İdris Ortakaya

İyi insan olabilmek…

İdris Ortakaya

        İnsan, yaradılışı gereği bencil ve doyumsuz bir varlıktır. İnsanın, insani düşüncesini engelleyen bencil ve doyumsuzluğudur. Bu içgüdüsel duygular insanı, insan olmaktan uzaklaştırıyor.

        İnsanda egemen olan bu şeytani duyguların yerine, sevgi, merhamet, barış ve kardeşlik gibi kavramlar şekillenir ise, işte o zaman insan, mükemmelliğe doğru yol almaya başlar.

        İnsan, sürekli gelişen ve her gün kendini aşan bir varlıktır. İnsandaki bu gelişme, sevgiyi, barışı ve kardeşliği içermelidir.

        İçi insan sevgisi ile dolu insanların birliktelikleri insanlar için  çok önemli  bir  kazanımdır. Bu kazanımı güçlendirmek için içimizdeki olumsuz duyguları törpüleyip olumlu duygularımızı  geliştirmeliyiz.

        Bencillik ve doyumsuzluk insan yaradılışının bir ayıbıdır. Ancak insanın doğasında var olan vicdan, merhamet ve Allah korkusu gibi rahmani kavramlar da  insanı onurlandırıyor.

        İnsanın iç dünyasında var olan bu şeytani ve rahmani duygular, insanın var oluşundan günümüze kadar savaş halindedirler. Bu  savaş sonsuza  kadar  devam  edecektir. Savaşın sonucu henüz belirlenmemiştir. Ancak şeytani duygular şimdilik galip gelmiş gibi görünmektedir.

           Kainatta en yüce varlıktır insan. İnsani anlayış, insanı mutlu edebilecek bir anlayışı ilke edinebilmektir. Bu anlayış çerçevesinde tüm  insanların kardeşliği savunulmalıdır.

          İnsanı dinine göre, İnsanı diline göre, İnsanı rengine göre, İnsanı ırkına göre ayırmak insanı bir davranış olamaz.

          İnsanın dili, rengi, ırkı ve dini, farklılıkları, insanın zenginlikleri olarak kabul edilmelidir.

          Bu anlayış doğrultusunda, insana kendi dili, dini, kültürü, gelenek ve görenekleri ile yaşama olanağı sağlanmalıdır.

          Bu anlayış temel anlayış olarak kabul edildiğinde ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkiler bu çerçeve içinde şekillenmelidir.

          Sevgi, barış, kardeşlik, insan hakları, demokrasi, temel hak ve özgürlükler bu anlayışın meyvelerini oluşturmalı.

          Herkes tarafından çokça ve sıkça kullanılan bu terimler ne  yazık ki sözden ya da yazıdan öteye gitmemektedir.

          İnsanlığın ortak paydası olan insan, insanlar tarafından ezilmemeli, aşağılanmamalı, sömürülmemeli, hor görülmemeli. Ne yazık ki günümüzde insanın insana yaptığı zülüm insanlıktan  utandırma boyutundadır.

          İnsan, Tanrının yarattığı en yüce varlığın ortak adıdır. Bu ada sahip çıkmak her insanın görevi olmalıdır. İnsan olmayı başarabildiğimiz taktirde, ne hırsızlık, ne yolsuzluk, ne uğursuzluk, ne vurgunculuk, ne katliam, ne işkence, ne de adaletsizlik kalır. İnsan olmayı başaramazsak eğer, her yetkilinin başına bir jandarma diksek bile bu pis ilişkilerden kurtulamayız.

           İyi insan olabilmek için içimizde bulunan şeytani duyguları köreltip, rahmani duygularımızın gelişmesi için yüce yaratandan yardım diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları