İdris Ortakaya

En zor iştir insan olmak

İdris Ortakaya

İnsan görünümlü milyonlarca mahlûkat var. Bunların büyük bir bölümü, biçimde insan, özde ne oldukları belli olmayan yaratıklardır. Yüce yaratan insanı tüm yaratılanların en mükemmeli olarak yaratmış ancak yaşam biçimine, doğru yada yanlış tercihine müdahale etmemiştir.

Gerek Dünyada gerekse ülkemizde insan denen varlıkların insanlık dış davranışlarını gördükçe insan olduğumuzdan utanç duymaktayım. Bu kadar alçak, bu kadar aşağılık, bu kadar gaddar, bu kadar bencil, bu kadar aç gözlü, bu kadar çıkarcı velhasıl tüm kötü sıfatlarla nitelendirsek yinede içimiz rahat etmez.

Dünya da ki tüm savaşların sebebi bu insana benzeyen alçaklardır. Milyonlarca katliam yaptıran yine bu alçaklardır. Her gün yiyecek bir şeyler bulamadıkları için aç kalan ve açlıktan ölen insanların katilleri yine bu alçaklardır. Doğayı katleden, Dünyayı yaşanamaz duruma getirmeye çalışanlar yine bu alçaklardır.

Ülkemizde ki insan davranışlarını incelediğimizde karşımıza çok ilginç bir tablo çıkıyor. Çok zenginlerin ve çok yoksulların yaşadığı ülkemiz de gördüğümüz çirkinliklerden bahsedeceğim. Çöp bidonlarını karıştırarak karnını doyurmaya çalışan insanlarımız varken, Öğlen yemeğini Paris'te yemek için özel uçağı ile Paris'e gidenlerin varlığı da ne yazık ki ülkemizde mevcuttur. Gelinlik almak için Paris'e özel uçakları ile gittikleri gibi, bekârlığa veda partisi vermek için Dubai'ye özel uçakları ile gidenlerimiz de ne yazık ki vardır.

"Komşu su aç olan tok yatamaz" Diyen yüce bir dinin mensubu olan ülkemizde, bulunan ve bu önemli mesajdan nasibini alamamış zavallıların bu çirkin davranışları en azından toplumsal bir ahlaksızlık olarak değerlendirilir. Ülkemizde yaşayan insanların yarısından fazlası açlık sınırındadır. Bir avuç mutlu azınlık dediğimiz paralarının hesabını bilmeyen ve alabildiğince müsrif yaşayan bir kesimin varlığıda mevcuttur. Lenin in dediği gibi "her sermayenin temelinde bir çok ah ve gözyaşı vardır" Biz bunun peşinde değiliz. Onun hesabını mutlaka Yüce Allah soracaktır, soruyor da. Ancak bu aptallar üzerlerine almıyorlar. "Allah'ın parmağı yok ki gözlerine soksun" deyiminden hareketle, bu aptallardan mutlaka hesap soruluyor ancak bunlar yaptıkları haksızlıkların bedeli olarak bir türlü algılayamamaktadırlar,

Çok zengin olabilirsin. Bu çok önemli değildir. Hangi zengin ölüsüzdür. Ölünce öbür tarafa götüren yok ki. Bu ülkede milyonlarca insan açlık sınırında yaşarken, ey zengin aptallar yemek ziyafeti vermek için özel uçaklarınızla Parislere, Dubailere gitmeye utanmıyor musunuz. Bu haltı işliyorsanız bari milletten gizli yapın. Bu çok büyük bir ayıp ve aşağılık bir davranış biçimidir. Bu davranış içinde olanları şiddetle kınıyorum. Bunlara insan demiyorum. Bunlar insana benzeyen çok aşağılık yaratıklardır.

Evet. Değerli okurlarım, İnsan olmak çok zor bir iştir. Yüce Allah her kese iyi insan olmayı nasip etsin. İyi insan olmak için, öncelikle insanı seveceksin. İçin insan sevgisiyle dop dolu olacak. Merhamet ve vicdan sahibi olacaksın. İnsan'a, ayırt etmeden iyilik edeceksin. İhtiyacı olana yardımcı olacaksın. Dürüst olacaksın. Namuslu olacaksın. Tüm insanları kardeşin gibi göreceksin. "Yaradılanı hoş göreceksin, yaradandan ötürü" Menfaatin için insanı satmayacaksın. Dünyanın en güzel şeyidir iyi bir insan olmak. Hani nerede o insan? deme. Çok sayıda var. Bize rastlamamış olabilirler. Allah her kesi iyi insanlarla muhatap etmeyi nasip etsin. Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları