İkram Kali

Belediye Meclis Üyeliği Önemli mi?

İkram Kali

Bilindiği gibi TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir yapılmasına ilişkin tasarının 4. maddesinin kabul edilmesiyle Van büyükşehir’e dönüştü. İlimizin sınırları artık büyükşehir belediye sınırı oldu. Yasa ile Van’a bağlı 13 ilçenin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kalktı. Köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katıldı. Tuşba ve İpekyolu ismiyle iki yeni ilçemiz kuruldu. 30 Mart’a yapılacak yerel seçimler sonrası Van yeniden şekillenecek. Kısa vadede nelerin değişeceğini, hangi söylemlerin hayata geçirileceğini bekleyip göreceğiz.

    Büyükşehir belediye başkan adayları, ilçe belediye başkan adayları ve muhtar adayları seçim çalışmalarını sürdürüyorlar. Sandığa 55 gün var. Ancak ilimizde seçim havası, heyecanı hala yok. Bunda dondurucu soğuk hava, bazı partilere atılan molotoflar, sert söylemler ve adayların düşük performanslarının etkisi de var. Sanırım secim bürolarının açılması,  milletvekillerinin sahaya inmesiyle birlikte seçim havasına girmiş olacağız.

  

 Sıra belediye meclis üyesi adaylarının açıklanmasında

                                                                                                                                                                                 

  Belediye meclis üyeliğini en az belediye başkan adayı kadar önemsemek gerekir.  Çünkü büyükşehir belediye meclisi, büyükşehir belediyesinin karar organıdır, kalbidir.  Büyükşehir içindeki diğer belediyelerin başkanları, büyükşehir belediye meclisinin doğal üyesi olacak.   Anlayacağınız meclis üyelerinin belediyede işlevi çok büyüktür. Başkanın, belediyenin başarısı meclis üyelerinin niteliğine bağlıdır.

          Gelelim saadete.

Meclis üyeliğine başvuran aday isimlerin belirlenecek. Bu aşamada özellikle Ak Parti ve Barış ve Demokrasi Partisi’ne hatırlatmada bulunmak gerekiyor.

  Rantiyeci, ehliyet liyakat sahibi olmayan, kuru siyasi söyleminden başka hiçbir özelliği bulunmayan; çıkarcı, belediye üzerinden geçinmeye, zenginleşmeye hevesli, fırsatçı cingözlere dikkat edin. Belediye içinde imarcı, ruhsatçı, inşaatçı, iş takipçisi derin yapılar oluşturmaya yönelik uygun aday aramayın.  İsim belirlenirken adamcılık yapmayın. Küçük düşünmeyin. Egoist olmayın. Bilgi birikimi olan insanlardan korkmayın. Van’a, belediyeye yararlı olacak donanımlı, dürüst, çalışkan insanlarımızın meclis üyesi olmaları için gerekirse ayaklarına gidin, ikna edin.

 Bu memleketin evlatlarına, vizyon sahibi yetenekli gençlerine, insanlarına değer verin, Van’a sevdalı insanları ötekileştirmeyin. Siyasette kişilikli isimlere fırsat tanıyın. Toplumun bütün kesimlerine eşit ölçüde meclis aday listesinde yer verin. Temiz siyaset, kentle barışık, çalışkan belediye istiyorsanız tabi ki.

 Meclis üyeleri belirlenirken meslek odaları, sivil toplum kuruluşları nedense sus pus! Belediye meclis üyesi aday listeleri açıklandığında şapka düşecek kel görünecek. Büyük lafların karşılığını göreceğiz.

            Turan Haydaroğlu abimizden dinlemiştim.

1973 mahalli seçimlerinde Tayyar Dabbağoğlu’na yalnızca Van’ın daha düzenli bir şehir olmasını, daha iyi yönetilmesini isteyen 11 Vanlı iş adamı karşılık beklemeden destek verir “ Onbirliler”  olarak adlandırılan bu grupta;  Turan Haydaroğlu,  Mehmet Kuralkan, Halil Kırmızıtaş, Alaattin Şen, Cevdet Baba, Burhan Sofuoğlu, Selahattin Umman, Zekai Dağtekin gibi isimler yer alır. Grup katılımlarla daha sonra 40’a ulaşır. Seçimi rahmetli Dabbağoğlu kazanır. Ancak bu gruptan tek bir kişi belediye meclis üyeliğine adaylığını koymaz. Seçim sonrası beldeye de hiç bir iş ve işleme aracı olmayan bu insanlar işlerinin başına dönerler. 

 

Yazarın Diğer Yazıları