İkram Kali

Belediye hizmetleri iyi, işçilikler kötü

İkram Kali

Bu şehir hepimizin ortak yuvası, ortak sevincidir.
Şehrimize hangi kurum kuruluş yaparsa  yapsın bütün güzel hizmetler insanlarımızı mutlu ediyor, yüzünü güldürüyor.
Temiz, bakımlı,  düzenli, planlı, yasa, kural, sevgi ve saygının hakim olduğu huzur veren bir şehirde yaşamak herkesin ortak beklentisi ve arzusudur. Beklentiler ve sağlanacak kentsel düzen insanlarımızın memleketine olan sevgisini, aidiyet duygusunu da güçlendirir. 
Van, bütün hizmetleri fazlasıyla hak ediyor. 
Vatandaşlarımız bu anlamda belediye ve diğer kurumlar tarafından yapılan bütün çalışmalardan sadece memnuniyet duyuyor.
Lakin sorumluluk sahibi vatandaşlarımızın yol ve kaldırım çalışmalarını yoğunlaştıran belediye yetkililerine bazı mesajları var.
Özetle diyorlar ki  " Yolumuzu, kaldırmalarımızı yapanlara, bu hizmette emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Yapılan hizmetler elbette değerlidir. Ancak birçok yerde işçilikler çok kötü. İşçilikte estetik, titizlik hiç yok. Örneğin kaldırım yapımında andezit taşı gibi kaliteli malzeme kullanılıyor. Fakat, kötü işçilik ve yetersiz denetim nedeniyle kaldırımlar yer yer eğri-büğrü durumda. Asfalt dökülen yolların birçoğunda tahliye kapakları bırakılmamış, bırakılanlar da çukur gibi. Aynı şekilde bazı yollarda yapılan refüjler insanı rahatsız edecek şekilde eğri- büğrü. Semaver kavşağı düzenleme projesinde trafik açısından teknik bir sorun ve eğrilikler var. Bu kavşakta sık sık kazlar meydana geliyor. Onca emekle kelebek taşı döşenen ara yolların birçoğu çökerek stabilize yola dönmüş durumda… Üstümüz çamur, toz olmadan,  kazaya uğramadan sokaklarda, kaldırımlarda yürümek istiyoruz. İşler daha sıkı denetlensin. Teknik şartnameye göre yapılsın. Belediye kaynaklarına, harcanan emeklere yazık değil mi?"
Sorun,  kötü işçilik, yetersiz denetimdir
Aktarması bizden, denetlenmesi,  değerlendirmesi sizden.
Duymadık,  görmedik, bilmiyoruz demeyin.
İşi ehline verin, bir ekmekte fazla verin.
Bu işlerin kontörlünü, denetimini belediye başkanı veya yardımcıları yapacak değil... İşlerin kontrolü sorumlu, yetkili olanlara düşer.
***
1979  yılında  Vanlı Mumcuoğlu ailesinin öz sermayeleriyle Oksijen, Asetilen ve Tüpgaz fabrikalarının (Küçük sanayi sitesinin sağ tarafında bulunan toptan gıdacılar yerinde) temel atama töreni vardı.  Burukan aşiretinin büyüğü, Van Milletvekili, herkesin saygı, sevgi duyduğu rahmetli Kinyas Kartal'da törene katılmıştı. Merhum Kinyas ağa temele ilk harcı koymadan önce ; " Kim bu memlekete bir yatırım yaparsa, kim bu memleketin taşının üstüne bir taş koyarsa biz onun hizmetkarı oluruz." diye seslenerek Vanlı girişimcileri, Van'a hizmet edenleri onurlandırmış, yüreklendirmişti.
Bugün de öyle değil mi?

 
 
 
 
Van'da yatacak yeriniz var!
 
Öbür dünyayı Allah bilir,  
Ama bu dünyada, Van'da yatacak çok yeriniz var.
Zira ilimizde şehir otellerinin sayısı hızla artıyor. 
Deprem sonrası otel işletmeciliğine enteresan şekilde ilgi var.
3 Elit World Van
3 Sardur
3 Menua
3 Tuana
3 Side
3 Elmalı
3 Royal Berk 
3 Dede Mir
3 …………?
Önceki kurulanlar, yeniler bir yana,
Sırada bekleyen 4-5 otel daha varmış. 
Ama  hatırlatalım. 
Otelcilikte esas olan işletmeciliktir. Devamlılıktır. Müşteri memnuniyetidir. 
Umarız; etik olmayan rekabet tarzına, kısır çekişmeye işletmeler itibar etmez.

Yazarın Diğer Yazıları