İkram Kali

120 Vanlı Çocuk YYÜ'de Anıtlaşacak

İkram Kali

2018 yılı Van için çok özel bir anlam ve önem taşıyor.

1915'te yıkımlar, kayıplar acılar yaşadıktan sonra 1918'de düşman işgalinden kurtularak küllerinden yeniden doğarak bugünlere gelen Van, 2018 yılının Nisan ayında kurtuluşunun 100. yılını anlayarak, anlatarak içselleştirerek anacak.

100 yıl önce Van gibi bir kentin yitirilişine neden olan hüzünlü olaylar, 2018'de gerçek yönleriyle ve farklı boyutlarıyla kültürel, sanatsal etkinliklerle dile getirilecek.

 Van'ın gizlenen, unutturulmaya çalışılan 100 yıllık geçmişi sis perdesi aralanarak 2018'de belgeler ışığında aydınlanacak.

1915'in acı öyküleriyle büyüyen yakınlarını kaybeden, toplumsal travma geçiren Vanlıları Van'ın Kuruluşu'nun 100. Yılı heyecanı şimdiden sarmış durumda.

Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, meslek odalarının, ilgili tüm kurum ve kuruluşlarının Van'ın Kurtuluşu'nun 100. Yılı etkinlikleri için gerekli hazırlıklara başlaması toplumda bekleniyor.

Van'ın 100. Yılı için ilk adım Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden geldi.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın talimatlarıyla Vanlı 120 Kahraman Çocuklar için Van'ın Kurtuluşunun 100. Yılı'na iki yıl kala anıt heykel yaptırılıyor.  120 Kahraman YYÜ'de alanında anıt ile ölümsüzleşecek.

Rektör Battal'ın Van'ın kurtuluşunun 100. Yılına yakışan Vanlı 120 Çocuklar Anıt düşüncesi Vanlılar arasında büyük heyecan, mutluluk yarattı. Vanlılar, Battal Hoca'ya ve emeği geçecek olan herkese teşekkür ediyor.

Van tarihinde büyük bir öneme sahip olan 120 Vanlı çocuğun 1915 yılında yaşadığı kahramanlık hikâyesini ölümsüzleştirmeyi ve acı olayın anısını gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamayı hedefleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi, " Vanlı 120 Kahraman Çocuk Anıt Heykeli"nin yapımı için; doğaya saygılı, çağdaş bir heykel anlayışı ortaya koyan, özgün, mekânı ile biçimsel ve sosyolojik olarak uyumlu bir heykel ile heykel sanatını da teşvik etmek; ilgili mesleğin gelişimine ve mesleki etik değerlerin pekişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

 Van tarihinin en büyük ödüllü (30 bin lira)  heykel yarışma şartnamesinde, önerilen eserin teknik ve estetik özellikleri ile çağdaş heykel sanatının özgün, yaratıcı örneklerinden biri ve Vanlı 120 Kahraman Çocuğun anısına ait değerleri taşıyabilecek anlatıma sahip olması seçimde özellikle gözetileceği vurgulanıyor.

Jüri değerlendirmesi sonucunda, önerdiği tasarım ile yarışmada birinci olan sanatçının, eseri Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü sınırları içerisinde belirlenecek alana yerleştirilecek.

2018'de Van'ın Kurtuluşu'nun 100. Yılı kutlamalarına değer katacak olan " Vanlı 120 Kahraman Çocuk Anıt Heykeli" farklı bölgelerden eğitim için gelen gençlerin eğitim gördüğü üniversite gibi bir kurun kalbi sayılan noktada yer alması önemlidir.

Solunda Zeve Şehitliği,  sağında Van Kalesi ve yakılıp yıkılan eski Van şehri olan YYÜ yerleşkesi 120 Anıtı ile Van tarihinin merkezi olacak.

Sanatsal eser olan anıt özünde tarihsel öyküyü ifade edecek. O nedenle " Vanlı 120 Kahraman Çocuk Anıt Heykeli"  jürisinde Van'ın yakın tarihini iyi bilen bir akademisyeninde yer almasının gerekli olduğunu kanısındayım.

   Bunun yanı sıra anıtın kompozisyonunda Van'ın muhacirlik gibi gerçeklerine yer verilmesi Van'ın anıtta simgeleşmiş özeti olur.

Anıtın Van'ın iklim koşullarına dayanabilecek pirinç gibi dayanıklı malzemeden yapılması önemlidir diye düşünüyorum.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi,  " Vanlı 120 Kahraman Çocuk Anıt Heykeli"  ile Van'ın 100. Yılı kutlamaları öncesinde ilk somut adımı atan kurum oldu. 

100. Yıl etkinlikleri 100. Yıl Üniversitemizin isimi ile bütünleşerek ablam kazanacak.

 Van Valiliği ile YYÜ ile hazırlayacağı bir haftalık kutlama program ile 2018 Nisan ayında "Van'ın Kuruluşunun 100. Yılında Van'da Tarihe Yolculuk Turizmi"ne zemin hazırlanabilir.

