İkram Kali

Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a açık mektup

İkram Kali

Sayın Başbakanım,

Doğu’nun İncisi, medeniyetler diyarı,  aziz Van’ımıza hoş geldiniz.  Van’ın çözüm bekleyen bazı sorunları ve beklentileri var. Ziyaretinizi fırsat bilerek bu sorun ve beklentileri bilgi ve takdirlerinize arz etmek istiyorum.

Öncelikle şunu belirteyim. 2009 yerel seçimlerinde Ak Parti’nin elinde bulundurduğu Van Belediye Başkanlığını nasıl ve neden kaybettiğini siz bizden çok daha iyi biliyorsunuz.  Van, 2009 seçimlerinde  egosu yüksek,  ben merkezli bazı siyasetçilerin sebep olduğunu dayatmaları, aba altından sopa göstermeleri elinin tersiyle itmiştir.

Gelelim bugüne.

Üç gün sonra yerel seçim var. Secim sonrası Van önemli değişim ve dönüşüme sahne olacak. Vatandaş sandığa giderek demokratik tercihini belirleyecek. Çıkan sonuca hepimiz saygı duyacağız.

Van Ak Parti’de kar zarar hesabı ile ön safları tutan, halktan çok genel merkezle sıkı fıkı diyaloglar kuran, geleceğe kişisel yatırım yapan, Ak Partiyi şirket gibi gören, Van’dan çok kendisini ve çevresini esas alan bir anlayışa sahip teşkilat seçime gittiğinizi hatırlatmak isterim.  Aslında ortada teşkilat falan yoktur.

Sayın Başbakanım,

Bunun yanında 8 milletvekili çıkaran, bölgede her anlamda ağrılığı ve stratejik önemi olan Van’a Ak Parti Genel Merkez Karar Yönetim Kurulu’nda, TBMM kâtipliklilerinde, komisyon başkanlıklarında ve bakanlık verilmemesi düşündürücü değil mi?  Bunu kim ve kimler nasıl engelliyor. Neden istemiyorlar. Öte taraftan Vanlı müsteşar, genel müdür, daire başkanı da kamu da yok denilecek kadar azdır. Bunları dar görüşlü basit yerel milliyetçilik yaklaşımıyla aktarmıyorum. Van halkı kendisine hak ettiği değerin verilmesini istiyor.  Van bütün renkleri ve sesleriyle eşit şekilde temsil edilmek istiyor.  Vanlı memleketinde kiracı muamelesi görmesinden üzüntü duyuyor, incitiyor. Vanlılar buna layık değildir. Van’da siyaseti dizayn edenler görüşlerimize katılmayabilirler. Varsın katılmasınlar ama gerçek budur. Van vesayetçi siyaset anlayışını tümüyle reddediyor,  bundan sonra da reddedecektir.

Sayın Başbakanım,

2011 depremlerinden sonra Van’a 4 kez geldiniz. Bakanlar kurulu üyeleri de bugüne kadar Van’ı yalnız bırakmadı.  Van devletin, hükümetin ve 75 milyon Türkiye’nin kardeşlikten kaynaklanan desteklerini depremin en acı ve en zor günlerinde yanında gördü.  

2011’da Van’da yaşanan birliktelik, örnek dayanışma, kardeşçe paylaşma çözüm sürecine, barışa yüreklerde zemin oluşturduğu düşüncesindeyim. Van’da başlayan kardeşlik anlayışı silahların susmasına, kardeş kanının durmasına vesile olmuştur.  Biz kanın durmasını, çözümün gerçekleşmesini bütün yüreğimizle destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz. Çünkü çözümden, barıştan başka çaremiz yoktur.

Vanlı kendisine, memleketine yapılan güzel hizmetleri, iyilikleri asla unutmaz. Gücünü köklü gelenek, göreneklerinden alan Vanlı,  “ Vanlıyam şanlıyam kılcı kanlıyam” türküsünün mısralarında “ Kes başım kanım aksın kadir bilene doğru”  diyecek kadar da merttir,  yüreklidir. Vanlı kadirşinastır, vefalıdır. O nedenle sizin ve hükümetinizin deprem esnası ve sonrasında Van için yaptıklarınızı kimse inkâr edemez. Bir kez daha teşekkür ediyoruz. O nedenle  yapılanı balıkta,  helikte biliyor.

