İkram Kali

2016 sert başladı

İkram Kali

2016 yılı çok sert başladı. Yılın ilk altı ayının en azından hangi kıvamda geçeceğini artık tahmin edebiliyoruz. Ama bu gidişle ufukta iyi şeyler görünmüyor. Allah sonunu hayra çevirsin.

Hava sert ,sözler sert, insanlar sert, eleştiriler sert, cevaplar sert, yorumlar sert, siyaset sert, siyasiler sert, savunmalar sert, dayanışmalar sert, ilişkiler dilekler sert, dostluklar bile sert.

Bu kadar sert, gergin ortamda insanların duruşları, bakışları, ifadeleri de sert.  Dibine kadar sertliğin içine gömülmüş siyasetten, siyasilerden ne yumuşama ne uzlaşı nede  barış  çıkar.

Evlerinden memleketlerinden göç etmek zorunda kalan ailelerin, sokak ortasında  ölen kadın, yaşlı ve çocukların trajik görüntüleri ile şehit ailelerinin feryatları yürek parçalıyor. Kürdün, Türkün ölmesi acı çekmesi eli ülkemizde olan birilerine yarıyorsa yaşananlar 2016'da da devam edecek demektir. İçerde durum böyle.

Dışarıdaysa İslam ülkeleri arasında sert kavgalar bölünmeye dönüştü. Bölge barut fıçısı gibi. Her taraf yangın yeri.  Orta Doğu'da Suriye, Irak derken birde İran-Suudi Arabistan gerginliği baş gösterdi.

İngilizlerin yüzlerce yıl önce İslam dünyasında ektiği mezhep fitnesi yeniden filizlendi. Irakta Müslüman sivillere bomba yağdıran Rusya temiz olmayan elleriyle İran-Suudi Arabistan arasında arabuluculuğa soyundu.

Şom ağızlılık yapmak istemiyorum, ama yükselen bu tansiyonla bölgede daha çok kan ve gözyaşı akacak. Akacak kan ve gözyaşının da Müslüman kanı ve gözyaşı olacaktır.

2016 zor bir yıl olacak. Aktörler öyle istiyor.

 

Vanspor kredi kartı

Liceli iş adamı Halis Ağa'yı Van'a geldiğinde iki defa yakından görerek dinleme imkânımız olmuştu. 1991 yılıydı. Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Vanlı Yalım Erez tarafından Büyük Urartu Oteli'nde "Doğu Anadolu Kalkınması ve Ekonomisi"  başlıklı bir toplantı düzenlemişti.  Toplantıya Vehbi Koç Sakıp Sabancı, Halis Toprak gibi ünlü iş adamları, Ana Vatan Partisi Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli ile Türkiye'nin ünlü ekonomi gazetecileri ve yazarları katılmıştı. Halis Ağa sempatik, ilgi çekici orijinal Lice aksanıyla yokluk dönemine ait anılarını anlatmış bizde ilgiyle dinlemiştik.

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın teşvik ederek desteklediği iş adamı Halis Ağa'yı birde 1993 yılında görmüştük. Ziyaret amacıyla özel uçağıyla Van'a gelen iri yapılı Halis Toprak, İskele Caddesinde üzerinde bulunan Yeğinaltay Petrol'un üstündeki ÇEM Restoran'da bir grup Vanlı iş adamıyla öğlen yemeğinde bir araya gelmişti. Bizde valilik adına bulunmuştuk.

Halis Toprak, 1992 yılında kurduğu Toprakbank Van'da da şube açmıştı.   Toprakbank müşterisi olan Vanspor taraftarlarına 1997-98 sezonunda   üzerinde mavi-beyaz renkler olan Vanspor A.Ş'nin Van Kedisi, Van Gölü logosu olan özel Vanspor kredi kartı çıkarmıştı.  Karttan hem banka hem Vanspor gelir kazanıyordu. Vanspor'un özelleştirilerek taraftarlara mal edilmesi amacıyla 1999-2000 sezonunda bin liradan satışa çıkarılan hisselerinin satışı da, Vanspor A.Ş'nin 50 bin liraya Ömer Gülüştür'e satışının bankacılık işlemleri de Toprakbank şubesinde yapılmıştı.

Bugün Halis Toprak'tan, BDDK kararıyla 2002'de kapatılarak Bayındırbank ile birleştirilen Toprakbank'tan ve tarih olan Vanspor A.Ş'den geriye bir tutam anı ve hatıra olarak sakladığımız Vanspor kredi kartı kaldı.

Halis Ağa'ya Allahtan rahmet diliyorum.

 

Vatandaşı rahat bırakın

Memlekete günlerce kar yağınca hayat felce uğradı, sosyal medyada kıyametler koptu. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kar mücadelesinde başarısız olduğunu ileri süren vatandaşlar  sosyal medyada üzerinden belediyeleri eleştiri yağmuruna tutarak tepki gösterdi.

Eleştiriler, tepkiler üzerine sözde demokrat kesilen birileri de hemen 'vay sen misin benim belediyemi eleştiren' mantığıyla hareket ederek kraldan çok kralcı kesilerek eleştiri yapanları yerden yere vurmaya başladı Belediyeleri savunan gönüllü avukatlar durumdan vazife çıkararak asıyor, kesiyor.   İdeolojik kafalar bununla yetinmeyerek, kar mücadelesini eleştiren insanlara hakaret yağdırarak tehdit ediyorlar.

Aklı hala geçmişte takılı kalan bazı kafalar da eskiyi örnek vererek bugünün belediyesini aslında başarılı işler yaptığını, ama bazı insanların nankör olduğu için yapılanları görmek istemediğini kastederek 'halinize şükredin' diyorlar.  Aklıselim biri,   "Ya hu kötülediğin eski belediye yönetimi başarılı olsaydı halk ta beğenseydi o başkan bugün zaten iş başında olurdu" demiyor.  Eleştirisinde maksadını aşan birileri de üzüm yemek yerine bağcıyı dövmeye çalışıyor.  Bu da başka bir ayıp ve yanlış.

Arkadaş bırakın isteyen eleştirsin, isteyen takdir etsin.  Size ne oluyor. Vatandaşa baskı kurmaktan,  farklı düşünenleri hain ilan etmekten vazgeçin. Demokratik, medeni ölçüler içinde herkes istediğini istediği şekilde söylesin, istediğini de özgürce eleştirsin. Yanlışları söyleyerek sitem etsin ki demokrasi gelişsin, hizmet kalitesi artsın. Ha yapılan eleştiriler yanlış ve haksızsa muhatapları çıkıp cevap versin.

Beyler, ön yargılı baskıcı faşistçe yaklaşımın ne belediyelere, ne belediye başkanlarına ne memlekete ne de topluma hayrı var. Birazda başkasına demokrat kesilin yeter.

Yazarın Diğer Yazıları