İkram Kali

Acem sözü Küresünnilileri incitti?

İkram Kali


Tuşba ilçemizin renkli seçmen kitlesi var. Barış ve Demokrasi Partisi Tuşba adayı Öner Yiğit partililerle buluştu. Tanıtım mitinginde konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer çam devirdi, pot kırdı.

Üçer konuşmasında “Sistem yıllarca insanları Kürt, Acem, Ermeni, Rum diyerek parçaladı. Acem vatandaşlarımızı 'Kürtler geliyor' diyerek korkuttu. Oysa Kürt Özgürlük Hareketi asla ve asla bu vatandaşlarımıza bir zarar vermemiştir. Buradan Acem vatandaşlarımıza sesleniyorum. Bu seçimlerde halkların kardeşliği kazansın, barış kazansın. Bizim mücadelemizin esası budur. O yüzden sistemin Kürtlerinin açıklamalarına itibar etmeyin. BDP her zaman yanınızda olmuştur ve olacaktır. Bu seçimler Kürt halkı için sıradan bir seçim değil, bu seçimler bir referandumdur. AKP'nin ve faşizmin tüm tabelalarını söküp atacağız" dedi.

Üçer’in konuşmasında Küresünnilileri kastederek dile getirdiği Acem tanımı ile ilgili sözlüklerde farklı anlamlar yer almaktadır. Van’da Acem tanımı İran'dan gelen ve özellikle Şia mezhebine mensup insanlar için birazda aşağılama, ötekileştirme anlamında kullanılır. Üçer’in bunu bilmesi gerekirdi.    

Küresünnililer kendilerini (kuresunniler.com) internet sitesinde şöyle tanımlıyorlar: “Küresünniler (veya Küresünli, Küresünnü, Küresinli) Azerbaycan hanlıklarından olan Makü Hanlığı bünyesinde bulunan Oğuz Türkleridir. Oğuzların Çepni boyundan olan Küresünnililer, bulundukları coğrafyadaki topluluklarından farklı olarak Sünni mezhebine sahip olduklarından,  Safevi devletine karşı Osmanlı devletinin bir uç aşireti olmuşlardır.”

Hemen şunu belirteyim. Van’da bugün itibariyle Acem aile yoktur. Geçmişte 10-20 Acem aile vardı. Onlarda zaman içersinde kendi arzularıyla Sünni mezhebini benimsemişlerdir. Bir konu üzerine araştırma yaparken konuştuğum Acem aile büyüklerinden biri Acem-Küresünnnili ilgili olarak bana şöyle demişti: “Biz Acemiz. Küresünnili değiliz. İran’dan dedelerimiz, babamız Van’a geldiğinde Şia mezhebine mensuptuk. Zaman içersinde Sünni mezhebine geçtik…”

Dolaysıyla Üçer’in Küresünliler’i Acem olarak tanımlaması bu anlamda ciddi bir hatadır.  Üçer, kaş yapayım derken göz çıkarmıştır.  Kaldı ki bir insan, bir topluluk kendisini nasıl tanımlıyorsa ona o şekilde saygı duymak, onu tanımladığı şekliyle kabullenmek gerekir. Yok, sen öyle değil böylesin şekilde dayatma olursa onun adı faşizm olur. Öğretmenlik vekillik yapan Üçer’in Küresünnili yerine Acem demesi manidardır. Sonuç olarak yerel seçimlerde Küresünnililerden oy bekleyen BDP’li Üçer Acem tanımı ile Küresünnili kardeşlerimizi kırmış,  incitmiştir. Acem kelimesi şık olmamıştır. Siyasetçi ağzından çıkanı taratarak, biçerek, araştırarak konuşmalıdır.  O yörenin çocuğu olan Küresünnilileri iyi tanıyan BDP Tuşba adayı Öner Yiğit Üçer’i bilgilendirip uyarmalıydı.  Toplumda kabul görmeyen, başka anlamlara gelen ifadeler kullanılarak, gönül yıkarak oy istenilmez. 

Konteyner eylemi artık siyasallaşmıştır

2011 Van depremlerinin ardından evi yıkılan açıkta kalan 170 bine yakın depremzede konteyner kentlere yerleştirildi.  Zamanı geldi herkes kaldığı konteynerleri boşalttı. Ancak kiracı konumunda olan bir kısım aile kendilerine TOKİ konutlarından kalıcı konut verilmediği takdirde konteynerleri terk etmeyeceklerini belirterek eylem başlattı. Valiliğin kira ve sosyal destek sözü, belediyenin ve çeşitli siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin kendilerine sunduğu desteklerde eylemci aileleri ikna etmeye yetmedi. Verilen sürenin dolmasına rağmen eylemciler 130 gündür konteynerlerden çıkmamakta direnmektedirler. İsitsmar kokan bu eylem amacının dışına çıkarak siyasallaşmıştır. Van’ın imajından, ekonomisinden sorumlu olan, her konuda görüş beyan edebilen Van TSO, Van ESOB, VATBO, Ekonomi Konsey ve diğer meslek kuruluşlarının Van adına harekete geçerek eyleme bu güne kadar müdahale etmemesi ise düşündürücü değil mi? On binlerce evsiz mağdur, muhtaç insanın yaşadığı,  hatta gün ekmeğine muhtaç olan insanlarımızın bulunduğu bu kentte hiçbir makam ve güç eylemcilere konut ayrıcalığı yapamaz. Yaparsa kıyamet kopar, adalet, vicdan, güven duygusu zedelenir.

Edremit adayı İsmail Say mı?

AK Parti’nin ilçe belediye başkan adaylarını açıklaması maalesef papatya falına döndü. Dün kulağımıza Edremit ilçesi ile ilgili yeni bir isim daha geldi. Bu isim Avukat İsmail Say. Kendisini Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde MÜSİAD Başkanı olarak Necdet Takva’ya verdiği güçlü destek ve Or-Say konutlarıyla duyduk, tanıdık. Ben inanmadım ama İsmail Say’ın adaylığını AK Parti Milletvekili Mustafa Bilci ve İl Başkanı Abdullah Aras istiyor ve destekliyormuş!  Neden inanmadım? Çünkü İsmail Say aday adayı olmadı, ismi temayülden de çıkmadı. İş uzadıkça kötü kokular geliyor.

Yapılanma var

İlimizde bu sıralar bir yerlerde din, dil ırk, siyaset, ideoloji farkı tanımayan tamamen rant amaçlı yapılanmalar, dayanışmalar, birliktelikler oluşuyor. Birilerinin gözü hiç doymuyor.  Her yere hakim olma, bütün muslukların başında durma, etrafı kollama, kayırma hırsı insanların gözünü karartmış. Gelişmeler sosyete ve ünlü sanatçıların magazin haberleri gibi. Kim kiminle, nerede- nasıl, hangi amaç için bir araya geldiğini, kimin kimi neden ve nasıl desteklediğini, iş birliklerini bilseniz dudağınız uçuklar.  Dayanışmada sistem şu: Önce bana ne faydası var, sonra bana ne zararı var,  sonra Van’a ne yararı var. Ön

Yazarın Diğer Yazıları