İkram Kali

Belediye başkan adayları projelerini açıklasın

İkram Kali

Sandığa gitmek için şunun şurasında 30 gün kaldı.

Belediye başkan adayları kapı kapı gezerek seçim çalışmalarını sürdürüyor. Seçim bürolarının açılması, seçim araçlarının cadde ve sokakların sessizliğini bozmasıyla birlikte seçimin tansiyonu yükselmeye başladı.

Başkan adayları seçim çalışmalarında genelde siyasi mesajlar veriyorlar. Arada bir de seçmenlerin gönüllerini hoş edecek ifadelerde kullanıyorlar. Belediyecilik anlayışından yeteri kadar söz edilmemesi dikkatimizi çekiyor. Adaylar bütün enerjilerini, söylemlerini seçim kazanmaya harcıyor şimdilik!

Vanlılar, belediye başkan adaylarının çalışmalarını uzaktan izliyor. Adayların konuşmalarını, tavırlarını, konuşmalarını sesiz ve sakince dinleyip değerlendiriyorlar. Ama " Sessiz atın çiftesi pek olur" onu da hatırlatalım.

Belediye başkanlığı çok önemlidir.

Başarılı olan, sevilen belediye başkanları mensup oldukları partilerine de yönettikleri kentler de kazandırırlar. Doğru ve başarılı politika yapmak tam da bu değil mi?

 Cadde ve sokakların temizliğini gerçekleştirmek,  kaldırımları bozup yeniden yapmak, kentin alt yapı sorunlarını çözüme kavuşturmak, itfaiye, sağlıklı ve temiz içme suyu hizmetleri sağlamak, halk sağlığını korumak,  imar fen işlerini yerine getirmek, kentin mimari ve estetiğine özen göstermek, rant elde etmek için imar tadilatları yapmamak, cenaze defin gibi dini hizmetlerde bulunmak, sosyal kültürel etkinlikler düzenlemek, kentin tarihine ve kültürüne sahip çıkmak,  muhtaçlara sosyal yardımlarda bulunmak, yeni park ve bahçe gibi dinlenme yerleri açmak, konut ve spor alanları oluşturmak, çocuk ve eğitim kreşleri yapmak, yol açmak ve vergi toplamak belediyelerin asli görevidir.  Hangi aday kazanırsa kazansın, belediyeler bu görevleri yerine getirmek zorundadır. Bunları ve daha fazlasını yapmak esasında hizmet değil, belediyelerin zorunlu yasal görevidir. 

Seçmenler, belediye başkan adaylarının yerelde iktidara geldiklerinde kentimizde hayata geçirecekleri özgün ve heyecan yaratacak projelerini, belediyecilik anlayışlarını dinlemek, öğrenmek istiyor.

Dünyanın en güzel kentlerinden biri olan Van'ı çirkinleştiren, ruhunu kimliğini tahrip eden,  yeşil alanlarını betonlaştıran geçmişin bazı belediye başkanlarıdır maalesef. Van'ı çarpık kentleşmeden, yağmalanmaktan, çirkinleşmekten, betonlaşmaktan kurtaracak olan da belediye başkanlarıdır.  Nasıl bir başkan olacaklarına adaylar karar verecek..

Van halkı başkan adaylarına,  "Seçildiğinizde kente ve topluma ne kazandıracaksınız, ne katacaksın onu söyleyin. Yeni dönemde nasıl bir kent ve belediye vaat ediyorsunuz onu açıklayın. Bizde ona göre oyumuzu kullanalım" diyor.

Sonuç olarak.

Vanlılar, belediye başkan adaylarından geçekçi, kentte yaşayanların özlem duyduğu  heyecan yaratacak çağdaş projeler duymak istiyor.

 

 

Turizmde yeni dönem

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından, turizm alanında sektörün nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik "Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü" imzalandı. Protokol kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda 5 otel ile Ankara, İzmir, Balıkesir, Aydın, Muğla ve Antalya'da 11 mesleki ve teknik Anadolu lisesi eşleştirildi.

 Mezun olan öğrenciler protokol imzalanan otellerde istihdam edilecek. Bir anlamda oteller kendi elemanlarını kendileri yetiştirmiş olacak. Seçilen okullarda, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenciler, 9. sınıfta İngilizce, 10. sınıfta ise Rusça dil eğitimi alacak. Ayrıca 11. sınıf öğrencilerine, bölge özelliğine göre Arapça, Çince, Almanca veya Fransızca gibi üçüncü yabancı dil eğitimi de verilecek.

Turizm kenti Van'da bu kapsama alınabilir. Bir otel ile Farsça, İngilizce eğitimi verebilen mesleki ve teknik Anadolu Lisesi arasında protokol imzalanabilir. Turizm sektörünün kalifiye eleman ihtiyacı bu şekilde karışlanabilir.

 

 

Van'da özel okul patlaması

Eğitimde Türkiye sırlamasında 75. sırda yer alan Van'da özel okul patlaması yaşanıyor. Ardı ardına yeni okullar açılıyor. Eğitim- öğretim sektörüne yatırım yapan cesaretli Vanlı girişimcileri kutlamak gerekir. Doğru ve yararlı yatırım yapıyorlar. Neticede insana yapılan yatırım boşa gitmez.

Anaokulundan, orta öğretime ve liseye kadar şubeleri olan, eğitim öğretim başarısıyla Türkiye'nin markalaşan iddialı okullarını yerel girişimciler Van'a taşıyorlar.

Büyük yatırım ve emekler sonrası açılan ve açılacak olan modern okullar arasında 2019-2020 eğitim öğretim döneminden itibaren amansız bir yarış yaşanması kaçınılmaz olacak. Yarışın kazananı Van olacak.

Milli eğitim müfredatının gerektirdiği zorunlu konuları sunmanın ötesine geçen, öğrencilere sanat programları, atletizm, matematik, fen gibi geniş bir uzmanlık yelpazesi de sunan  özel okullar kentimizde eğitim öğretime kalite, başarı getirecek. Eğitim sektörüne büyük umutlarla yatırım yapan girişimcilerin emeklerinin karşılık bulmasını temenni  ediyoruz. 

Yazarın Diğer Yazıları