halkın itirazlarına rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gibi inatla ısrarla halka ait yeşil alan, park yapılması gereken yaşam alanlarına dikilen göl manzaralı beton yığını kamu hizmet binalarının yapımına engel olun.
  • Hizmetlerden yararlananların memnuniyetini artırın, hukuka uygunluğu sağlayın, etkinliği ve verimliliği sağlamak için yurttaş taleplerini temel alan bir anlayışı hakim kılın.
  • Edremit’i bütün mahalleleriyle yaşanılabilir çağdaş hale getirin.
  • Edremit’in yağmalanmasına izin vermeyin.
  • Bunların en önemlisi de yoksullukla mücadele edin.
  • Fakirinizin elini tutun, yoksulunuza yardım edin, işsize iş, aşsıza aş bulun, çözüm üretin, villa sahibinin de sorununu giderin, müstakil ev sahibinin de. Zengini de yoksulu da kucaklayın.

Belediye başkanı olarak sizin öncelikli göreviniz kenti her anlamda yaşanabilir bir merkez haline getirmektir. Ve bu söz konusu kentin özgün yapısından esinlenerek yapılmalıdır. Her kentin kendine özgü bir yapısı, özelliği ve değeri vardır. Dolayısıyla, bir kentin yöneticisi, o kenti ucuz kılmak gibi bir yaklaşım benimseyemez çünkü bu mümkün değildir, çağdaş şehircilik anlayışına aykırıdır.

Popülist politikalar çağdaş şehircilik anlayışıyla çelişmektedir.   

Sökülen kaplar yerine takılmalı, makam odası hizmete yönelik kullanılmalı. O odada ilçe ve halk yararına kararlar alınmalı, imzalar atılmalı, yararlı görüşmeler yapılmalı. Bir hatırlatma. Memleketi hırsızlar sarmış. Makam odanızın kapısını takarsanız iyi olur.   

 

Yazarın Diğer Yazıları