İdris Ortakaya

İllerde güvenlik zafiyeti…

İdris Ortakaya

Bir yazımda devleti tanımlamış ve güçlü bir yapı olduğunu ifade etmiştim. Gerçekten, Devlet çok büyük ve çok güçlü bir organizasyondur. Heleki Türkiye Cumhuriyet Devleti yediyüz yıl geçmişi olan bir devlet geleneğinden gelen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en önemli onur ve güven kaynağıdır.

          Devletler yanlış yapmazlar mı? Elbette yaparlar. Devletleri yöneten insanlardır. İnsanın yanlış yapmaması düşünülemez. Ülkemiz doksan yıllık geçmişinde, çok büyük yanlışlar yapılmış ve bu yanlışların bedeli öyle ya da böyle ödenmiştir, ödenmektedir.

Son on yılda çok doğru şeyler yapılmıştır.  Yatırım projeleri tavan yapmıştır. Ülke bölgemizin en güçlü ülkesi haline gelmiştir. Demokratikleşmede, ulaştırmada, imar ve iskanda, savunma sanayiinde fevkalede bir yere gelinmiştir. Kısa sürede çok uzun mesafeler kat edilmiştir. Bu önemli gelişmeden rahatsız olanlar bize karşı düşmanca tavır takınmış, ülkemiz üzerinde her türlü pis ilişkilerini ortaya koyarak, ülkeyi yönetenleri tasfiye etme girişiminde bulunmuşlardır.

          PKK, IŞID, PARALEL YAPI ve diğer anarşist guruplar aynı merkezden yonetilmekte olup, ülkemizin bir kaos ortamı içine alınması için bir çok kez düğmeye basıp, ülkeyi kan gölüne çevirme girişiminde bulunmuşlardır.

Devletin tavizkar davranması bu katil çeteleri daha çok yüreklendirmiştir.

Devletimizin yaptığı en büyük yanlış çözüm süreci adı altında Kürtlere hami araması olmuştu. PKK ile masaya oturma, PKK’yı muhatap alarak Kürtlerin yasal temsilcisi görmesi tam bir gafletti. Bu büyük yanlıştan dönüldü. Bıçak kemiğe dayandı ve devlet bu şer güçlerine gerçek yüzünü göstermeye başladı. Dışarıdaki inleri yerle bir edildi. İmdat bitonuna basmaya başladılar. Hiç tavizsiz bu harekatlar devam etmelidir. Aksine bu şehitlerimize hesap veremezsiniz. Kökleri kazılıncaya kadar asla durulmamalıdır.

          Devletimiz genel anlamda mükemmel. Ancak iller bazında bir sıkıntı yaşandığı kanısındayım. Bir ilin Valisi, emniyet müdürü, milli istihbarat yetkilisi, emniyet istihbarat müdürlüğü, jandarma alay komutanlığı gibi birimleri vardır. İlçelerde Kaymakam ve ilde bulunan diğer birimler mevcuttur. Bir TV programında Diyarbakır Valisini dinlemiştim. Vali bey aynen şöyle diyor: " Diyarbakırın nüfüsu uç milyondur, hadise çıkaranlar en fazla beş bin kişidir". Demek ki devlet bu beş bin haini tanıyor. Bunlar ne yapıyorlar? Kimlerle irtibat halindedirler? Silahlı militanları kimlerdir? Hangi tür silah kullanıyorlar? Finansmanları nereden karşılanıyor? Adresleri neresi? Telefonları dinleniyor mu? ve benzeri bilgiler, mutlaka devletin arşivinde yer almalıdır.

Bu bilgiler devlette olmuş olsaydı, devlet bir gecede beşbin kişinin ensesine biner ve terörü bitirirdi. Demek ki devlet bu bilgilerdem mahrum. Neden böyle bir kanıya varıyorum? Çünkü operasyon başladığı günden beri her gün bir devlet kurumuna saldırı düzenleniyor ve şehitler veriyoruz. Diyarbakırı örnek olarak verdim. Hemen hemen her ilde bu sıkıntının yaşandığına şahit olmaktayız.

Kanaatim odur ki, İLLER BAZINDA YÖNETİMDE ÇOK BÜYÜK BİR ZAAFİYET VARDIR.

Şırnak, Van, Kars, Adana, Mersin, Hakkari ve diğer illerin tamamından şehit haberleri gelmektedir.

Bu şahadetler bir çatışma esnasında meydana gelmiş olsa diyecek bir şey yok. Pusu kurularak insanların canına kast ediliyor. Çarşıya sivil giysileri ile çıkan uzman çavuş, babası ile telefon görüşmesi yaparken öldürülüyor. Uzman çavuşa çarşı izni veren komutana soruyorum Vicdanın rahat mı? Neden bir tedbir almadan izinli gönderdin? Bölgenin hassasiyetini bilimiyor musun?

Malazgirt Jandarma bölük komutanı binbaşı, tedbirsizliğinin bedelini cani ile ödedi. Bu acıları hak etmemişiz. Bunları bizlere yaşatanlar mutlaka vicdan azabı çekmektedirler.

          Türkiye çok büyük bir ülkedir. Bu ülke parlamenter sistemle yönetilemiyor. Mutlaka Başkanlık sistemine geçmeliyiz. Gömlek bedene dar geliyor. Başkanlık sistemini Cumhurbaşkanımız Erdoğan istediği için Erdoğan düşmanları karşı çıktı. Eminim bu sistemi Ekmelettin bey önerseydi, bu öneri gündeme alınırdı. İdari bakımdan ülkemiz sıkıntı yaşamaktadır.

BİR AN ÖNCE SİSTEM DEĞİŞMELİDİR.

          Sayın Başbakanımızdan ricamız, lütfen illerle ilgili yeni bir düzenleme yaparak, illerde bulunan tüm birimlerin düzgün çalışmasını sağlayınız.

Turkıyede bulunan 81 ılımızın yetkılılerı, ıllerını bagımsız bır devlet anlayısı ıle yonetmelıdırler. Bu anlamda, ılın dıs dusmanları, ıc dusmanları tesbıt edılerek tedbır alınmalıdır. IL sınırları dahılınde ucan kustan dahı haberı olmalıdır. Il yonetıcılerının bılgısı dısında bır orgutlenme var ıse o ıl sınıfta kalmıs demektır. Merkezı hukumet ıllerı bu dogrultuda orgutlemelıdır. Aksıne su anda yasadıgımız sıkıntıları her zaman yasamaya mahkum oluruz.

İllerimizdeki  devleti temsil edenler görevlerini tam layıkı ile yapmış olsalardı hiç kimsenin burnu kanamadan bu ihanet çetelerinden kurtulmuş olurduk diye düşünüyorum.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları