İkram Kali

Bakan Günay neden görmüyor?

İkram Kali

Turizm Van için önemlidir! Turizm sektörü ihmal edilmemesi gerekir! Turizm sektörü ekonominin yanı sıra kentin kültür, sosyal hayatına, tanıtım çabalarına önemli katkılar sunmaktadır. Turizm istihdamı ve katma değeri yüksek bir sektör olduğu unutulmamalıdır… 
Falan filan… Kendi kendimizi tatmin ve mutlu eden parlak sözler…
Peki, Van'ın otelleri, acenteleri, özetle turizm sektörü depremden ağır hasarlı çıktımı?  Yıkılarak,  yara  alarak  çıktı.
Sonra ne oldu?
Deprem sonrası ulusal düzeyde turizm sektöründen hiçbir yetkili, hiçbir kurum kuruluş meslek temsilcisi Vanlı turizmcileri arayıp sormadı?  Geçmiş olsun, derdin nedir demedi?
Bu duyarsızlık onların eksikliği, onların ayıbı…
Sektörün sahibi konumunda bulunan Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay ise Van'a yaptığı ziyaretlerinde nedense turizm sektör temsilcileriyle araya gelerek sorunlarını, dertlerini dinlemiyor, onları adeta yok sayıyor. 
Vanlı turizmciler üvey evlat mı?
Vanlı turizmciler de haklı olarak diyorlar ki;
Bu " yok sayma,  görmezden gelme" neden?
Bakanlığının iki penceresi var. Biri kültüre, diğeri turizme bakar. Günay deprem sonrası kültür penceresinden Erciş'te "Eyvah Eyvah 2"   filmini izlerken Van'da ise Vanlıların bir asır önce valilerine yaktıkları ağıt tarzındaki  "Ali Paşa"  türküsünü dinledi. 
Ama AK Parti'nin Sosyal Demokrat Bakanı Ertuğrul Günay,  acaba turizm penceresinden bakarak;  iki otelin yıkıldığı, otel ve acentelerin hasar gördüğü- kapandığı sıkıntılı günler geçiren turizm sektör temsilcileriyle görüşerek onların sorunlarını, dertlerini dinleyemez miydi? 
Dinlemedi? Canı sağ olsun. Heyecanını kaybeden Vanlı turizmciler; kırgın, üzgün ve yorgun.
Neticede herkes kendi yağında kavrularak kendi başının çaresine bakmaya çalıştı. Bakanının anlaşılmaz bu tutumuna karşı haklı tepkilerini dile getiren sektör temsilcileri bakın ne diyor: 
Mirza Nadiroğlu Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı: "Van turizm bakımından önemli bir havzadır. Turizm sektörü ihmal edilmemesi gerekir. Depremde turizm sektörümüz de maalesef ağır bir yara almıştır. Bakanımızın Van turizmine olan desteğini, ilgisini çok iyi biliyoruz. Ancak Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay'ın sorunları olan moral, ilgi, destek bekleyen sektörünün temsilcileriyle bir saat dahi olsa bir araya gelmemesi önemli eksikliktir." 
Abdullah Tunçdemir Turizm Seyahat Acenteleri Birliği Van Temsilcisi, Ayanıs Tur sahibi: “Depremde iki otelin çökmesi çok büyük talihsizlikti. Bu turizmi ve sektörünü derinden etkilemiştir. Otellerle beraber turizm sektörü de çökmüştür. Deprem sonrası turizm ağır darbe almış, ardından sahipsiz kalmıştır. Van'da turizm oteller ve acenteler üzerinden yürümektedir. Van turizm sektörünün desteğe ilgiye ihtiyacı var. Herkes kendi başının çaresine bakar duruma düşmüştür. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ilimizi ziyaretleri sırasında sorunları olan, moral, destek bekleyen turizm temsilcileriyle bir araya gelmemesine üzüldük."
Murat Türkoğlu Büyük Urartu Oteli sahibi: Deprem sonrası gerek turizm yetkililerinden, gerekse mesleki kuruluşlardan bizi kimse arayıp  sormamış, geçmiş olsun dememiştir. Turizm sektörü ekonominin yanı sıra kentin kültür, sosyal hayatına, tanıtım çabalarına önemli katkılar sunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay sektör adına en azından 2-3 arkadaşımızla bir araya gelip sorunlarımızı dinleyebilirdi. Hep birlikte zor geçirdiğimiz bu günlerde oysa sadece morale, desteğe ihtiyacımız vardır."
Rıdvan Ensari Tamara Otel Genel Müdürü: "Depremler sonrası bizleri destek ve sorunlarımıza katkı sunmak adına arayan soran olmamıştır. Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay'ın Van gezisinde turizm sektörüyle bir araya gelmemesinden gezi programını düzenleyenlerin sorumlu olduğunu düşünüyorum. Doğru ve etik olan iki temsilcimizin çağrılarak sorunlarımızın dinlenilmesiydi. Turizm istihdamı ve katma değeri yüksek sektör olduğu unutulmamalıdır."
Bu sözleri ne zaman söylemişler? 12 Ocak 2012 tarihinde. Peki,  nerde söylemişler?  Vansesi gazetesinde.
Bakan Günay sektörün yukardaki feryatlardan daha sonra tekrar tekrar Van'a gelmiş mi?
Gelmiş? 
Van'ın turizm sektör temsilcileriyle bir araya gelmiş mi? 
Bilmiyorum. Görmedim. Duymadım
Sorunun cevabını birleşerek, güçlenerek pastayı büyütmek yerine anlamsız rekabete düşen turizm sektör temsilcileri ve bakanın Van programlarını hazırlayanlara sorun.

Yazarın Diğer Yazıları