İkram Kali

Ak Parti’de heyecanlı gün

İkram Kali

BAĞIMSIZ Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Van ilimizin adının “Wan” olarak değiştirilmesi için kanun teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na sundu. Tuğluk, teklifinde, Van ilinin adının “Wan” olarak değiştirilmesini öneriyor. Teklifinin gerekçesinde, Van ilinin isminin bölgede yüzyıllar boyunca “Wan” olarak ifade edildiği belirten Tuğluk, "Van ilinin isminin orijinal ismi olan “Wan” ile değiştirilmesi, hem bölge halkının kültürel değerlerine karşı yapılmış antidemokratik tek taraflı tasarruftan geri dönülmesi, hem de kentin isminin fonetik olarak doğru telaffuz edilmesi anlamına gelecektir" ifadeleri kullanıyor. Tuğluk’un siyasi anlam taşıyan teklifi bundan sonra bölgedeki olası siyasi değişimlerin, gelişmelerin habercisidir.

Van’ın yığınla ekonomik, sosyal ve deprem kaynaklı özel sorunları var. Keşke Tuğluk önce TBMM’ne TOKİ afet konutlarının fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi, ödemelerin ertelenmesi ve konutlarda yaşanan sorunlar ile esnafların sorunlarının çözülmesi yönünde soru önergesi ile Van Gölü’nün korunmasını yasya bağlayacak kanun teklifi verseydi. Binlerce yıldır adı Van olan bu kentin isminin yazılışını değiştirmeyi düşünmek gereksiz bir girişimdir. Bir vekilin yasa teklifi ile kadim bir şehrin isminin değiştirilmesi antidemokratik durumdur. Teklif katılımcı,  çoğulcu demokrasiye de sığdırmak mümkün değil. Yerel seçimler üzeri yapılan “W” girişimi BDP’ye fayda sağlamaz.

Bizden söylemesi.

 

GELELİM AK PARTİ’YE. Ak Parti 2014 yerel seçimlerine az bir zaman kala hiçbir anlamı yokken Büyükşehir aday profil çıtasını yükseltti. Van seçmeni yüksek beklenti içine sokuldu. Böyle olunca Vanlılar Başbakan Erdoğan’ın Van konuşmasında Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak bir Bakan isminin açıklamasını bekledi.  Tabi bu olmadı. Seçim takvimi açısından açıklanması da mümkün değildi. 

Ak Parti’de “ben”  yerine  “biz”, “önce Van” mantığı sevdası yürekten hakim olmadığı, herkesin kendisine göre gizli bir ajandası bulunduğu sürece, kişisel ihtiraslar, egolar da oldukça, küçük olsun benim olsun havası devam ettikçe sancılar devam eder. Kimse kusura kalmasın. Ak Parti teşkilatı zengin babanın cebinden yiyen, baba malına mülküne güvenen sermayeyi tüketen hayırsız evlada benziyor. Takım oyunu bile yok?  Çünkü herkes kendisini ön plana çıkarmaya çalışan yıldız futbolcu havasında.

Başbakan Erdoğan’ın Van ziyareti sonrası Ak Parti’de tartışmalar, eleştiriler kulisler devam ediyor. “Başbakan Van’ın durumunu nasıl görmüyor, nasıl bilmiyor”  sorusuna karşılık “ Başbakan Erdoğan’a bilinçli olarak Van hakkında doğru ve yeterli bilgi verilmiyor.  Hatta kendisine gönderilen raporların, mektupların önü bir şekilde kesildiği iddia ediliyor.

Ak Parti’de aday adaylığı için bugün son gün.

Renkler, isimler, iddiası olanlar bugün ortaya çıkacak.

Eski Ak Parti Milletvekillerinden Hacı Biner, İl Başkan Yardımcısı Abdulehat Arvas, eğitimci Mahmut Tuncel ve diğer isimlerin Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığı için bugün başvuru yapmaları bekleniyor. İlçe belediyeleri için aday adayı ise tonla.  Aynı zamanda aday adaylığı üzerinden ilçe belediye başkan yardımcılığı, meclis üyeliği, bekleyenlerde var.  2015’de milletvekilliği hayali kuranlar da bir kenarda.. Birileri de ihaleler öncesi,  genişlemek için Ak Parti aday adaylığı kimliğine kavuşmanın hesabında.

***

BÜTÜN GÖZLER açıklanacak Büyükşehir Belediye Başkan adayında.

Büyükşehir Belediye Başkan adayını belirlemek üzere parti içinde 9 -17 Kasım tarihleri arasında temayül yoklaması yapılacak. Genel merkez temsilcilerinin gözetiminde il, ilçe teşkilatları yoklamada tercihlerini belirleyecek. Yoklamada herkes beğendiği, uygun gördüğü Büyükşehir Belediye Başkan adayının ismini yazarak sandığa atacak. Delegeler temayül yoklamasında partiye aday adaylığı müracaatı yapanların dışında da bir isimi önerebilecekler. Temayül sonunda öne çıkan isimlerle genel merkezde öne çıkarak örtüşen isimler bu kez telefon, çapraz anket yoluyla seçmenlere sorulacak.  Alınan cevaplar değerlendirilerek isimler şekillenecek. Ortaya çıkan isimler bir kez de Van milletvekillerine sorulacak. Ak Parti Genel Merkezi’nin üst katlarında incelenerek netleşen isimler Ak Parti Genel Başkanı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Van adayının  kararının Başbakan Erdoğan verecek.

***

Van halkı; dürüst, çalışkan, bilgi birikimine sahip, geçmişi temiz,  güven veren,  güçlü, cesur, Van’ı seven, gizili bir ajandası olmayan, Van’ı şaha kaldıracak, Ak Parti içinde ve kabine üyeleri arasında ağırlığı bulunan ve sözü geçen kalkınmayı hedefleyen Büyükşehir Başkan aday profilini net şekilde çizmiştir.

 VAN şimdi bu profile uygun,  yılmaz bir ismin açıklanmasını bekliyor.   

 

Yazarın Diğer Yazıları