İkram Kali

Başbakan Erdoğan Van’a neden geldi?

İkram Kali

Başbakan Erdoğan’ın hafta sonu iki günlük Van ziyaretinde çözüm süreciyle oluşan normalleşmenin, barış havasının somut yansımalarını şehirde gördük.  Önceki yıllarda Başbakan Erdoğan’ın Van ziyaretlerinde toplumu geren, huzursuz eden,  kırma,  dökme, hırçınlık görüntüler bu kez sahnelenmedi.  Hatta Erdoğan’ın gelişine iki gün kala belediye tarafından Cumhuriyet caddesinin yol çizgileri bile yenilendi.  BDP’ ye gönül verenler normal olanı yaptılar. Kaybetmediler, aksine kazandılar.

***

Ak Parti Genel Başkanı Başbakan Erdoğan’ın Van ziyaretinde Van Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayacağını haftalar önce bizzat Ak Parti İl Başkanı Abdullah Aras söyledi. TOKİ deprem konutlarının yüksek olan fiyatlarının makul seviyelere çekileceği, geri ödemelerin iki yıl erteleneceği, esnaf kredilerinin esneklik sağlanacağı fısıltısı da yayıldı. Bunlar da muhataplarınca yalanlanmadı.  Böyle olunca toplum Van’da büyük beklentiler içine girdi.  Ancak Erdoğan, Van mitinginde depremden dolayı zor günler yaşayan ve yaşamaya devam eden Vanlıların bu beklentilerini karşılayacak, heyecan yaratacak tek bir açıklama yapmadı.  Vanlılar kendilerin açısından haklı olarak şu soruyu sordular: “  Aylardır geleceği açıklanan Başbakan Erdoğan Van’a o zaman neden geldi? ” Vatandaşlar bu konuda haksız değiller. Ziyaret tam olarak anlaşılamadı. Somut ifadeler duyulmadı.

Peki,  Erdoğan Van’da ne dedi?

Bölgede yaşanan işsizliğin,  ekonomik kalkınmanın önünde duran engelin terör olduğunu belirterek Van’a özgü sorunlara değinmek yerine uluslar arası sorunlara,  çözüm sürecine,  silah lobisine,  demokratikleşmeye, Van'da meydana gelen depremin ardından iki yıl içerisinde Van'a yapılanların Cumhuriyet tarihinde yapılmadığına, Van Denizi’ne değindi. Ak Parti İl Başkanlığı’nın açılışını yaptı.   Başbakan Erdoğan’a üniversite öğrencileri tarafından ODTÜ’ye aldırma Yüzüncü Yıl seninle' sloganları altında  Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle fahri doktora unvanı takdim edildi.

Recate Otel’de sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldiği toplantıda Van’da yüksek katlı binaların yapılmasını da eleştiren Erdoğan, " Bugün baktım. Benim Vanlı kardeşlerim yüksek konutlu binalar yapıyor. Bakanıma da söyledim. Biz 8 katlı binalar yapıyorsak depreme adeta davetiye çıkarıyoruz. Azami 5 kat yapmalıyız. Korku ve endişeyi yaşamayalım”, vurgusu ve Van belediyesini eleştiren sözleri dikkat çekiciydi.  Çözüm süreci ağırlıklı toplantıya katılanların yazılı soruları ilgili bakanlar tarafından anında cevaplandırıldı.

Başbakan Erdoğan’ın Van ziyareti beklenen ölçekte geçmedi.  4 milletvekili olan bir ilde miting alanının da toplanan kalabalık heyecan verici değildi.  Başbakan Erdoğan, yerel seçimler öncesi Van’ın nabzını 6 Bakan ile birlikte Van Özalp, Erciş’te iki gün boyunca tuttu.  Toplumun beklentilerini, sorunlarını,  isteklerini, dertlerini yerinde gözledi, dinledi, anladı, tarttı, ölçtü biçti. Van’ın sorunlarının çözümü şimdi Başbakan Erdoğan’ın masasında.

Başbakan Erdoğan Ankara dönüşünde…

Kimi takdir eder, kime teşekkür eder, kimi tenkit eder, kime fırça atar, kimleri aforoz eder, nasıl bir değerlendirme yapar onu bilemiyorum. Lakin bilinen bir gerçek var. Başbakan Van incelemeleri sonrası  “işin erbabı”  dediği Van Büyükşehir Belediye Başkan adayını çok daha titiz şekilde belirleyecek.  Yani bir kez daha düşünecek. Tabi Van’ı gerçekten istiyorsa!

Bu ziyaretten sonra Ak Parti’nin yerel seçimlerde mazeret arama, hata yapma şansı yoktur. Son yoklama,  son anket yapıldı.   Van seçmenin   fotoğrafı  çekildi.

Bu arada.

Bu ülkenin Başbakanı ilimizde iki koca gün geçiriyor. Bu denli ziyaret her zaman mümkün değil. İki gün için farklı bir Van programı hazırlanabilirdi. Başbakan Erdoğan başkanlığına Bakanlar Kurulu toplantısı Van’da gerçekleştirilebilirdi. Toplantıda da çözüm sürecine, normalleşmeye, barış sürecine destek sağlayacak ölçüde bölgesel ekonomik bir paket Van’da açılabilirdi. Bakanlar Kurulu toplantısı bölgede inanılmaz bir heyecan fırtınası yaratırdı. Aynı zamanda bölgenin sivil toplum kuruluş temsilcileri ile kanaat önderleri ile Van’da bir araya gelinerek çözüm sürecine de çok güçlü bir destek sağlanabilirdi. 

Özetin özeti. Küçük olsun benim olsun düşüncesi  yüzünden  Van  fırsatı kaçıdır.

Yazarın Diğer Yazıları