İkram Kali

Bakanları bekliyoruz

İkram Kali

Başkentin üst tepelerinde yer alan bakanlara, bürokratlara derdinizi, sorununuzu anlatmanız pek kolay değil. İlgili bakanın, bürokratın yoğun gündemi arasında size ayıracağı zaman ne kadar uzun olursa olsun hep kısıtlıdır.

Bakan veya bürokrata derdinizi anlatırken ya çok önemli bir telefon gelir ya da beklenmedik önemli misafir içeriye girer. Özel Kalem Müdürü'nün makama giriş çıkışları kalkmanız için uyarı mesajı niteliğinde oluğu için tedirgin eder.  

Önceki gün sağlık bakanları arasında en başarılı bakan olarak gösterilen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ berberindeki bakanlık bürokratlarıyla ilimize ziyarette bulunarak bir gününü Van'a ayırdı. Bakan Akdağ'ın ilimizin çözüm bekleyen sağlık sorunlarına samimiyetle ilgi gösterdi. Sorunları, talepleri ilk ağızdan dinleyerek anında yanıtlaması, önemlidir, değerlidir. 

Bakan Akdağ, Vali Murat Zorluoğlu, Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, kaymakamlar, belediye başkanları, başkan vekilleri, kamu kurum kuruluş yetkilileri, meslek odaları ve STK temsilcilerinin katılımıyla Van'ın sorunlarına ortak çözüm üretmek amacıyla kurulan Van Güçbirliği Platformu 6. Toplantısı sağlık gündemiyle gerçekleştirildi. Toplantıda Van halkını temsil eden atanmış ve seçilmişler Bakan'a bazı sorular yönelttiler. Bakan Akdağ soruların bir kısmını yanıtladı, bazıları için de not alarak gerçekleşmesi için talimat verdi.

Toplantıdan bazı bilgiler ve sonuçlar çıktı:

Eski Van Devlet Hastanesi yaklaşık 10 yıl önce Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne dönüştürüldü. Bölgesel sağlık hizmetlerinin yanı sıra uzman hekim yetiştirmek üzere uzmanlık eğitimi vermesi öngörülen hastane 2016 yılında Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlandı. Geçen uzun zaman içinde teknik altyapı, kadro açısından eğitim ve araştırma için gerekli asgari şartları yerine getiremediği anlaşılan hastanenin Şehir Hastanesi'ne dönüştürüldüğünü Bakan Akdağ,  "Burada ilan ediyorum. Artık Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ismini kullanmıyoruz. Van Şehir Hastanesi ismini kullanıyoruz" şeklinde açıkladı! Anlayacağınız Van'da bu hastanede uzman hekim yetiştirilmesi hayal oldu. Nokta.

Bakan Akdağ, Van'daki hastanelerin şartları İstanbul'daki birçok hastanede yok, ama toplu olarak bazı hususlarda eksiklik olduğunu belirtti. Ardından Van bugün Türkiye'de bizim nitelikli yatak dediğimiz odasında banyosu, tuvaleti bulunan bir yataklı en kabadayısı iki yataklı odalar açısından Türkiye birincisi bir şehirdir şeklinde konuştu.

Bakalım;

Evet, son yılların en iyi sağlık yatırımları bu dönemde yapıldı. İnkâr eden kör olur, felç olur. Ama nüfusu 1 milyon 100 bin 190 olan Van, sağlık yatırımları büyüklüğü ve kalitesi bakımından nüfusu 762 bin 021 olan Bakanın memleketi Erzurumla asla kıyaslanamaz. Mesela Erzurum'un yaklaşık 50 yıllık sağlık hizmetleri ihtiyacını karşılayacağı belirtilen ve Sağlık Bakanlığı'nca yapımına 2011 yılında başlanan ve depreme dayanıklı izoletörlerinin de kullanıldığı, ameliyathane ve yoğun bakım üniteleriyle birlikte toplam 1200 yatak kapasitesine sahip sağlık kampüsünde, 150 Yataklı Kadın Doğum, 150 Yataklı Çocuk Hastalıkları, 100 Yataklı Onkoloji, 150 Yataklı Göğüs Hastalıkları, 150 Yataklı Kalp ve Damar Cerrahi Hastaneleri yer alıyor. Bunun yanı sıra yatak sayısı 1500 olan inşaatı devam eden Erzurum Şehir Hastanesi var. Van'ın toplam yatak sayısı ise 2 bin 945.

Devam edelim.

2011 depreminin altında ezilen 600 insanın can verdiği yaralı ilçemiz Erciş'te  yılan hikayesine dönen Devlet Hastanesi açılmayı bekliyor. Bakan Akdağ mazereti geçerli olmayan gecikmeden dolayı Ercişlilerden daha önce bir televizyon kanalında özür dilemişti. Van'da da bu özrünü bir kez daha yineleyerek, yılsonunda açılacağı sözünü verdi. Göreceğiz.

Bakan Akdağ Van'a Tüp Bebek Merkezi kazandırmak istediklerini söyledi. Gerçekleşmesi 5 yılı mı, 10 yılı mı bulur onu da Allah bilir.

Van'ın hekim eksiği hiçbir dönem tam anlamıyla giderilmedi. Bakan Akdağ Van'a personel konusunda destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Umarım gerçekleşir.

Türkiye'de modern hastanelerin Acil girişlerinde dahil meydana gelen araç ve insan trafiği, keşmekeş bir türlü giderilemedi. Van'da keşmekeş daha beter durumda. Bakan Akdağ özellikle acilin önünde bu sorun daha çok oluyor. Acillerin önünde vatandaşlara vale hizmeti vereceğiz. Yani acile hastasını getiren bir vatandaşımızın aracı alınıyor, uygun bir yere park ediliyor ve vatandaş geriye dönerken aracı kendisine teslim ediliyor. Burada da talimat veriyorum dedi. Çözüm harika!

Vanlılar Gürpınar Mejingir'den gelen arıtılmamış suyu 40 yıla yakındır içiyor ve kullanıyor. Her tarafımız kireçlemiş durumda. Ama kimse bununda farkında değil. Sağlık Bakanı Akdağ bu soruna dikkat çekti. Lakin Van halkı uyanmadı. "Gürpınar'ın su kaynağı ile ilgili sıkıntıyı notlarımın arasına aldım. Belediyeler kayyuma devredilmeden önce bu sıkıntılar daha büyüktü ancak biz bu meseleyi çözmek içinde çözüm arayacağız. Çünkü temiz su Türkiye'de herkesin olduğu gibi Vanlı kardeşlerimizin de en büyük haklarından birisidir. Burada görevli arkadaşlara talimat veriyorum" diye konuştu. Yıllardır bu suyu içiyoruz.

Van'a 10 Sağlık Merkezi yapımı sözü veren Bakan Akdağ çölyak hastalarının glutensiz ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından giderilmesi gerektiğini işaret etti. Bizde sosyal belediyecilik anlayışıyla Büyükşehir Belediyesi yetkililerine gazete olarak glutensiz gıda fırını kurmaları için çağrıda bulunduk. Çağrıyı şu ana kadar duyan kimse olmadı.

2001'de yanlış yerde modern mimariyle yapılan güvenlik gerekçesiyle yargı personeli için uygun olmadığı ileri sürülen ve uzun süredir boş kalan, bir kısım  malzemeleri çalındığı iddia edilen adliye lojmanlarının Sağlık Bakanlığı'na devredildiğini Bakan Akdağ'dan öğrendik. Büyük para harcanan bina yıkılmaktan kurtuldu. Lojmanların bir kısmı rezerv tutularak ilimizde eksikliği hissedilen branşlarda nazlanarak Van'a gelecek olan hekimlere teşvik amacıyla tahsis edilmelidir. Umarım lojman dağıtımları adilane olur.

Son olarak Güçbirliği Platformu'nun 'Sağlık' gündemi yararlı, verimli geçmiştir. Ancak yanılmaya, yanıltılmaya alıştığımız için verilen sözlerin, talimatların sonuçlarını bekleyip hep birlikte göreceğiz. İhtiyatlı olmakta yarar var.

Platformun öncüsü milletvekili Beşir Atalay'dan Van Gölü'nü Koruma Kanunu çıkarılması için harekete geçtiğini öğrendiğimiz Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özheski'yi de Güçbirliği Platformu toplantısına davet etmesini bekliyoruz. Bakan Özhaseki'ye Van Gölü kirliliği, temelleri su alan, yeşil ve yaşam alanları olmayan, devasa otele benzetilen TOKİ deprem konutları ve sürekli kazalara neden olan yollarının yanı sıra yamalı bohçaya dönen bir dönem şaibelerin karıştığı Yeni İmar Planı ile daha birçok konuda yönelteceğimiz sorularımız var.

Yazarın Diğer Yazıları