Yunus Türkoğlu

Van'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Yunus Türkoğlu

 Egemenlik; Sensin yavrum, istikbal sen, vatan sensin, hayat sensin, sen hayatsın!

Egemenlik; 23 Nisan 1920, Egemenlik; 100. Yıl, Egemenlik;23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ankara Ulus’ta Eski Meclis Binası,

Van’ın eski Hükümet Binası!

 Egemenlik; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Büyük Türk Milletidir.

   Karakaşlı, kara gözlü çocuk, siyah önlüğün içinde gururlu ve sevimli olan sensin yavrum! 

Elinde tozlu tebeşir, kara tahta önünde geleceği yazan, çizen, planlayan ve yarını inşa eden sensin yavrum.

 2 Nisan Van’ın Kurtuluşu sen,  Çocuk Bayramı sensin, sen. Bayrağımızdaki kırmızı renk, ay ile yıldızsın! “Sen geleceksin, gelecek sensin unutma!”

   Bayram demek, Sevinç, gurur, mutluluk ve Türk çocuğu demektir.

   Yetmişlerin Van İnönü İlkokulu’nda okuyan öğrenciler; Mustafa, Ercan, Nuran, Zehra Burhan, Cemil, Özlem, Fatma veya Doğan hiç fark etmez onlarda 23 Nisanı htiler, yaşadılar ve gururlandılar…

   Aydın Efeler İmamköy İlkokulu 2/A sınıfı öğrencileri; Asya, Cem, Defne, Emre, Eylül, Mirza, Muhammed, Nuri Can, Umut veya Yakup hiç fark etmez, aynı heyecanı, gururu yıl 2020 olsa da onlarda htiler yaşadılar ve gururlandılar!

   Nisan ayının Van için ayrı bir yeri ve önemi vardır. Bu ayda iki sevinç birden yaşanır! Bunlar “2 Nisan Van’ın Kurtuluşu” ve “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” kutlamalarıdır.

Koronavirüs dolayısıyla zor günlerden geçiyoruz. Yurdumuzda bu yıl törenler alanlarda kutlanamayacaktır!  Fakat bayramı milletimiz balkonlardan, ekranlardan da olsa kutlayacaktır! Belki de en önemlisi gönüllerde kutlayacaktır...

Bizim öğrencilik yıllarımız; 23 Nisan sabahı siyah önlük beyaz yakalık ve kolalı manşetlerle bayram heyecanının coşkusuyla atan küçük yürekler olarak, Tunca Uras İlkokulu’nun önünde sıralanmış bekliyoruz. Başımızda; Özden Öner, Safiye Uruk, Rıdvan Motor, Mazhar Taşcıoğlu, Zeki Oflas ve diğer sevgili öğretmenlerimiz var. Onlarda bayramın ruhuna uygun olarak çok şık giyinmişler. Hepimizin çok sevdiği babacan müdürümüz merhum Doğan Koyunoğlu, okuldan çıkıp merdivenlerin başında yaptığı kısa bir konuşmanın ardından bayramımızı kutlayan ilk kişi oluyordu.

Bugün Ferit Melen Meydanı adını alan Beşyol’da ki kutlamalara katılmak üzere sıra olduk sonrasında yürüyerek yola koyulduk. Önde Türk bayrağı, okulun flaması ve peşlerinde bizler varız. Vali Konağı’nın köşede Hüsrev Paşa İlkokulu’nun öğrencileriyle buluşup, önde trampet takımı, ellerimizde bayraklar ve yol kenarlarında bizleri alkışlarıyla yüreklendiren büyüklerimizin sevecen bakışları arasında ilerliyoruz.  Cumhuriyet Caddesine gelince bayramın heyecanına, coşkusuna iyiden iyiye girmiş oluyorduk artık. 

Cumhuriyet Caddesi boydan boya yıkanmış her taraf tertemiz. Dükkânların camlarına bayraklar asılmış.  Her tarafta” Bayrak çiçekleri” açmış gibi doyumsuz manzaralar oluşmuş.  Sağ tarafta Atatürk İlkokulu, solumuzda Gümrük Müdürlüğü ile PTT binalarını geçip, yine sağ tarafımızda geniş merdivenleriyle tarihi Van Belediyesi ile Halk Kütüphanesi’ni de geçip devam ediyoruz.

Dünyanın ve Cumhuriyet Caddesi’nin en değerli varlıkları çocuklar yürüyor. Çünkü gün onların günüdür.

 Bu gün Vali’de onlar, başkanda, savcıda onlardır artık!

 “Açın yolları lütfen, çocuklar geliyor!”  

İlerlerken sağlı sollu toprak damlı kerpiç yapılı dükkânları, otelleri seyrediyorum. Buralar unutulmaz hatıraların olduğu mekânlardı! Görüntüleri bile içimizi ısıtmaya yeterdi! Şimdi ne bu dükkânlar ne de buraları işleten o saygıdeğer büyüklerimiz var!

Onların yerleri asla doldurulamaz “Altın nesillerdi”

 Yaşayanlara sağlık ve sıhhat,  aramızdan ayrılanlara ise Rabbimden Rahmet diliyorum.

 “Bir zamanlar onlarda çocuktu ve bayram kutluyorlardı!” Artık yoklar, hayat bu işte!

Beşyoldayız, Hükümet Konağı’nın önü hınca hınç dolu. Her taraf bayraklar ve Atatürk posterleriyle süslenmiş. Van’da sosyal etkinlikler olunca daha çok merhum Fevzi Levendoğlu’nu bilahare Mustafa Göral’ı görürdük. Saygı Duruşu, İstiklal Marşı, konuşmalar, şiirler, halk oyunları ve resmigeçidin ardından tören sona ererdi. Bizlerde mesut ve yorgun olarak okullarımıza doğru yola koyulurduk.

Tören alanından ayrılmadan önce çevredeki esnaflar bizlere, pamuk şekeri, gazoz, çikolata veya gofret ısmarlayarak bayram sevincimize katılırlardı. Bizi mutlu eden ikramların tadı da bir başka olurdu!

Tüm çocukların “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” kutlu olsun.

“Evde Kal Türkiye’m”

“Evde Kal Van”

“Evde Kal, Sağlıklı Kal”

“Hayat Eve Sığar”

Yazarın Diğer Yazıları