İdris Ortakaya

Yaşanabilir bir dünya istiyorum

İdris Ortakaya

Dünya çevre günü olarak belirlenen 05.06.2017 günü, EGEM TV İle Ortak Yayın Yapan Kanal 15 TV'nin canlı yayın programında Uşak ilimizde siyanür kullanarak Altın çıkarma işinden dolayı çevre kirliliğini gündemimize almış ve Uşak Çevre gönüllüleri Dernek Başkanı da konuk olarak katılmıştı. Programda hem Uşak hem Van Gölü kirliliği tartışıldı. Çok güzel ve çok verimli bir çalışma oldu.

Programda özetle şunları dile getirdim; Altın madeni'nin çıkarılması elbette ülke ekonomisine önemli bir katkı sunar. Ancak kazanç ile zarar mutlaka hesaplanmalı. Üç kuruş kazanç için beş kuruş zarar vermeye kimsenin hakkı yoktur. Ülkemizi, Çevremizi ve ilimizi kirleterek yaşanamaz bir Dünya haline getirmemeliyiz. Bu Dünya bize gelecek nesillerimizin bir emanetidir. Gelecek nesillere "Yaşanabilir bir Dünya" Bırakmak bizim en asli ve insani görevimizdir.

Sanayinin gelişmesi toplumun gelişmesi, Ülkenin kalkınması ile doğru orantılıdır. Ülkenin gelişmesine kalkınmasına hiç kimse karşı değildir. Bu gün Dünyada korkunç diyebileceğimiz ölçülerde doğa katlediliyor. Amazon bölgesindeki ormanların yok edilerek üç beş sermayedarın sermayesi güçlendirilmiştir. Ancak Dünyanın dengesinin bozulmasına da sebep olmuştur. Emperyallerin Afrika ülkelerinde ki maden ocaklarından elde ettikleri gelirlerin karşılığında Afrika Kıtası'nı korkunç derecede kirletmişlerdir. Bu kirliliklerin tamamı Dünyayı yaşanabilir olmaktan çıkarabilecek boyuta ulaşmıştır.

Amerika ve Avrupalılar tehlike çanlarının çalındığının farkına vararak, kendi aralarında bir birlik oluşturdular. Kirlettikleri Dünyayı temizletmeye karar vererek, Dünyayı gelecekte bekleyen felaketten kurtarmayı planladılar. ABD'nin yeni seçilen sirk başkanı bu birlikten çekilme kararı aldı. Bu girişimleri de başka bahara kaldı. Başkan her şeye paragözüyle bakan Dünyanın en zengin adamlarından birisidir. ABD'nin 17 trilyon dolarlık mali ihtiyacını karşılamak için KATAR'I hedef göstererek körfez ülkelerinden ihtiyaç duyduğu bu miktarı kapma peşindedir. Başta Suudi Kralıyla anlaşarak körfezin diğer ülkelerinden bazıları da Suudi Arabistan ile birlikte olmuşlardır. Bu kana susamış leş kargası Akbabalardan ne bize nede doğaya hiç bir fayda gelmez. Gözlerini kırpmadan bizi de Doğayı da yok etmeye çalışırlar. Bölgede savaş çıkararak yüz binlerce insanı katledebilirler. Bu alçakların yanında menfaat, para insandan daha kıymetlidir.

Biz öncelikle kendi kapımızı süpürerek bu işe müdahil olmalıyız. Ülkemizin hemen hemen her bölgesinde ve her ilinde çevre kirliliği acımasız bir şekilde yaşanmaktadır. Bu kirlilikleri önlemek için öncelikle Devlet çok ciddi bir çalışma yapmak zorundadır. Çevre Bakanlığına bağlı çevre il müdürlükleri acilen görevlerini, gereğini yerine getirmeli temiz bir çevreye kavuşmuş olmalıyız. Bunlar mutlaka görevlerini eksiksiz yapmalıdırlar. Milli eğitim ve diyanet işleri çevre eğitimi ile ilgili bir eğitim seferberliği başlatmalıdırlar. Sivil toplum kuruluşları ve aile bireyleri kendi bünyelerinde eğitilmelidirler. Evimizi, sokağımızı çevremizi ve ülkemizi temiz tutalım ki başkalarına da öğüt verecek duruma gelelim.

Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları