İkram Kali

Ankara rüzgarı

İkram Kali

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsalarının birleşmesiyle, özel kanunla kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde mesleki üst kuruluştur. 1 milyon 200 binin üzerinde firma kayıtlı üyeye sahiptir. TOBB, özel sektörün Türkiye'de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisidir. TOBB'un halen, yerel düzeyde, ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi, deniz ticaret odaları ve borsalar şeklinde oluşmuş 365 üyesi bulunmaktadır. 
TOBB bünyesinde yer alan oda ve borsalarda yaşanan seçim sürecine şikayet ve İtirazların gölgesi düştü.
Seçimlerin Mayıs Haziran aylarına ertelenen ertelenmesi Van Ticaret ve Sanayi Odası'nın meclis üye sayısını artırmasına yönelik beklentileri boşa çıkardı.  Sadece adayları yoran seçim çalışma süreci uzadı.  VATSO'da üç adaylı seçim yarışı bu şekilde devam ediyor.  
Oda ve borsaların yapısı, işlevi gazete köşelerinde, ekonomi sayfalarında,  iş çevrelerinde tartışılıyor.  Meslek gruplarının oluşumunu şekillendiren NACE kodu tartışmaları ve iki kez ertelenen seçimler şimdi farklı bir boyut kazandı. Odalar sorgulanıyor.  
TOBB'a, odalara yönelik şikâyetlere güçlü iş çevreleri de katıldı. Durum böyle olunca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'da şikayetleri dikkate alarak inceleme başlattı.  Bakanlık oda ve borsalarda şike, seçim usulsüzlüğü yapanların yakasına yapışılacak. Yasadışlılığa ismi karışan başkanların da  koltuğu gidecek.  
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tartışmalara "  Odalarda manevra şık değil"   eleştirisinde bulunarak oda ve borsalarda yaşananla sesiz kalmadığını gösterirdi.  Başbakan Erdoğan'ın TOBB eleştirisini doğru okumak gerekir.  
Yeni Anayasa hazırlanırken TOBB, oda ve borsaların kuruluş kanununda, özellikle seçme ve seçilme yapısında değişiklikler yer alabilir.  Oda ve borsaların kuruluş yasası değişirse hiç kimse şaşırmasın. 
Şikâyetçi iş çevreleri nihayetinde Başbakan Erdoğan'ı ve hükümeti harekete geçirme başarısı gösterdi. Hükümetin gücü, her türlü değişimi yapmaya muktedirdir.  
Ankara rüzgârı değişimden yana esiyor.

 
Vanlı 'Efe'lerin mendili
Yaşam alışkanlıklarımız değişmeden önce Van'da çevre anlayışı,  doğa sevgisi bir başkaydı. Özellikle erkek yaşlıların (Van'da yaşlılara  ' efe' denilirdi) iki mendili vardı.  Mendillerin biri küçük,  biri büyüktü.  Küçük mendil burun silmek için. Büyük mendil yiyecek, et, ekmek gibi gıda gibi alışveriş maddelerini taşımak için kullanılırdı.  Ayrıca herkesin evinde çarşıdan aldıkları yiyecekleri taşımak için birkaç  file ( yün,pamuk vb. ipliklerden, düğümlerle yapılan,  alışverişlerde kullanılan ağ torba) bulunurdu.   
 Bakkallarda ve manavlarda kese kağıdı kullanılırdı. Kullanılan file, mendil ve kese kağıtları çevre ve doğa dostu ürünlerdi.  Anlayacağınız çevre korunur, doğaya zarar verilmezdi. 
Vanlı esnafları, ustaları tanıttığımız "İşinin Erbabı" sayfamıza geçenlerde konuk ettiğimiz Faruk Kasapoğlu kasaplık anılarını anlatırken eski Vanlıların kasaptan aldıkları etleri büyük mendil içinde taşıdıkların belirtiyordu. 
File, mendil,  kese kâğıdı tarih oldu.  Her yerde petrol ürünü, çevreyi kirleten, birçoğu zehir saçan naylon poşetler kullanılıyor.  Vangölü sahillerinin hüzün veren kirli, çirkin görüntülerinde naylon poşetler ön sırada yer alıyor. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı naylon poşete savaş başlattı. 
Bakanlık naylon poşet yerine doğa dostu biyobozunur  (biyolojik olarak çabuk yıkıma uğrayan, parçalandıktan sonra doğadaki döngüye katılabilen madde)  poşetlerin kullanımını sağlamak için üreticileri, marketleri ve vatandaşları teşvik edecek. Biyobozunur poşetlerin vatandaşlara bedava verilmesi, naylon poşetlerin ise parayla satılması öngörülüyor. 
 Van'da poşet üreten firmalarımız bakanlığın çalışmasına hazırlık yapmaları gelecekleri açısından önemli yarar sağlayacaktır. Çünkü bakanlık biyobozunur poşet üreten firmalara ve marketlere spornsorlük yaparak destek olacak. 
Amaç çevreyi ve doğayı korumaksa günümüzde a ancak dönem filmleri ve televizyon dizilerinde zaman zaman görebildiğimiz taşıması, kullanımı kolay, ucuz ve doğa dostu kese kağıdı ve file kullanımı göz ardı edilmemelidir. 

Yazarın Diğer Yazıları