İdris Ortakaya

Emekli milletvekillerinin durumu

İdris Ortakaya

Milletvekillerinin emekli maaşları ile yıllarını devlete vermiş kişilerin emekli aylıkları arasındaki “UÇURUM” parlamentonun itibarını zedelemektedir. Sosyal Medya’da gün yok ki bu konu işlenmesin… İnanıyorum ki Türkiye’nin tümünü kucaklama hedefi ile yola çıkan 64. HÜKÜMET bu işin de çözüm yolunu bulacaktır.

Bir ülkede DEVLETİNE 25-30 yıl hizmet etmiş ve emekli olmuş bir şahsın emekli maaşı 1300 TL. iken, iki yıl Milletvekilliği yapan kişinin maaşının 10 bin TL olması korkunç bir haksızlıktır. Bu nasıl bir anlayıştır… Ölünceye kadar en üst seviyeden maaş alacaksın… Öldükten sonra da eşin ve çocukların bundan istifade edecek. Bu olay büyük bir ayıptır. Bu ayıptan bir an once kurtulmalıyız.

Çok şükürler olsun bugün bölgenin lider ülkesi konumuna gelmiş bulunuyoruz. Lider bir ülkeyi yönetenlere, soyguncu bir sınıf oluşturmak yakışmıyor. Bu durum, üçüncü sınıf ülkelerinin Parlamentosuna yakışır. Ancak bizim ülkemize yakışmaz. Çağdaş ülkelerin hiç birisinde Milletvekilliği cazip bir görev olarak görülmez. Milletvekillerinin normal vatandaştan çok fazla bir ayrıcalığı yoktur. Bizim ülkemizde Milletveki olunca hem kendisinin hem ailesinin ve de tüm sülalesinin hayatı kurtuluyor. Bir tek maaş olsa öp başına koy. İhale paylaşımları, ailesi içindeki tüm işsizlerin devlete atanması ve daha neler neler. Tam bir üçüncü sınıf ülke profili.

Devleti yönetenlere çağrımdır: Lütfen eski Türkiye’nin bu utaç tablosundan bir an önce ülkemizi kurtarın. Yeni Türkiye’de bu yapıya yer yoktur. Parlamenter yönetim biçimi miladını doldurmuştur. Ülkemiz bu yapının içine sığamaz duruma gelmiştir. Yeni Türkiye’ye yeni bir yönetim biçimi için harekete geçmelisiniz. Başkanlık sistemi tartışılmalıdır. Bizim ülkemize uygun bir Başkanlık sistemi üzerinde anlaşabilme yolları bulmalısınız. Milletvekilliğini servet oluşturacak bir yer olmaktan çıkarmalısınız. Milletvekilleri yalnızca yasama görevini yürütmelidirler. Yürütmenin hiç bir kademesinde etkili olmalarına izin verilmemelidir. Maaşlarının yüksek olmasına karşı bir tavrımız yoktur. Ancak emekli olduklarında en üst devlet memurlarının alacakları maaşı geçmemiş olmasına sınırlama getirmelisiniz. Yani Müsteşarların emekli maaşları ile eşit bir hal en doğrusudur..

İzmir'in ünlü bir medya mensubu olan değerli dostum sayın Önder Vural telefon marifetiyle benimle bu konuda roportaj yaptı. Kısa anlatımlarla meseleyi istediğim gibi aktaramadım. Kendisine, bu konuyu köşeme taşıyacağım sözünü verdim. Ülkemizde bir çok konuda Tren raydan çıkmıştır. Ülke tam bir yemlikhaneye dönüşmüştür. Zaman zaman bu aksaklıkları köşeme taşımaya çalışıyorum. Bundan sonra da bu çalışmaları devam ettireceğim. Düzelinceye kadar durmak yok.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları