İkram Kali

Acı gerçek budur

İkram Kali

Seçmenlerden bazılarının kimi, neden seçtiğini bilmeden  oy kullandığı ileri sürülür. Bu teze bazıları da “  halkı küçümsüyorsunuz”  diyerek tepki gösterir. Lakin gerçek değişmez.

Televizyonlarda düzenlenen yarışmalara katılan bazı yarışmacıları izleyince toplumdaki bilgisizliği daha net görebiliyor insan. Programın daha başında herkesin bileceği güncel bir soru karşısında eveleyip geveleyerek cevap veremeyen yarışmacı birde okmuş cahil olunca izleyicilere ve program yöneticisine saç baş yolduruyor.

 “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasında böyle oldu.

Yarışmada  yaşanan bilgisizlik herkesin dilinde. 

Yarışmacı koltuğunda oturan Marmara Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Avrupa Birliği Öğrencisi Aslı Turanlı, yarışmanın sunucusu Selçuk Yöntem’in “Haziranda neyi seçeceğiz” sorusunda,"Başbakan, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Bakanlar" şeklindeki şıklarda tereddüt etti. Risk almak istemeyen Turanlı, 'seyirci' joker hakkını kullanarak stüdyodaki seyirciden yardım istedi.  Fakat, seyirciden gelen cevaplar daha şaşırtıcı oldu. Seyircilerden yüzde 30'u 'Başbakan', yüzde 45'i 'Milletvekilleri', yüzde 18'i 'Belediye Başkanları', yüzde 7'si ise 'Bakanlar' oylanacak cevabını verdi. Trajikomik bir durum ortaya çıktı. 

Beşinci soruda elenen ve bin lira ödülle yarışmadan ayrılan Aslı Turanlı’ının  kendisini ve ülkeyi ilgilendiren sıradan bir soruya cevap verememesi düşündürücüdür.  

Yüzde 55  seyirci Aslı Turanlı gibi 7 Haziran milletvekili seçiminden bihabermiş meğer… Bu da başka bir facia.  Yüzde 55’in büyük çoğunluğunun  üniversite ve lise mezunu  olduğunu tahmin ediyorum.

Gündemi takip eden,  yaşadığı kenti, ülkeyi toplumu dert edinen, gazete okuyan, yazan, toplum için kaygılanan insan sayısı gittikçe düşüyor.  Toplumda umursamazlık, ilgisizlik hakim.  İnsanı insan yapan, topluma güç veren değerler artık önemsenmiyor. İnsanların önceliği, lüks yaşam, maddi değerler olmuş. Bu  bilgisiz, ilgisiz  zihniyet  7 Haziran günü sandık başına gidecek, oy kullanacak. Sonuç...  


Nasıl bir milletvekili görmek istersin?

Büromuza ziyarete gelen Vanlı hemşehrimize seçimlerle ilgili birkaç soru sorduk. Emekli maaşlarından dert yandı. Gelir dağılımında yaşanan sosyal adaletsizliğin giderilmesini istedi. Siyasetle ilgilenmediğini söyledi.

“ Nasıl bir milletvekili görmek istiyorsun”  dedik.

 Net cevap verdi:

 “Yalancı olmasın yeter.” 

Başbakan olduğu takdirde emeklilere bayramlarda birer maaş ikramiye vereceğini açıklayan, açıklamakla  yetinmeyen  CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu vaadini notere de tasdik ettirdi..Ticaretten sonra siyasette  güvenin kaybolduğunun  açık kanıtı. Vanlı hemşehrimiz neden yalan söylemeyen milletvekili istediğini  anladınız  değil  mı?

 Anlamsız toplantılar

 Plansız, programsız  içeriksiz, zaman  israfından başka işe yaramayan sıkıcı toplantılardan sonuç çıkmıyor.

Kalabalık başlayan toplantılarda katılımcı sayısı bir süre sonra yarıya, daha sonra da 2-3 kişiye düşer. Onlarda  zorunlu oldukları için katılır. Kahve sohbetine dönen, sonuç alınamayan toplantılardan vazgeçilir. Ciddi katılımcılarda bir daha toplantıya  katılmaz.

Boşta kalanların gönlünü almak, iş yapıyorum demek için düzenlenen  toplantılar göstermelik olduğundan sonuç vermez.

Anlamsız, yararsız  toplantıların anlamı yok. 

 Van'ın keyfi yok

 Memlekette sahne uvertürlere kalınca eline mikrofonu kapan kendisini solist sanıyor. Ara gazı, adam kullanmak, şakşak  yalan revaçta. Sapla saman karışmış. Adam kuş beyniyle dalga geçiyor, karşısındaki dalgaya kapılan  pişkin pişkin gülüyor, anlamamazlıktan geliyor. Uyumsuzluğun uyumu fevkalade. 

 Van’ın keyfi yok.

Sosyal medyada Van’ın eski fotoğrafları daha sık paylaşılır, beğenilir oldu.  İnsanlar ciddiyete,  samimiyete,  sadakate, güzelliğe, doğallığa, adamlığa özlem duyuyor. Yeni çekilen fotoğraf kareleri renkli ama ruhsuz, duygusuz.   Eller  tozlu albümlere uzanıyor. Gönüller  insan ve şehir kokan fotoğraflarda  teselli  arıyor.

Gökyüzü açık ve  mavi, kentin psikolojik havası ise puslu.

Aç kurtlar savunmasız kuzulara saldırıyor. Aç kurda karşı  kuzular teneke sesiyle önlem almaya çalışıyor. Ne  çare. 

Sokaklar kalabalık, insanlar kalabalıkta yapa yalnız.

Yazarın Diğer Yazıları