Deprem sonrası TOKİ tarafından kış koşullarında rekor sayılabilecek sürede 17 bine yakın modern konut yapıldı. İnsanlar çadırlardan kalıcı konutlara taşındı. Ancak konut alanını planlayanların insan unsurunu, insan mutluluğunu unuttukları görüldü. Binlerce konutun bulunduğu deprem travması geçirmiş insanların yaşadığı bu yerde tek bir sosyal kültürel donatı, park, yeşil alan, spor alanı, sağlık merkezi olmaması insanların mutluluğunu, heyecanını kursaklarında bırakmıştır. O devasa konut hizmetinin yanında bu eksikliklerin yaşanması sadece ihmalle açıklanabilir.

Edremit TOKİ konut alanında döşenen içme suyu isale hattı başlı başına soruna dönüşmüştür. Teknik hatadan dolayı konut alanında nerdeyse her gün 35 yerde patlak, çatlak meydana gelirken insanlar bu  nedenle günlerce  su sıkıntısı  çekmektedirler. Bu soruna kalıcı bir çözüm bulunamamıştır. Vatandaş ise muhatap bulamamaktadır.

Konut alanlarında yeşillendirme insan odaklı çalışmaları her nedense yapılamamakta,  çok sıradan basit sorunlar sanki kasti olarak giderilmemektedir! Ama diğer taraftan sadece göl görsünler diye başta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve bazı kurumlar binalarını TOKİ konutlarında yaşayan insanlara yeşil alan, spor alanı gibi yaşam yeri yapılması gereken arsalara imar, şehircilik anlayışına aykırı bir şekilde yaparken kurum lojmanlarının 25 km uzaklıkta şehir merkezinde yapılması neyle, nasıl izah edilebilir.

Takdir edilecek, örnek gösterilecek sürede talimatınızla yapılan TOKİ konutlarda ilgisizlik, kişisel ihmaller ve sorumsuzluk nedeniyle yaşanan sorunlar nedense giderilmemektedir! Vatandaş çözüm yalnızca beklemektedir. Bunun yanı sıra zor bir dönemden geçen TOKİ konut sakinleri konut bedellerinin geri ödenmesinde makul seviyede indirim, ödemelerde erteleme bekliyor.

Sayın Başbakanım,

2011 deprem sonrası Van ekonomisi çok ağır hasar aldı. İş yerleri yıkıldı 400 bini aşkın insanımız Van’ı terk etmek zorunda kaldı. On binlerce iş yeri ve konut yıkıldı,  yasal olarak ağır hasar raporu verilen, yıkılması gerekenlerde yıkılmaya devam ediyor.  Mağdur durumda olan vatandaşlarımız depremde yıkılan konutlarının yerine TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında konutlarının yapılmasını ve borçlandırılmalarını istiyor.

Sayın Başbakanım,

2011 depremi sonrası vergi mükellefi esnaflarımız KOSGEB kredileri ile desteklendi. Hemen hemen her esnaf kredi kullandı. Van ekonomisinin can damarı turizm,  ticaret ve inşaat sektörüdür.  İnşaat sektörü ve buna bağlı ticaret durmuştur. Beklenen ticari canlılık gerçekleşmediği için geri ödemelerde bütün esnafımız sıkıntıya düşmüştür. Esnafımız KOSGEB kredilerinin geri ödemelerinde öteleme istiyor.

Van esnafı deprem sonrası çöken ekonomin, ticaretin can bulması için 1999 yılında Kocaeli ve Düzce’de yaşanan deprem sonrası uygulanan vergi affı gibi  “VERGİ TERKİNİ” ile  “KAPIKÖY GÜMRÜK KAPSI” nın aktif hale getirilmesini bekliyor. Van, ekonomik ve sosyal alanda bölgenin çekim merkezdir.  Van kazanırsa, güçlenirse, huzur bulursa bölge kazanır, Türkiye kazanır. 

Sayın Başbakanım,

Bu arda taşeron işçilerde güvenceye kavuşturulmayı bekliyorlar. Halimizi ve ahvalimizi fazlası, noksanıyla arz etmeye çalıştım. Vanlı memleketini çok seviyor. Van’da yaşamaktan da keyif alıyor.  Ama sorunlarının da çözülmesini arzu ediyor. Bugün gözler, kulaklar sizde olacak.

Yazarın Diğer Yazıları