İkram Kali

ABD Türkiye ile Papaz oldu

İkram Kali

Türkiye ile ABD ilişkileri, Evanjelist  papaz bahanesiyle tarihin en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşıyor. Evanjelizm nedir ona bakalım önce.  Evanjelizm; genel anlamıyla İncil'ler hakkında vaaz verme, İsa üzerinde yoğunlaşan bu vaazların amacı Hristiyan olmayanları bu dine davet etmek olarak tanımlanıyor. Evanjelizm, Amerika'daki Hristiyan toplumunun en tutucu ve radikal dinci kanadıdır. Aslında kapitalizmin gizli dini Evanjelizm'dir, diğer ezoterik ve masonik yapılar bu şeytani dinin mezhepleri konumundadır.

 

İzmir'deki Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Evanjelist Rahibi Andrew Brunson eşi Norine Brunson ile birlikte 2016 yılında süresiz oturma izni için başvuruyor. İç İşleri Bakanlığı Ağustos 2016'da yazdığı yazıyla süresiz oturma izni başvurusunun "kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından" uygun bulunmadığını ve reddedildiğini belirtiyor.

 

Bakanlık izin talebiyle ilgili yazışmasında ayrıca , "Brunson'ın 2010-2013 yılları arasında Kürt vatandaşlara yönelik ayinler düzenlediği" ve "Suriye'den gelen sığınmacılara yardım sağlama görüntüsü altında misyonerlik faaliyetleri yürüttüğünü" bildiriyor.

 

9 Aralık 2016'da FETÖ Üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Brunson hakkında Mart 2018'de bir iddianame daha hazırlanıyor.

 

İzmir F Tipi Cezaevi'nde yatmakta olan Brunson Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek ve Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlarından da tutuklanması talep ediliyor.

 

İddianamede Brunson'un FETO ve PKK adına suç işlediği  istemiyle "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

 

Mahkemede söz alan Gizli tanık, "Cezaevinden çıkan PKK'lıların takipten kurtulmak için kiliselere başvurup 'Biz Hıristiyan olduk' diyerek kilisenin sağladığı örtüyle yurtdışına iltica ettiklerini" ileri sürüyor ve "Andrew Brunson da bu faaliyetlerin içindeydi" diye konuşuyor.

 

ABD Başkanı Trump, bizzat FETÖ üyeliğinden ve "PKK terör örgütüne üye olmamakla birlikte bu örgüt adına suç işlediği" savıyla tutuklanan Brunson'ı istemesiyle yeni bir dönem başlamış oldu.

 

Bu isteğe karşılık FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Bizden papaz istiyorlar, sizde de bir papaz var verin yargılayalım diyorum" diye yanıt verdi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ''Fetullah Gülen'e karşılık Brunson' imasına ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 'Bu tür bir şeyin söz konusu olabileceğini zannetmiyorum' diyerek takas ihtimalini reddetti.

 

Türkiye'de yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan Brunson'ın tutukluluğu 25 Temmuz 2018'de ev hapsine çevrildi. İzmir Ağır Ceza Mahkemesi, Brunson'un ev hapsi süresi boyunca elektronik kelepçe takılmasına ve sonraki duruşmasının 12 Ekim'de görülmesine hükmetti.

 

ABD, Brunson'ın serbest bırakılmamasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e yaptırım uygulamaya başladı. Bununla yetinmeyen Trump, Türkiye'ye ekonomik saldırı başlatarak Türkiye'den çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan gümrük vergilerini ikiye katladı.

 

Yetmedi…

 

Otuz yıl önce İngiliz gazeteci Polly Toynbee'nin "Devasa bir egoizm" diye teşhis koyduğu, "Patlamayı bekleyen şeytani bir güç ve enerji" olarak nitelendirdiği yalnız kovboy Trump, Türkiye'ye dolar üzerinden ekonomik saldırı başlattı.

 

Hürriyet yazarı Sedat Ergin önceki gün "Evanjelistlerin Kürtleri Hıristiyanlaştırma stratejisi" başlıklı iddianameler ışığında Brunson'un bilinmeyen yönleriyle ilgili hazırladığı yazısında önemli ayrıntılara yer verdi.

 

 Türkiye'nin tarihi, bulunduğu coğrafya ve İslam dünyasındaki ağırlığıyla Evanjelistlerin gözünde özel bir yer tuttuğunu kaydeden Ergin, "Evanjelist bir şahsiyet olduğunu tahmin ettiğimiz Eric Wiegler'in, Brunson'ın cep telefon kayıtlarından çıkan notlarında, Kürtlere dönük strateji şöyle aktarılıyor: "Kürtler ülkelerinde iki dilliler. Diğer Kürtlerle sınırın ötesinde ve kendi ülkelerinde iletişim kurabiliyorlar. Kilisenin ev sahibi ülkelerde oluşması için iyi yerleşmişler. Stratejik. Dağılımlarından ve sınırlara mesafelerinden dolayı birçoğu Hıristiyan olduğunda Ortadoğu'daki birçok kişi İncil'i duyacak. Bir tercüman milleti birçok ülkeye ulaşabilir" diyor.

 

Ergin yazısının devamında şunları belirtiyor: "Brunson'ın telefon hattı üzerinde yapılan teknik incelemeye göre rahibin cep telefonu 2014-2017 yılları arasında Suruç ilçesinden toplam 1.306, Urfa'nın başka ilçelerinden de 192 kez sinyal vermiş... Brunson'ın da Kobani'den gelen Kürtlerle yakından ilgilendiği, bunlar arasında kiliseye kazandıkları kişilerin olduğu anlaşılıyor. Örneğin, 22 Nisan tarihinde saat 10.00'da Dan Slade adında kendi cemaatinden bir şahsa gönderdiği mesajda "Bugün Suriyeli Kürt işini bitirdik. 15 erkek ve kadın var. Andrew" diye mesaj atıyor Brunson. Dan Slade aynı gün 15.06'da "Selam Andrew. Kobani'deki son saldırıda bağlantılarımız ne durumda?" diye soruyor. Brunson, saat 15.11'de "Öldürülenlerden en az beş tanesi yeni inananların yakınlarıydı. Diğer yakınlar ya yaralı ya da kayıp" diye yanıt veriyor.

ABD ile Türkiye'nin arasının bozulmasına neden olan papaz masum, ABD de haklı değil. Trump çok istiyorsa versin papazı alsın papazı.

Yazarın Diğer Yazıları