"Van'ın Kurtuluşu'nun 100. Yılı "  için farklı öneriler, düşünceler gelemeye devam edecek.

Van 2018'e, 100. Yıla hazır.

Vanlılar, tarihleriyle kucaklaşmaya hazır.

 

Van Ansiklopedisi

2018 Van'ın Kurtuluşunun 100. Yıl kutlamaları için anlamlı öneriler var.

Değerli yazarımız, ansiklopedi konusunda bilgi birikim sahibi olan usta gazeteci abimiz Veysel Selen,  bugünkü " 2018 Van'ın Ermeni Çetecilerinden Kurtarılışının 100 Yılı " başlıklı yazsında Van'ın toplumsal belleğine katkı sunacak, kültürüne değer katacak yararlı, kalıcı ve işlevsel öneride bulunuyor.

Van'ın 100. Yılı için etkinlikleri için "VAN ANSİKLOPEDİSİ" öneren Veysel Selen şöyle diyor: " Evet ne yapabiliriz, kendi adıma bu konum ve yaşta düşünmek ve düşündüğünü yazılı veya sözlü ifadeden başka elimden bir şey gelmediğini biliyorum. Önerim de bu yönde olacak. Şimdiden başlarsak 2018'de hayata geçecek bir öneri.  Ben bir "VAN ANSİKLOPEDİSİ" öneriyorum… Vikipedia benzeri, Vansesi Gazetesi'nin bir alt başlığı olarak ortaya konacak bir Ansiklopedi. Programlama özelliğine göre sürekli kendini birilerinin de katkısıyla yenileyecek, geliştirecek yeni, bizim bilmediğimiz katkılara da açık bir ansiklopedi. Bu öneriyi ilgilenecek herkesin bilgisine sunuyorum."

Veysel Selen abimize Van'ın 100. Yıl duyarlılığı ve  "Van Ansiklopedisi" için teşekkür ediyorum.  Söz konusu  'Van Ansiklopedisi'ni hazırlayabilecek kurum Yüzüncü Yıl Üniversitesi'dir.  Bu öneri YYÜ Rektörü Peyami Battal'ın ilgisi ve destekleriyle inanıyorum ki hayata geçirilebilir. 

 

Van Filmi

Değerli sosyolog yazar dostumuz Eyüp Altun da Van'ın Kurutuluşunun 100. Yılı için bir sinema filmi öneriyor.

 Erciş'te yaşayan Eyyüp Altun,  Ermeni asıllı anneannesinin yaşamından esinlenerek kaleme aldığı Sona isimli romanında sıra dışı bir aşk öyküsünü anlatırken, 1915 öncesinde Van Gölü yöresinde Türkler, Kürtler ve Ermeniler iyi komşuluk ilişkileri içinde birlikte yaşadığı o dönemin olaylarına ışık tutuyor. Bölge insanının toplumsal, psikolojik ve siyasal durumundan Osmanlının ve Ermeni Taşnak Partisinin yanlışlarına kadar pek çok konuya değinen Altun, romanın senaryolaştırılarak 100. Yıl anısına sinemaya aktarılabileceğini belirtiyor.

Neden olmasın?

Van'ın tarihinden, yaşadıklarından bir film değil, yüzlerce film,  roman, dizi, kitap çıkar.

 

Van'da anıt neden yok?

Anıt, önemli bir olayın veya büyük bir kişinin gelecek kuşaklarca tarih boyunca anılması için yapılan, göze çarpacak büyüklükte, sembol niteliğinde yapı, olarak tanımlanmaktadır.

Anıtlar, genellikle heykel ya da çeşitli biçimlerdeki yapılar olabildiği gibi, ağaç da anıt olarak kabul edilmektedir. Anıtın amacı, bir kişinin, olayın ya da tarihsel bir dönemin anısını canlı tutmaktır.

Ancak Van kadar yoğun bir tarihi süreç yaşayan, medeniyetler beşiği olan bir kentte nedense tek bir anıt yok.

Şehirdeki tek anıt Kurtuluş Parkı'nda yer alan Vanlı 120 Kahraman Çocuklar Anıtı' dır. Onunda yenilenmeye yeni bir kompozisyona ihtiyacı var.

Van'ın değerlerinin, tarihe mal olan olaylarının şehrin dört bir tarafında sembol niteliğinde heykel anıt olarak yer alması kültür şehri olma ruhunu yansıtır.

 Batı ülkelerinin birçoğunda 20-30 yıl önce yaşanmış sırdan olaylar tarihi değer görerek anıtlaştırılıyor. Biz ise geçmişimizi, değerli insanlarımızı, başarılarımızı, zihinlerde yer eden dünyaca bilinen olguları, kendimizi ve kentimizi görmezden gelerek yok sayıyoruz. 

Van gibi zenginliklere, derin geçmişe sahip bir kent anıtlarla, helkelerle donatılması gerekmez mi?

Yazarın Diğer Yazıları