İdris Ortakaya

Kapitalizm hedefine ulaşıyor

İdris Ortakaya

Dünyada var olan iki ekonomik sistemden birisi sovyetlerle birlikte yok oldu. Diyeri ise dim dik ayakta duruyur. Çöken, varlığını devam ettiremeyen sosyalist sistem, baskıyle zülümla, kapalı yapısı ile yaklaşık 60 yıl gibi bir süre varlığını devam ettirmiştir. günümüzde uygulaması mümkün görülmeyen sosyalist sistemin dirilişine dünyada hiç bir ilgi görülmemektedir.

Hem kapitalizmin hem de sosyalizmin insani olmayan yapılarından kaynaklı olarak insanların mutlu olabilme şansı yakalayabilmeleri olanaksızdır. Sosyalizm iflas etti. Bir daha gelmemek üzere tarihin kara sayfalarında yerini alarak, karanlıklara gömüldü.

Dünyada varlığını devam ettiren Kapitalist sistem, nihayi hedefine varmak için başta dünyada, sonra ülkemizde varlığını acımasızca his ettirmeye başladı. Sistem birinci aşamasında uç sosyal sınıf yaratmış, zengin, orta ve fakir sınıf diye tasnif etmiştir. Orta sınıf, denge kurucu bir sınıf olarak varlığını devam ettirmiş, ancak nihayi hedefe ulaşması için orta sınıfı ortadan kaldırması gerekmektedir. Günümüzde orta sınıf yavaş yavaş varlığını yitirmeye başlamıştır. Bu acımasız ve insani olmayan sistemde, zenginler çok zengin, yoksullar çok yoksul olacak. Bu Kapitalist sistemin nihayi hedefidir. Ve sistemin son aşamasıdır.

İsveç, Norveç ve Danimarka ülkeleri, bu sistemi revize ederek biraz insanı düzennemeler katarak daha iyi bir şekle getirmeye çalışmışlardır. Her ülke insanının özlem duyduğu bu üç ülke yönetiminin başarısını diyer ülkelerde gösterebilir. Bu acımasız yapıyı daha insanı bir şekle getirmek o ülke yönetiminin reformist kararları ile mümkün olabilir. Ülkemizde var olan meslek kuruluşları, Dernekten odaya dönüşen kurumlardan bahsediyoru. Meslek guruplarına hiç bir yararı olmayan bu parazit odalar yeniden dizayn edilmeli. Zıraat odaları yöneticilerini % 99 uzunun zıraatla yakından uzaktan bir alakaları yoktur. Bir imparatorluk kurmuş, devletten aldıkları trinyonlarca destek pirimleri direkt olarak gerçek çiftçiye, zıraatçıya ulaşmamaktadır. Devlet bu parazit kurumu devreden çıkararak gerçek zıraatçıya, gerçek çiftçiye ulaşmalıdır. Destek pirimleri denetlenmelidir. Şöfürler odası, Bakkallar odası ve diyer odalar imparatorluklarını kurarak, esnafın sırtına binmiş birer parazit şebekeleridir. Devlet bu olumsuz yapıları kapatsın demiyorum. Bunları islah etsin. Meslek guruplarına hizmet edebilecek düzeye getirsin.

Orta sınıf desteklenmeli. Tarım desteklenmeli. Zıraat desteklenmeli. Bakkal esnafı AVM lere ezdirilmemeli. Meyve sebze yetiştiricileri desteklenmeli. Küçük esnaf desteklenmeli. Tekstil ve sanayı üretimi yapan iş adamları desteklenmeli. Kısacası sosyal bir devlet anlayışı ile ülkede hakça bir düzen kurulmalı. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alarak adil bir yapı oluşturulmalı. İşçi, emekçi ve emeklılerin gelir düzeyi insanca yaşaya bilecek bir seviyeye getirilmeli.

Sayın Başbakanımız bu konuları mutlaka gündemine almalıdır. Ülke insanları zor durumda. Ortahalli esnaf ayakta durabilecek durumda değil. Her gün yüzlerce esnaf iflas etmektedir. Yani ülkemizde Kapitalist sistem son aşamasına gelmiş durumdadır. Böyle giderse, müdehale edilmezse, sistem nihayi hedefine ulaşacaktır. Şu andaki Ekonomi politikaya müdahale ederek sosyal bır içerik kazandırılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları