İkram Kali

Acısıyla, hüznüyle bugün o gündür

İkram Kali

Bugün 23 Ekim. 2013.

23 Ekim 2011 pazar günü, Türkiye saati ile 13.41’de Van ve Erciş ilçemizde meydana gelen depremin 3’cü yıl dönümü. Ruhumuzu sarsan, düzenimizi bozan o günü bir kez daha hüzünle yaşıyoruz. Depremde hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı rahmetle, saygıyla anıyoruz.  Allah bir daha böylesine acı dolu felaket yaşatmasın. 

Hep birlikte yaşadığımız 7,2 büyüklüğündeki depremde Van ve Erciş ilçemizde 644 kişi hayatını kaybederken, binlerce insanımız yaralanmış, onbinlerce ev ve iş yeri yıkılmıştı. 

Van 1915’ten sonra ikinci büyük muhacirliği (göç) yaşamıştı.  Vanlılar gözyaşları içinde yurdun dört bir yanına dağılırken gözyaşları, çaresizlik, hüzün, keder bir birine karışmıştı.

Bugün asılında depremden çok insanlığımızın, hatalarımızın,  günahlarımızın, eksiklerimizin muhasebesinin yıl dönümüdür. O nedenle önemli olan depremin yıktıkları değil, bizim insanlık adına yaptıklarımızdır. Deprem, anlayan, kavrayan hepimiz için büyük bir öğreti niteliğindedir.

Deprem felaketi öncesi ve sonrası üzerine yazılacak, konuşulacak, tartışılacak,  sorgulanacak çok şey var. Ne konuşalım?

Ne yazalım?

Depremde kaybettiğimiz insanlarımızı mı, yaşadığımız felakete rağmen bugüne kadar kibirinden,  gururundan, ihtirasından, aç gözlülüğünden vazgeçmeyenleri mi, deprem enkazı kalktıktan sonra ayıpları,  günahları, insanlık dışı davranışları ortaya çıkanları mı, deprem ortamında söz verdikleri halde  sözünün altında  ezilen bazı  kurumları mı,  deprem  zenginlerini mi, deprem mağdurlarını mı, depremin acılarına, kayıplarına   rağmen onurundan kişiliğinden zerre  taviz vermeyen  şahsiyetli insanları mı,   felaketten ders  almayan  yüzsüleri mi,  yoksa  yüreğini, sevgisini Vanlı kardeşleriyle  paylaşan 75  milyonu mu,  her  ulustan, her  dinden, her ırktan Van’a  koşan insanları mı, yeniden  dirilen, yeniden   heyecanlanan  Van’ı mı,  bir  yılda  yapılan 17 bin  konutu  mu,  yapılan konutlarda basit  sorunlar çözemeyerek depremzedeleri  sinir hastası eden,  dilenci konumuna bırakan  site  yöneticileri ve  sorumluluğunun gereğini yapmayan   eksiklikleri gidermeyen yüklenici  firmaları  mı,  bizi çaresiz bırakan TOKİ   anlayışını mı,  Van’a  dört  elle  sarılan  eser  bağışlayan  hayırsever  iş adamlarımızı mı,   güçlü  devletin sağladığı  imkanları mı,  esnafın sıkıntılarını mı,  değişen okullarımızın ismini mi,   günah keçisi seçilen insanlarımızı mı,  depremde    yakınlarını kaybeden  insanlarımızın   büyük acısını mı, Van’ın  yılan hikayesine  dönüşen yeni imar planını mı,   otogar  gibi inen kalkan uçaklardan duyduğumuz heyecanı mı ,  deprem sonrası oluşan hava ile  gerçekleşen çözüm ve normalleşme  sürecini mi  konuşalım. Yoksa…


Geçen yıl 23 ekim günü Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla TOKİ tarafından evleri depremde yıkılan depremzede hak sahipleri için yapılan evlerden 5 bin 341 konutun anahtar teslim töreni yapılmış, deprem sonrası okullar, camiler, iş merkezleri şehirlerin altyapı ve üst yapısı için gerçekleştirilen çalışmaların toplu açılışı gerçekleştirilmişti.

Bugün depremin yıl dönümünde yükselen TOKİ konutlarına Gürpınar Mejingir su kaynağından getirilen su verilmeye başlandı.   Gelen su  acılara  dökülen su olsun.  Hüzünlü günde önemli bir sorunun çözülmesi sevindiricidir. 1976 depremini yaşamış, o  günün sefaletini görmüş  bir Vanlı olarak  bugün güçlü devletin bireyi olarak  bu  hizmetlerde emeği geçen, başta Başbakan   Erdoğan olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları