İkram Kali

Belediyecilik nasıl olmalı?

İkram Kali

Yerel seçimler yaklaşıyor belediyecilik konusunda uzun uzadıya hikaye anlatmaya, ders vermeye gerek yok. Ülkemizde belediye hizmetleri açısından beklentilerimize katkı sunacak, ufkumuzu açacak çok güzel örnekler var. Türkiye'de birçok belediye kentlerinin şehirleşmesi açısından alkışlanacak, projeler hayata geçirerek marka kentler yaratarak; kentlerde yaşayanları mutlu, huzurlu ediyorlar. Van'da da neden olmasın diyeceğimiz, başlıktaki sorunun cevabını da veren projelerden birkaç örnek:

ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Belediye alışılagelmiş park anlayışının ötesinde her şeyi ile Eskişehir'in yeni yüzünü yansıtan Kent Park yaptı. Eskişehir gibi Anadolu bozkırında yer alan kentlerin, deniz ve plaj özlemini giderebilecek bir büyük proje ilk kez Eskişehir de hayata geçirildi. Paris, Viyana kentleri gibi içinden çok büyük nehirlerin geçtiği kentlerde halkın "su kenarında yaz aylarında güneşlenmek için oluşturulan, fakat suyunda yüzülmeyen yapay plajların yüzülebilecek olanı, yaklaşık 300 dönümlük arazi Kent Park'ta Porsuk'tan bir kol alınarak oluşturulan Plaj, yaz aylarında klorlanan artezyen suyu ile yüzmek için sağlıklı hale de getirildi. Kent Park'ta Eskişehirliler'in yazın deniz keyfini yaşayabilecekleri 350 metre uzunluğunda yapay plaj, açık ve kapalı yüzme havuzları, restoranlar, büyük bir gölet, çocuk oyun alanları, at binme alanları gibi bir çok sosyal donatı da yer aldı.

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Kent tarihini, kültürünü ve yaşamını halklarla buluşturmak, korumak,  sergilemek amacıyla Kent Müzesi kurdu. 125 yıllık eski Cemil Paşa Konağı içerisinde açılan müze ile  "Diyarbakır'ın hafızasını birlikte oluşturalım" mesajı veriliyor. Kentin hafızasını oluşturmak bakımından müze halkların değerlerini, şehrin tarihini şehir müzesiyle bir araya getiriyor. Şehirde yaşanan kültür, yaşanıp bitmiş şeyler, olaylar şehir müzesinde temsil ediliyor. Mutfak, müzik, giyim, şehrin sanat ve kültürü müze içerisinde yer alıyor. Diyarbakır'ın kültür değerleri korunarak bozulmadan, ekleme  çıkarma yapılmadan geleceğe taşınıyor.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Yol medeniyettir' ilkesinden hareketle Bursa'da 372 kilometre uzunluğunda yeni yol açıldı ve genişletildi. Kent içi trafiğe raylı sistem yatırımları ve alternatif yol projeleriyle çözülerek 5 yılda 26,5 km raylı sistem hattı uygulamaya geçirildi.  Sağlıklı bir geleceği planlayan Bursa'da spora 148 milyon TL'lik yatırım yapılırken 15 okul spor salonuna kavuşturuldu. Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi yerleşkesi yapıldı. Bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık 400.000 m2 lik alana Botanik Park kuruldu. Parkta; 150 türde 8.000 ağaç, 76 türde 100.000 çalı, 20 türde 50.000 yerörtücü, 27 türde 6.000 gül bulunuyor.

AFYON BELEDİYESİ:  Belediye Afyon'u spor turizmi merkezi yapmayı hedefleyen 50 Milyon liraya 50 bin metrekarelik bir alanda dev spor kompleksi kuruyor. Komplekste; 15 bin kişilik stadyum, 5000 kişilik Kapalı Spor Salonu, 1000 kişilik veya 3000 kişilik Kapalı Spor Salonu, Tenis Kortu, Su Kayak Tesisi, Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, Kamp Eğitim Merkezi, 2 adet Açık Tenis Kortu, 2 adet Portatif Tribün, Atletizm Sahası, 8 adet Doğal Çim Yüzeyli Futbol Sahası, 2 adet Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası, 2'li Soyunma Odası bir adet lojman ve idari bina yer alıyor. Afyon Spor kompleksi Türkiye'nin en kapsamlı  spor  kompleksi  özelliğini taşıyor.

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ:  Sanayi şehri Gaziantep'in marka değerini arttıran Gaziantep Hayvanat Bahçesi, 100 dönümlük alana kuruldu. Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun alan olarak birinci, Dünya'nın üçüncü, Avrupa'nın ikinci en büyük hayvanat bahçesidir. 90 türden 3.720 hayvan barındıran bir kuş kafesi, 74 türden 2950 hayvana ev sahipliği yapan bir akvaryumu, 10 türden 64 hayvanı barındıran bir maymun evi, timsah ve yılanlardan oluşan bir sürüngen evi ve diğer hayvanlar için ayrılmış özel bölümleri bünyesinde bulunduruyor. Gaziantep Hayvanat Bahçesi içinde Çocuk Hayvanat Bahçesi bulunuyor. "Ali Baba'nın Çiftliği" mantığı ile dizayn edilen Çocuk Hayvanat Bahçesi'nde 20 türden 100 civarında hayvan bulunuyor.

İSTANBUL ESENYURT BELEDİYESİ:  Eğitimde yerel yönetimlerin katkısını yansıtan girişimle Belediye İlçeye üniversite kurdu. 60 bin metrekare alana kurulan İstanbul Esenyurt Üniversitesi mühendislik, güzel sanatlar, spor, sağlık alanlarında 52 bölümde eğitim veriyor.

SAMSUN CANİK BELEDİYESİ: Şehr-i Samsun' projesi ile 21. yüzyıla yakışır şekilde 2,5 milyon kişi kapasiteli 100 dönümlük bir meydan yapılıyor.. Dünyada içerisinde kanal olan şehirler ön plana çıkıyor. 21. yüzyılda Samsun'un simgesi olacak 330 metrelik bir kule, kulenin üzerinde ise restoran olacak. İnsanlar deniz ve şehir manzarası eşliğinde şehrin keyfine varacak. 3 bin 500 kişilik tiyatro ve kongre binası, bu binanın içerisinde ayrıca 2 bin, 2 bin 500 kişilik sergi ve toplantı salonları bulunacak. Türkiye'nin en büyük kütüphanesi, bilim müzesi, Anadolu'nun ticaret ve sanayi odalarının ofislerinin yer alacağı Ticaret ve Sanayi Odası binası olacak. Bütün spor dallarının yapılabildiği bir alan olarak düzenlenecek. Şehri Samsun, yeşili bol, beton binası az olan burada Anadolu illerine ait ticaret ofisleri, finans merkezleri yer alacak. Böylece tıpkı geçmişde olduğu gibi şehirin meydan, idari yönetim binası ve ibadethane ve ticarethanelerin etrafında gelişmesi planlanıyor.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: TÜBİTAK desteğiyle 85 milyon lira harcanarak Konya Bilim Merkezi yapıldı. Bilim merkezlerine eleman yetiştirmede ve tecrübe edinmede önemli bir fonksiyon icra edecek Merkezde Planetaryumu, Gözlemevi, laboratuvarları ve diğer imkanlar var. Bahçesinde Özbekistan'daki Uluğbey Rasathanesi'nin bir modeli yapıldı. Aynı zamanda Selçuklu eserlerinin minyatürlerinden oluşan bir alan da var. 500 bin metrekarelik bahçe büyük bir bilim parkı haline getiriliyor. Türkiye'de bilim merkezleri arasında yarış başlayacak. bu yarışta Konya şimdiden en önde.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: Kentsel sit alanı içinde yer alan geleneksel sivil mimarlık örneklerinden olan yapıları restore etti. Belediye kamulaştırılması yapıldıktan sonra projeleri onaylanan tarihi yapı restore edilerek kentin önemli bir tarihi mirası gün yüzüne çıkardı. Tarihi yapıların yörede ortaya çıkan taleplere göre kullanılması planlanıyor.

Van'da yaşayan insanlarımız da kent markasına ve yaşama değer katan mekanlar ve projeler arzuluyor.  Van insanı da kentte projeler yanında işçiliğe, kullanılan malzemelerin kalitesi gibi kenti oluşturan objelere özen gösteriyor. Sonuç olarak insanlarımız su taşıyarak kentte yapay göl oluşturan belediyeler kadar becerikli, Van Golü'nü kullanmayı bilen akıllı ufku geniş bir belediye istiyor.

Yazarın Diğer Yazıları