İdris Ortakaya

Mutlu bayramlar

İdris Ortakaya

Bayramlar, sevinçlerin, mutlulukların paylaşıldığı özel günlerdir. Geleneksel yapımızda, küslerin barıştığı, hataların af edildiği ve hoşgörünün zirve yaptığı ender günlerdendir. Akrabaların, arkadaşların eş ve dostların hatırlandığı, arandığı, hal hatır sorulduğu, Bayramlaşmanın yapıldığı güzel günlerdir. Yoksullar'ın, muhtaçlar'ın tesbit edilerek yardımlarına koşulan ve insana huzur veren mutlu günlerdir. Birlik, beraberlik, barış ve kardeşliğin tavan yaptığı huzurlu günlerdir.

Dinsel anlamda kutsal, genel anlamda insani olan bu değerlere sahiplenmemiz, hem ülkemize hem de dünyamıza önemli katkı sunar. Ancak bu değerleri ilke edinebilirsek, sorunu kökünden çözmüş oluruz diye düşünüyorum.

Bu gün dünyamızda ve ülkemizde kana susamış kan emicilerinin vahşetlerini her gün yaşamakta ve görmekteyiz. Dünyanın her yerinde savaşa izin veren ve savaş kışkırtılıcığı yapan silah tüccarları kana doymamaktadırlar. Hem dünyada hemde ülkemizde, bu aşağılık vahşi yaratıkların değirmenlerine su taşıyarak onlara hizmet eden yerli işbirlikçilerinin varlığı, üzüntü kaynağımızdır.

Dünyada silahlanmaya ayrılan bütçenin % 1'i insanı yaşatmak için ayrılmış olsa, hiç kimse açlıktan ölmez. Bu gün, dünyada binlerce insan açlıktan ölmektedir. Devletlerin birinci görevleri, insanı yaşatmaktır. " İnsanı yaşatki devlet yaşasın" mantığı mutlaka benimsenmelidir.

İnsanlığın ders alması ve ilke olarak kabul etmesi gereken, çok önemli, Dinsel ve geleneksel değerlerimizi sahiplenmeleri, insanlığın kurtuluş reçetesi olarak görülmelidir. Başta ülkemiz insanlarının ve dünya insanlarının, bu değerler doğrultusunda biçimlenmelerini Yüce Yaratandan diler, bu anlayış çerçevesinde bayramınızı kutlar, saygılarımı sunarım.

Yazarın Diğer Yazıları