İkram Kali

23 Nisan demek çocuk demektir

İkram Kali

Bütün dini ve milli bayramlar güzeldir. Ama 23 Nisan’ın anlamı, rengi, coşkusu çok başkadır.

 23 Nisan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk kez kapılarını açtığı gün halkın kendi kendisini yönetmeye başladığı gündür.

23 Nisan ırk, dil, din, sınıf gözetmeden Mustafa Kemal Atatürk’ün dünya çocuklarına armağan ettiği, dünyada resmi olarak kutlanılan tek çocuk bayramıdır.

23 Nisan demek çocuk saflığı ile herkesi sevebilmek, kucaklayabilmek, hayata çocuk gözüyle bakabilmektir.

Çocuk ve bayram 23 Nisan’da bütünleşen kavramlardır.

Çocuk-bayram denilince en çok onları hatırlıyorum. Onları düşündüğümde yüreğim burkulur.

Onlar; Ezilen, korkan, silah gölgeleri altında yaşayan, gözyaşı döken, sömürülen, şiddete maruz kalan, ağır işte çalışan, istismar edilen,  sıcak bir eli tutmayan, yetim-öksüz kalan, engelli olan, eğitim alamayan,  aile ortamından yoksun bulunan, sevgiden, şefkatten, mahrum bırakılan,  başları okşanmayı bekleyen, yürekleri sevinç heyecanı ile çarpmamış, gözleri gülmemiş, suçsuz günahsız ve korumasız körpe bedenlerdir.  Onlar Irak’ta, Suriye’de, Afrika’da boynu bükük isimsiz mazlum dünya çocuklarıdır.

Bugün 23 Nisan,

Yerel yönetimlerde değişmeli akıl ve düzen.

İlimizde belediyeler bu şehrin çocuklarına hiçbir dönem gereken değeri vermemiştir. Bir iki park, bir köşede üç beş oyun aleti yaparak çocuklara değer verdiğini sananlar yanılıyorlar. Van’da çocuklara yönelik belediyeciliğin çağdaş bir anlayışa kavuşması şarttır.

 Belediye başkanları geleceğin seçmeni, yöneticisi olacak çocukların gözünde saygıyla, sevgiyle hatırlanmak istiyorlarsa önce çocuklara yönelik yaşam projelerini yoğunlaştırmaları gerekiyor.

İlimizde sahiller derme çatma barakalarla işgal edilirken mahallelerde yeşil alan, spor sahaları,  çocukların gökyüzü ile özgürce buluşacakları, koşacakları oynayacakları alanlar ise yok denilecek kadardır.   

Plansızlık, boş vermişlik,  özensizlik Van’ın çocuklarına yakışmıyor. Siz fark etmeyebilirsiniz ama etrafınızdaki çocuklar sizi izliyor, yaptıklarınızı, yapamadıklarınızı gözlüyor.

Yerel yönetimde sorumluluk alan siz belediye başkanları, meclis üyeleri;  kendi çocuklarınıza, torunlarınıza ne istiyorsanız, nasıl bir çevre ve kent layık görüyorsanız, onları nasıl mutlu etmeye çalışıyorsanız bu kentin çocuklarına da o kadarını yapın yeter.

Çocukları güçlendirin.

Modern Van’da güven içinde, gelecek kaygısı olmadan mutlu yaşayan çocuklar barışın, kardeşliğin, gelişmenin de en büyük teminatlarıdır.

Yeri gelmişken Sezar’ın hakkını da Sezar’a verelim.  Ak Parti hükümetinin en başarılı olduğu alanlardan biri sosyal hizmetler alanıdır. Kadına,  yetime,  öksüze, kimsesiz çocuklar, engellilere gerçek anlamda sahip çıkılmıştır. Sosyal devlet olma sorumluluğunu gereği gibi yerine getiren Türkiye bu alanda Avrupa ülkeleriyle yarışacak hizmet ve projelere imza atmıştır. Buda ülkemiz açısından sevindirici, umut vericidir. Ancak yetmez. Daha fazlası gerekiyor.

 

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Aziz Van’ın mübarek topraklarında birde kahramanlıkları unutulmayacak, emekleri zayi olmayacak, gelecek nesillere örnek gösterilen Vanlı çocuklar var.

Vanlı 120 Kahraman Çocuklar.

Koca yürekleri, körpe bedenleriyle karlı dağlara destan çocuklar. Cesaretleriyle vatan için kendilerini gönüllü feda edebilen Vanlı yavrulardır.  Çocukluklarını yaşayamadan kara toprağa düşen Vanlı kahraman çocuklarımızı rahmetle, saygıyla anıyorum.

 Birinci Dünya Savaşı yurdun dört bir yanı her yer alev alev.  1915 Şubat ayında eli silah tutan Vanlıların ve askerlerin cephelerde olduğu sırada Hoy cephesine askerimize silah ve mühimmat gerekir.  Van’da taşıma görevi çocuklara düşer. Okullarını, oyunlarını, arkadaşlarını geride bırakan gönüllü Vanlı 120 Kahraman çocuk Van’dan Hoy cephesine yürüyerek sırtlarında silah ve mühimmat taşırlar.  Lakin dönüş yolunda tipiye tutulan 90 çocuk donarak şehit düşer.  Van karalar bağlar, evlere şivan düşer, yürekler parçalanır.  Tarihe mal olan acıyla son bulan isimsiz Vanlı 120 Kahraman Çocukların hüzün veren kahramanlık hikayeleri filmlere,  romanlara konu olur, aziz hatıralarını yaşatmak üzere Kurtuluş Parkı’na 120 Vanlı Kahraman Çocuklar anıtı dikilir.

Vanlı çocuklar gün gelir unutulur.

Kentin eğitiminden, kültüründen, tarihinden nihayet çocuklarından sorumlu kurumların, belediyelerin yöneticileri maalesef 120 Kahraman Çocukları pek bilmezler.  120 evladımızı yılda bir olsa da anmazlar, anlatmazlar, onlar için sıradan tören dahi yapmazlar. Herkesin hatırlandığı kadar hatırlanacağını dahi akıl etmezler! Yok sayarlar.

Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı. 

Bütün dünya çocuklarının, çocukları sevenlerin ve koruyanların, çocukları anlayanların,  çocuklara yatırım yapanların, çocuklara değer verenlerin, çocukları toplumun geleceği olarak görenlerin, çocukları zenginliği olarak görenlerin, çocukları sevindirip -güldürenlerin ve mutlu edenlerin, çocukluğunu özleyen herkesin 23 Nisan bayramını kutluyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları