İkram Kali

Adaylar tamam, seçime devam

İkram Kali

Partiler milletvekili aday listelerini önceki gün Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim ederek açıkladılar. Hayırlı olsun.

Aday listeleri açıklandığında partilerin tamamında coşku yerine derin bir sessizlik hâkim oldu.  Oluşan hava farklı şekilde yorumlandı.

AK Parti…

Aday adaylarından kimileri güldü kimileri üzüldü.

İddialı konuşmalar, paylaşımlar yapılmadı.

Algı yaratmaya çalışanlar, her gün sipariş liste yayınlayanlar duvara tosladı.

 Ankara'da kimi adaylarca yürütülen koordineli lobi çalışmaları gerçek anlamda sonuç verdi. 

Herkesin kendine göre beklediği bir liste vardı. Listeler açıklandığında "Bu ne biçim liste" diyende oldu, " Listeyi beğendim" diyenler de, "Kötünün iyisi" diyenlerde.

 Kimi aday adayları bağrına taş basıp sesini içine gömdü. Kimileride sitemini, tepkisini yüksek sesle çevresindekilerle paylaştı.

Psikolojik hava böyleydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son sözü üzerine şekillenen AK Parti Van listesi hazırlanırken bazı stratejiler izlenmiş.

Mesela;

Teknik aday yerine oy getirecek adaylar tercih edilmiş.   Adaydan önce "önce oy" denilmiş.

Teşkilatın ağırlık koymasıyla liste başı "patron vekil" dönemi son bulmuş.

Benimde yazılarımda vurguladığım, "Van da ikamet eden, bilgili, birikimli, şaibesiz Van'ı tanıyan, Van'ın evlatları milletvekili olarak memleketlerine hizmet etsin"  çağrısı karşılık bulmuş.  Öyle ki bazı aday adayları ve çevreleri  "yerli aday istiyoruz" yazımızı genel merkeze fakslayarak ciddi baskı oluşturmuş.

AK Parti Genel Merkezi de aday adaylarının tamamına milletvekili seçildikleri takdirde Van'da ikamet edeceklerini ve yasama çalışmaları dışındaki zamanlarını Van'da geçireceklerini belirten taahhütname imzalatmış. Listede yer alan adayların Van'da ikamet etmeleri tercihte bir anlamda etkili olurken,  bazı aday adaylarının Van'da ikamet etmemeleri liste dışı kalmalarında olumsuz etki yaratmış.

Büyük illerde liste başına Bakanlık yapmış isimlerin bırakılması yöntemi Van'da sanırım bu nedenle uygulanmadı.

 AK Parti seçimin kaderini etkileyen oy potansiyelinin en yüksek olduğu İpekyolu, Tuşba, Edremit,  Erciş ilçelerinden oluşan merkez ağırlıklı bir liste tercih etmiş.

AK Parti Milletvekili Burhan Kayatürk'ün listede görmek istediği isimlerden hiçbirinin listede yer almadığı, dolaysısıyla 24 Haziran milletvekili aday listesine bir anlamda "rövanş listesi" de denilebileceği ifade ediliyor.

Aday listesinin biraz gönül alma listesi, birazda siyaset içinde siyaset yapanların mevzi kazandığı liste olduğu kaydediliyor.

HDP Listesi…

HDP'nin ideolojik ağırlıklı milletvekili aday listesi oluşturduğunu görüyoruz,

Kürt kökenli HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan İstanbul'dan aday gösterilirken,  Türk kökenli HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Van'dan milletvekili adayı gösterildi. İstanbul'da dünyaya gelen Temelli 1. sıradan, Tunceli doğumlu Cengiz Çiçek ise 6. sıradan aday gösterildi.

 HDP'de de sessizlik olduğunu gözlemliyoruz.

Memnun olanlar da olmayanlar da mutlaka olmuştur. Ancak HDP'nin ideolojik parti olması nedeniyle adayların kimliklerinin seçmenler üzerinde çok etkili olmadığı belirtiliyor.

 

Kim ne kadar oy alacak?

İlginç bir durum var.

AK Parti 2. sıra adayı İrfan Kartal ve 5. sıra adayı Yılmaz Kılıç, HDP 2. sıra adayı Bedia Özgökçe Ertan, İYİ Parti 1. sıra adayı Selim Özgökçe, CHP 1. sıra adayı Mehmet Kurukcu ve 8. sıra adayı Neriman Kartal Burukan aşiretine mensup isimler olarak listelerde yer aldılar.

AK Parti 4.  sıra adayı Ebubekir Kaçmaz ve MHP İpekyolu eski ilçe başkanı, MHP 1. sıra adayı Remazan Üçbaş Küresünni topluluğuna mensup isimler olarak aday gösterildi.

Burukan aşireti ve Küresünniler  topluluğundan aday gösterilen isimlerin hangi seçim çevresinden ne kadar oy alacakları seçimin merak edilenleri arasında yer  almaya başladı.

 

Yarış başlıyor

Aday listelerinin YSK'ya teslim edilmesiyle parti içi gerilimli süreç geride kaldı.  Seçim büroları hazırlanıyor, yarış başlıyor. Seçmen yakın markaja alınacak.

Hava bir açıyor bir kapanıyor. Şemsiyesi olmayanlar ıslanıyor.  Yağış durmuyor. Bazen dolu yağıyor. Gök gürlüyor.

Öncesi sessizlik, sonrası fırtınalar yaratacak bir seçim sonucu göreceğiz galiba.

 Hava durumu böyle diyor.

 

Van 2'den büyüktür

Bağımsız milletvekili adayı, seçime demokratik renk katan İdris Ahi, "Van 2'den büyüktür" sloganıyla tek kişilik seçim kampanyasını başlattı.  Ahi, iki partili seçim yarışına tepki göstererek, "Van 2'den büyüktür"  demiş olsa da 24 Haziran seçim yarışı son yıllarda olduğu gibi yine değişmeyecek. Yarış AK Parti ve HDP arasında geçecek.

Yazarın Diğer Yazıları