İkram Kali

Belediyeler maalesef başarısız

İkram Kali

30 Mart yerel seçimlerinin bir yılı doldu.

Seçimlerin üzerinde koca bir yıl geçti.  Bir yıl önce bugün yerel seçimlerin sonuçlar kesinleştiğinde 14 belediyeden 2 belediyeyi kazanan Ak Parti ağır yenilgi almış 12 belediyeyi kazanan Barış ve Demokrasi ise büyük başarı elde etmişti.  İktidar partisi dört milletvekili bulunan, depremden çıkmış büyükşehir statüsüne kavuşmuş Van’da bırakın kazanmayı yönettiği Erciş, Gürpınar, Çaldıran, Saray, Çatak, Bahçesaray ilçelerini de kaybederek Tuşba ve Gevaş ilçe belediye başkalığını alarak 2 belediye ile yetinmişti. Seçimler öncesi kamuoyundan gelen bütün iyi niyetli uyarılara, önerilere kulak tıkayan,  vatandaşların özellikle deprem kaynaklı ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm bulamayan, belediye meclis üyeliklerinde ve bazı belediye başkan adaylarının tespitinde akrabalarını, iş ortaklarını,  yakınlarını, yandaşlarını “küçük olsun benim olsun” mantığıyla listelere yerleştiren toplum kesimlerini dışlayan Ak Parti teşkilatı bu yaklaşımla bir seçimi daha kaybetmişti.

2009 seçimlerine girerken Van’da 20 belediyeden 19 belediyeyi kazanan Ak Parti bugün ancak iki belediyede söz sahibi ise bunun bir izahı olması gerekir. Ak Parti Van teşkilatında gruplaşmalar, kavgalar çıkar odaklı çekişmeler devam ettikçe akçeli işler ile siyasi ilişkiler son bulmadıkça, parti kar zarar ortaklığına dayalı şirket mantığı ile yönetildikçe milletvekilleri arasında çatışmalar son bulmadıkça, toplumu kucaklamadıkça Ak Parti’nin başarılı  olması çok zordur. Ak Parti’de başkanlar, yönetimler değişse de kronikleşmiş grupçu çıkarcı zihniyet değişmediği sürece değişen bir şey olamaz.

Gelelim geçen bir yıla.

Ak Partili Tuşba ve Gevaş belediyelerinden söz ederken sırdan belediyecilik işleri, ideolojik toplantılar, kutlama mesajları dışında bir yıl içinde çağdaş belediyecilik adına başarılarından söz etmek mümkün değildir.  Oysa iki belediye örnek hizmetler  ortaya koyması gerekirdi.

Barış ve Demokrasi çatısı altında 30 Mart seçimlerine katılan  seçim sonrası  Demokratik Bölgeler Partisi’ne geçen belediye başkanları seçimlerde 14 belediyeden 12 belediyeyi kazanarak büyük başarı elde etmişlerdi.  Seçim konuşmalarında ve sonrasında herkesi kucaklayacağız, çağdaş belediyecilik sözü veren DBP’li belediyeler bu anlamda herkesi kucaklayamamıştır.  Kendileri gibi düşünmeyen veya kendilerine seçimlerde oy vermemiş kesimlere, derneklere destek olduklarından, etkinliklerine katıldıklarından söz edilemez.

2014 seçimleri öncesi Van, Edremit, Özalp, Başkale, Muradiye belediyelerini elinde bulunduran belediyecilik deneyimi ve kadrosu olan DBP’li belediyeler 30 Mart seçimlerinden sonra heyecan rüzgârı yaratamamış, sırdan işler dışında marka projeler gerçekleştirememiştir. Büyükşehir Belediyesi 32 adet akıllı otobüs ve aldığı araçlarla makine parkı güçlendirmesi dışında kayda değer başarı sergileyememiştir.

Yerel seçimlerde sandıktan siyasi başarıyla çıkan BDP-DBP’li belediyeler hizmet üretiminde kurumsallaşmada, yenilenmede, geniş görüşlülük geliştirmede  son 15 yıldır başarıyı sergileyemiyorlar. Buda  tartışılması gereken bir konudur.  DBP’li belediyeler geçen bir yıl içinde  ideoloji ekseninde öngörülen etkinliklere, çalışmalara öncelik veren bir görüntü sergilemiştir.  Performanslarını ağırlıkla daha çok bu yönde kullanmışlar.

Uzun lafın kısası;ilimizde dün olduğu gibi bugünde belediyeler elbette bazı hizmetler yapmıştır. Lakin bunlar öyle övünülecek, abartılacak kentin markalaşmasına katkı sağlayan türden  hizmetler değil. Vatandaşın beklentilerine, kentin mevcut görünümüne baktığımızda Van’ı Eskişehir, Gaziantep, Konya, Kayseri, Samsun, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi illerle karşılaştırdığımızda belediyelerimizin geçen bir yılda başarılı olmadıklarını görürüz.  Sakın kızmayın, gücenmeyin. Gerçek budur. Ha çok başarılı oldular herşey gülistanlık dersek hem kentimize  yazık etmiş oluruz, hem de belediyelere. 

Vanlılar bütün belediyelerin başarılı olmasını gönülden istiyor. Çünkü Vanlılar her yönüyle modern bir  Van'da  huzur içinde, mutlu yaşamayı arzuluyor .

Yazarın Diğer Yazıları