İkram Kali

Altı çizilecek ifadeler

İkram Kali

Ak Parti aday adayları partilerine başvurularını yaptıktan sonra ilçe teşkilatlarını geziyorlar, kendilerini halka anlatıyorlar. Genel anlamada ortak sorunlara, çözüm yollarına, çözüm sürecine, kalkınmaya, barışa değiniyorlar.

HDP aday adaylarından da toplumun sessiz çoğunluğunun duygularına tercüman olacak anlamlı, ağırlılığı olan sesler duyuyoruz. Van halkı bu samimi ifadeleri duydukça umutlanıyor, mutlu oluyor,  heyecanlanıyor.  Vurgulanan sözlere aday adaylığı sürecini aşan temeli olan ve ihtiyaç duyulan yaklaşımlar olarak bakmak gerekir.

Yurt dışında 19 yıl kaldıktan sonra Van’a dönen gazeteci yazar Günay Aslan HDP’den Van Milletvekili aday adayı oldu. Başvuru sonrası yaptığı konuşmasında altı kalın çizgilerle çizilecek değerlendirmelerde bulundu.

Aslan; “Bu şehrin kadim halkları var. Kürtleri, Türkleri, Yerlileri, Azerileri var, Lazları var, Arapları var. Eğer Van’da bugün bir tane Kürt olmayan kendisini özgür ve mutlu hissetmiyorsa hiçbir Kürdün kendisini mutlu hissetmemesi lazım. O yüzden Van’daki herkes dini, dili, mezhebi, etnik köküne ve partisi olmak üzere hepsinin temsilcisiyim. Onlar kendi partilerinde siyaset yapabilirler ama bir sorunları varsa bir vekil adayları olarak her zaman bana da gelebilirler. Kapım ve yüreğim bu şehirde yaşayan herkese açıktır” dedi.

Van’da yaşayan bütün halkların kendilerini özgür hissetmeleri gerektiğini vurgulayan Aslan’ın değerlendirmesi önemlidir dikkat çekicidir. 

Bir ses daha.

HDP’den milletvekili aday adayı olan Özalp eski Beleidye Başkanı Murat Durmaz da önceki gün aday adaylığı başvurusu sonrası herkesin altına imza atacağı, Van’ın duymak istediği çok yerinde düşünceler   dile getirdi.

Durmaz bakın ne dedi?

 “ Bir ilçeyi Dubai gibi bir şehre çevirebilirsiniz ama içinde farklılıklar olmazsa, inanç özgürlükleri olmazsa, herkes kendi anadilini rahatlıkla konuşmazsa, demokrasi olmazsa özgünlükler ve özgürlükler olmazsa o ilin, o ilçenin, o köyün, o mezranın, o sokağın ve o mahallenin, hiç bir anlamı ve hiç bir kıymeti yoktur.

İtirazı olan var mı?

Durmaz şunu diyor:”  Van’da tek başına Kürtler yaşasa ve özgür olsa  dahi  bir anlamı olamaz.  Van Türk, Arap, Laz, Azeri, Çerkez ve diğer bütün farklılıklarıyla özgür ve özgün olursa anlamlı olur.” 

Endişeleri, ötekileştirici yaklaşımları, umutsuzlukları, korkuları gideren açıklamalar bunlar.

 Doğru olanda budur.

 

Bu nasıl reklam?

Van TSO bilbordlara yerli esnafı korumak amacıyla reklam vermiş!  Ama reklamda ciddi çelişkiler var.

Neden?

BİRİNCİSİ: Küreselleşen ekonomi dünyasında bir ticaret odasının yerel mantıkla tüketiciye yönlendirici çağrı yapması rekabet ilkeleri, ticaret kanunu açısından yanlıştır.   TSO vatandaşa  “  Elinizi vicdanınıza koyun, ölünüze,  düğününüze gelen esnaftan alış veriş edin”  diyemez. 

Basit ve hiçbir karşılığı olmayan, sadece kulağa hoş gelen bir çağrı. Kaldı ki hem Ankara’da İstanbul’da  büro açıp ülke içinden ve yurt dışından yatırımcı Van’a davet edeceksiniz sonra da Van halkına tüketicisine  çağrı yapacaksınız.  Olmadı. Ya yaptığınız çabalar yanlış, ya da Van halkına çağrınız.

Veya ikisi birden.

Bu mantıkta  Van Fest nasıl gerçekleştirilecek  

İKİNCİSİ: Vatandaş çağrı yapmak için bilbordlara para ödeyerek reklam vereceksiniz sonra da o reklamın haber bülteni yapıp yerel gazetelere göndererek  reklamın bedava reklamını  yapacaksınız. Paralı reklamın bedava reklamı. Bu da ikinci çelişki. Madem yerel esnafı  düşünüyorsanız o zaman yerel gazeteleri neden korumuyorsunuz? Yerel gazetelerin işletme olduğu, vergi verdiği,  personel çalıştırdığı  galiba unutuluyor.

Reklamın kötüsü olmaz

AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu, Cumhuriyetin “reklam arası” olduğu şeklindeki büyük tepki çeken Twitter mesajının ardından çok tartışılacak yeni bir paylaşımda bulundu. AK Parti’den yeniden aday adayı olan Babuşçu, “BAŞKAN RTE” adlı Twitter kullanıcısının “Bizans dostu kahpe İsmet İnönü” başlıklı tweetini paylaştı.

İç  güvenlik yasası çıksa. Bu kadında bunları  o zaman paylaşmış olsa acaba sonuç ne olur onu merak ediyorum

Yazarın Diğer Yazıları