İdris Ortakaya

Sayın Başbakanın dikkatine sunulur '9'

İdris Ortakaya

Sayın Başbakanım, malumlarınız olduğu üzere, dünyada iki ekonomik sistem mevcut…  Bunlardan birisi KAPİTALİST sistem, diğeri SOSYALİST sistem. Biribirlerinin karşıtı olan bu sistemlerden birisi 60 yıllık baskı ile uygulanmaya çalışıldı. Ancak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ile birlikte yok olarak tarihe karıştı.

Kapitalist sistem alternatifsiz olarak tek başına dünya ekonomisi için bir model olarak varlığını devam ettirmektedir. Bu sistemin nihai hedefinde efendiler ve köleler olmak üzere iki sınıf oluşmaktadır. Avrupanın bir çok ülkesi bu sistemi kısmen revize ederek, araya bazı sosyal sınıfları yerleştirmeye çalışmışlardır. Sistemin hedefe ulaşmasını bir süreliğine yavaşlatarak geciktirmeye çalışmaktadırlar. Ülkemizde de var olan orta sınıf, giderek yok olma naktasına gelmiştir.

Sistemin meselesi hem küresel hem de ulusal bir meseledir. Dünyanın en güçlü ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri dahi şu anda bu tehlikeyi yaşamaktadır. Ekonomistlerimiz sistemi kısmen de olsa revize ederek sosyal devlet anlayışı çerçevesinde insanların köleleşmesini engelleyecek bir takım tedbirler almalıdırlar. Aksine sistem hem küresel anlamda hem de ulusal anlamda tehdidini ve tehlikesini sürdürmeyi devam ettirecektir.

Sosyalizmin ve ekomomik sisteminin yok olup tarihin sayfaları içinde yer almış olmasına rağmen halen zeka yoksunu bir takım sosyalistlerin guruplar halinde cılız varlıklarını sürdürme inatlarına söylenecek laf bulamamaktayım. ,Enerjilerini boşu boşuna harcamaya çalışan bu anlaşılmaz garipler, zamanlarını Kapitalist sistemi nasıl revize edebilecekleri konusuna harcamış olsalar hem ülkemize hem de dünyamıza katkı sunmuş olurlar.

Sayın Başbakanım, bildiğiniz gibi ülkemizde yapılan ve bizleri onurlandıran G20 zirvesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önemli bir konuya dikkat çekti… Ülke liderlerine ve iş adamlarına hitaben “parayı dağıtmada cimri olmayın. Aslan payı yine de sizin olsun ancak emekçileri de koruyun” uyarısında bulunarak sosyal devlet anlayışının eğemen kılınması önerisinde bulundu. Hep bana. rabbana mantığının yanlışlığını vurgulayarak insani bir yaklaşımın öncelikli olmasını gündeme getirdi. Bu anlayış çerçevesinde şekillenecek ekonomik tedbirler, Kapitalizmin nihai hedefine ulaşması amacını, bir nebze de olsa geciktirmeye yardımcı olacaktır.

 Sayın Başbakanım, dört yıllık Başbakanlık döneminiz hayırlısı ile başlamış durumdadır. Başarılar dilerim. Allah yar ve yardımcınız olsun. Ülkede dengeleri iyice hesaplayıp, çok adilane bir kararla ekonomik tedbirler almalısınız. Çok kazanandan çok alarak hiç kazancı olmayan insanların muhtaçlıklarını gidermelisiniz. Orta sınıfı yeniden oluşturmalısınız. Orta sınıf bir denge sınıfıdır. Bu sınıf yok olmamalıdır. Köprü görevi üstlenen orta sınıf toplumların balans ayarıdır. Bu sınıf yok olursa sistem acımasızlığı ile birlikte  nihai hedefine ulaşmış olur. O taktirde de yapabileceğiniz bir şey kalmamış olur. Efendicilik ve kölecilik dönemi başlar ve geri dönmesi mümkün olmayan bir çıkmazın içine girilir. Tüm ekonomistlerinizi  bu konuya önem vermeleri doğrultusunda görevlendirmelisiniz. Bu noktada; Ekonomi Bakanınızın en önemli görevlerinden birisi de ekonomik sistemin iyileştirilmesi olmalıdır.

Saygılarımla..

Yazarın Diğer Yazıları