İdris Ortakaya

Eleştiri Demokratik Bir Haktır…

İdris Ortakaya

          Eleştiri, iyiyi, doğruyu bulmamız için önemli bir araçtır. Bu aracı doğru kullanabilir isek güzel şeylere imza atarız. Eleştiriyi kabullenmek, bir kültür meselesidir. Doğru’yu hedefleme meselesidir. Demokratik olgunlaşma meselesidir. Eleştiri olgunluğuna ulaşamamış birini eleştirdiğiniz zaman, adam size savaş açar. Eleştiri, tek başına bir işe yaramaz. Eleştiri, öz eleştiri ile anlam kazanır.

          Ulusumuzun, aynası olan parlamentomuz, eleştiri ve öz eleştiri mekanizmasını işleten en önemli mekân olmalıdır. Bu mekânda milletvekilleri  örnek davranışlar sergilemeli. Aynı zamanda parlamento  TV. Sizi izleyen herkes o yüce meclisin çalışmalarından bir feyiz almalılar. İzleyiciler için bir eğitim merkezi haline dönüştürülmeli. Ne yazık ki şimdiki parlamento izleyicilerine sokak kabadayılığı nasıl yapılır. Orijinal küfürler hangileridir. Halk iradesine nasıl engel olunur. Toplu saldırı sistemleri, toplu savunma taktikleri, yakın dövüş teknikleri ve bilgisayar, telefon gibi araçlarla rakibi ekarte etmek gibi davranışları görmek, eminim, tüm aklı başında insanlarımızı üzmektedir. Parlamentonun bir an önce kendine yakışır davranış sergileyerek bu olumsuz görünümden kurtarılmalıdır.

          Son on yılda o kadar mükemmel işler yapıldı ki, olumlu şeylerin yanında yapılan olumsuzlukları görmezden geldik.Ülkemizde son on yılda yapılanları büyük bir övgüyle yazdık ve anlattık. Arkadaşlarımız tarafından, hükümete yaptığımız övgülerden dolayı çok acımasız bir şekilde eleştirildik ve suçlandık. Ancak doğru bildiğimiz her şeyi söyledik. Bunları yaparken ne hükümete minnet borcumuz var, nede hükümetten bir beklentimiz var. Ne de hükümete minnetimiz var. Biz ülkemiz için taş, taş üstüne koyan ve ülkemize hizmet eden herkese minnet ve şükran duyarız. Onların yaptığı doğruları övgüyle anlatırız. Yaptıkları yanlışlarına, yanlış deriz ve doğru olanı onlara anlatmaya çalışırız. Keşke muhalefet partileri de bizim baktığımız pencereden bakabilseler. O zaman ülkemizde her şey saat gibi işlerlik kazanırdı. Bu konuda umutlarımı yitirmiş değilim. İnşallah herkes doğru bir çizgiye gelecektir. MHP örgütüne yapılan saldırıyı şiddetle kınıyorum.  Bu saldırı sonrasında, Sayın Devlet  Bahçeli beyefendi tam bir devlet adamı olgunluğunda hareket ederek, provokasyonlara gelmeyeceklerini ifada eden bir demeç vermiştir. Sayın Bahçelinin MHP  Genel Başkanı olması Türkiye için çok önemli bir kazanımdır. Allah eksikliğini vermesin.

          Sayın Başbakanımızın ve partisinin yapmış oldukları bazı yanlışlara değinmek istiyorum. Ve tabi ki, başta da izah ettiğim gibi ”öz eleştiri yapılmasını” talep ediyorum. Seçim sistemimiz, anti demokratik bir sistemdir. Bu sistemde seçmenlerin hiçbir tasarruf hakkı yoktur. Bu anti demokratik uygulamadan kurtulup, ülkemize yakışır bir sisteme geçmek zorundayız. Tabi ki bu sistemi sayın başbakanımız getirmedi. Ondan önce getirilmiş bir sistemdir. Aday belirleme işini bizzat Sayın Başbakanın yaptığını biliyoruz. Bu aday belirlemesinin hiçbir kriteri yoktur. Aday adayı olmak için parti teşkilatlarına bir miktar para yatırılıp, bir umutla aday olmayı bekleyen insanlar büyük bir hayal kırıklığına uğratılıyor. Çalıştıkları iş yerlerinden istifa etmek zorunda olan aday adayları, aylarca çalışıp, kendilerini topluma ve partinin yetkililerine tanıtarak, aday adayları arasında kıyasiye bir yarış sürdüren bu insanların çabaları boşa gidiyor. Adaylık için başvuruda bulunmayan birisi genel merkezce atanıyor. Kendi ilim ve ilçemden bir örnek vereceğim. Sanırım ülkenin her yerinde aynı yanlışlar yapıldı. Van Büyükşehir Belediyesi için başvuruda bulunan dört aday adayı vardı. Bunların dışında biri aday olarak atandı. Erciş ilçesinde on sekiz aday adayı yarışıyordu bunların hiç birisi aday olamadı. Adaylık başvurusunda bulunmayan birisi aday olarak atandı. Benim atanan insanların kişiliklerine ilişkin söyleyecek bir sözüm yok. Belki de en uygun kişiler tespit edildi. Mademki adayları siz belirleyecektiniz o halde bu kadar insanı neden umutlandırdınız. Neden bu insanlardan bir bedel aldınız. Neden bu insanları, hem zaman olarak hem de maddi olarak zarara uğrattınız. Bu yaptıklarınız ne insani, ne ahlaki ve nede vicdanidir. Bütün bunlardan dolayı sayın başbakanımızdan bir öz eleştiri bekliyoruz. Kendi partisine gönül veren ve bizzat Başbakan tarafından haksızlığa uğratılan bu aday adaylarından özür dileyip, parti teşkilatlarına talimat vererek aldıkları paraları iade etmelerini sağlamalıdır. Sayın Başbakanımız bu davranışı gösterebilirse daha fazla büyüyecektir. Özür dilemek bir erdemliliktir. Aynı zamanda ülkemizde eleştiri ve öz eleştiri mekanizmasının işlerlik kazanmasına öncülük etmiş olur.

          Sayın Başbakanımızdan dileğimiz: Bu anti demokratik seçim yasasını değiştirerek, ülkemize yakışır ve halkın katılımı sağlanarak demokratik bir seçim sisteminin getirilmesidir.

Yazarın Diğer Yazıları