İdris Ortakaya

Sosyal devlet olmanın gereği

İdris Ortakaya

"İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın" Benim param yok diye gaz alamıyorsam, soğuktan hasta olup öleyim mi? Benim param yok ise, elektrik faturamı ödeyemiyorsam, elektriğim kesilerek karanlıklara mı gömüleyim? Sen devlet olarak beni, vatandaşını, bireyini yaşatamıyor isen, seninde devlet olmaya hakkın yoktur. Ben yaşamalıyım ki sen devlet olabilesin.
Sosyal devlet olma doğrultusunda son on yıl içinde çok ciddi adımlar atılmıştır. Bu çalışmalar yeterlimi? Elbette değildir. Ancak, yazının başında, tırnak içindeki, Şeyh Edebali hazretlerinin vecizesi Başbakan tarafından sık sık ifade ediliyor. Bu ifadeler sonucunda inanıyorum ki çağdaş bir devlet olma sürecine girilmiştir.
Ciddi adımlar atıldı diyorum, görüyorum, yaşıyorum. Bu yapılan güzellikleri görmemek için ya kör olmak lazım yada inkarcı. Devrim niteliğinde yapılan reformlar, ne yazık ki kitlelere anlatılamamaktadır. İnşallah bu eksiklikler fark edilerek giderilir. Vatandaş hak ve menfaattarını, devletin sağlamış olduğu imkanların çoğunu bilmemektedir. Bu konuda vatandaş bilinçlenmelidir. Bu  gün bir TV. kanalında sayın Emine Erdoğan hanımefendinin millet vekilleri hanımlarına hitap ederken bu konuda çalışma yapılmasının gereğinden söz ediyordu. Bu duyarlı hanımefendinin gayreti beni umutlandırdı. Gerçekten bu konuda vatandaş bilinçlendirilmeli. Bu hizmet mutlaka yapılmalıdır. Çünkü devletin, vatandaşına sağlamış olduğu imkanlar ne kadar önemli ise, bunun vatandaşın bilgisine sunmakta o kadar önemlidir.
S.S.K,Emekli sandığı ve Bağ-Kur gibi kurumların "SGK" çatısı altında toplanarak, mensupları arasında ayrım yapılmadan, her isteyenin istediği sağlık kurumundan hizmet almaları, devrim niteliğinde bir reformudur. Bu sağlıkta çağdaşlaşmanın bir göstergesidir.
Evinde bakıma muhtaç, birine bakan aile mensubuna, devlet bakım parası adı altında her ay bir ödeme yapıyor. Devletin sağlamış olduğu bu imkanı her kes bilmiyor. bu topluma anlatılmalı. Yaşlı insanların evleri temizleniyor. Sosyal güvencesi olmayan yaşlı insanlara maaş bağlanıyor.
Şubat ayı içinde bakanlar kurulunun aldığı bir kararla, şehit yakınları, gaziler, engelliler ve 65 yaş üstündeki yaşlılarımız toplu taşıma vasıtalarından ücretsiz yararlanma imkanı sağlanması çok önemli bir hizmettir.
Hazırlık aşamasında olan 4'cü yargı paketi adı ile anılan paketin içeriğinde, düşünce özgürlüğü yer almaktadır. Bu özgürlüğü elde edebilmek için ne bedeller ödedik. Ne acılar çektik ve halen çekmekteyiz. Şu anda zindanlarda binlerce insan yatmaktadırlar. Yargı paketinin yürürlüğe girmesiyle binlerce insan özgürlüğüne kavuşmuş olacaktır. Bu çok önemli demokratik kazanımları, bu ülke insanlarına kazandıranları minnet ve şükranla anıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları