İkram Kali

AK Parti de aday çekişmesi mi var?

İkram Kali

Seçimlere yaklaşık 100 gün kaldı.

Yarış başlamadı ama.

Vatandaşlar AK Parti'nin ilçe belediye başkan adaylarını, HDP'nin büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarını açıklamasını bekliyor.

Sohbetler, tartışmalar genelde seçim ve adaylar üzerine yapılıyor. Adaylar ithal mı olacak yerli mi? Orjinal mi olacak çakma mı? Nitelikli mi olacak vasıfsız mı?

Seçmenler yaşadıkları kenti, ilçeyi yönetmeye talipli olan başkan adaylarını tanıyarak oy verecekler neticede.

Bu arada.

AK Parti de milletvekilleri, İl başkanı, İlçe başkanları, büyükşehir belediye başkan adayı arasında ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesinde anlaşma sağlanmadığına dair haberler geliyor.

Özellikle İpekyolu, Edremit, Tuşba, Erciş adayları üzerinde sorun yaşandığı belirtiliyor. Ayrıca vekiller ve teşkilatın birbirinden kopuk hareket ettiği de söyleniyor.

Yaşanan bu durum fotoğraflara da yansımış. Milletvekilleri ve büyükşehir belediye başkan adayının Ankara da birlikte olduğu bir fotoğraf var. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf karesinde İl başkanının yer almaması toplumda görüş ayrılığı şeklinde yorumlanıyor.

Anlayacağınız...

Çekişme.. Anlaşmazlık.. Var..

Anlaşmazlık adaylar arasında ehliyet, liyakat ve seçimi kazanabilme potansiyeli ile ilgili değil.

O zaman nedir sorun?

Herkes kendisine yakın gördüğü isimin başkan adayı gösterilmesinde ısrar ediyormuş. Birinin önerdiği adaya diğeri karşı çıkarken diğerinin önerdiği adaya bir başkası olmaz diyormuş.

Anlaşmazlık "ben" merkezli.

Öte taraftan.

AK Parti içinde yeni gruplaşmalara zemin hazırlayacak, parti içi dengeleri ileride bozacak birbirine yakın ve aynı seçmen kitlesine sahip isimlerin de ilçelerde aday gösterilmesi gerektiği de ifade ediliyormuş.

Aday belirlenmesinde çekişmeler anlaşmazlıklar son ana kadar devam ederse ne olacak? Olacak bellidir.

Van'dan sorumlu üç isimden oluşan koordinatörler devreye girerek " Ya aranızda anlaşırsınız ya da bizim belirlediğiniz isimleri kabul etmek zorunda kalırsınız" diyecek.

Alt komisyon ad verilen koordinatörler farklı yerlerden elde ettikleri raporlar, anketler, temayül ve değerlendirmeler sonucunda aday adayları arasından belirledikleri isimleri veya bir ismi üst komisyona bildirecekler. Üst Komisyon da yapacağı son araştırma sonrası son kararı vererek bir isimi aday olarak açıklayacak.

Bu durumda milletvekili ve teşkilatların dâhil olmadığı aday ortaya çıkmış olacak. Bunun da isabetli olmayacağı, yeni sorunlara, çekişmelere yol açma ihtimali olabileceği konuşuluyor.

Tamam.

Aday belirlemek kolay değil. Ama konu Van'a ve Van'da yaşayanlara hizmet etmek ise ortak aday belirlemek neden bu kadar zor oluyor.

Diyorum ki yaşanan uyumsuzluklar ve çekişmeler acaba Van'ın kaderimidir, yoksa siyasetin doğasında mı var!

Ne olursa olsun.

Önce ben, sonra ben, en sonra yine ben takıntısı artık son bulmalıdır.

 

 

HDP karar verecek

HDP de aday adaylığı başvuruları ikinci uzatama tarihi olan 18 Aralık günü son buldu. HDP de arayış yerini eleme ve aday belirlemeye bıraktı.

Büyükşehir belediye başkan adaylığı için kadın bir adayın gösterebileceği söyleniyor.  Eski milletvekilleri Kürt kökenli Ayla Akad ve Türk kökenli Huda Asu'nun isimlerinin gündeme geldiği ileri sürülüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı, belediyecilikte marka isim olan Celal Doğan'ın isimi kamuoyunda hala konuşuluyor. Ama olması mümkün değil. Olursa seçimi açık ara kazanır.

 

 

Vekâlet şehir!

Bu sıralar Van kısa vade modunda zaman geçiriyor. El freni çekilmiş motor rölantide çalışıyor.

Herkes halinden pek memnun.

Neler oluyor?

Kısa vadeli sorumluluklar alınıyor.

Kısa vadeli öngörülerde bulunuluyor.

Kısa vadeli planlamalardan söz ediliyor.

Kısa vadeli popülist kurgulamalar yapılıyor.

Nüfusu bir milyonu aşan bütün şehirde garip ama böylesi bir durum var.

Zira...

Valilik vekâletle yönetiliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı vekâletle yönetiliyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği vekâletle yönetiliyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası vekâletle yönetiliyor.

Diğer vekâletleri bilmiyoruz.

Tren garında sürekli makas değiştiren fakat bir türlü hareket ederek ilerleyemeyen vagonlara benziyor Van'ın görüntüsü.

Veya.. Başkanı, teknik direktörü, genel kaptanı olmayan... Çıktığı maçlarda orta sahada top gezdiren, mücadele etmekten, topa girmekten korkan...  Heyecansız, iddiasız, birbirinden kopuk futbolculardan oluşan, bazı futbolcuları arada bir kişisel şov yapan...  Seyircisi çok sahibi yoklarda olan futbol takımına benziyor.

Acaba.

Van kadar bu görüntüye sahip başka talihsiz bir şehir daha var mı?

 

 

Takva AK Partiye çabuk ısındı

AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva AK Parti ve aktif politikaya beklenenden daha çabuk ısındı.

Seçim kampanyasında erken sahaya inen Takva basınla, çeşitli çevrelerle bir araya geliyor. Program dâhilinde ilçeleri tek tek geziyor. Teşkilatları, vatandaşları, esnafları ziyaret ediyor.

Gittiği yerlerden Cumhurbaşkanı Erdoğan, parti politikaları ve belediyecilik anlayışıyla ilgili mesajlar veren Necdet Takva arada bir Ankara'ya gidip geliyor!

Arka planda görevlendirdiği ekipler ise belediyecilik ile ilgili projeler ve seçim kampanyasıyla ilgili hazırlıklar yapıyor muş

Sahadaki Takva şimdilik tek kale top koşturuyor.

Yazarın Diğer Yazıları