İdris Ortakaya

Demokrasi çağdaş. medeni ve özgür toplumların benimsediği bir sistemdir

İdris Ortakaya

Demokrasi düşmanları,  demokrasinin bir din olduğunu ve demokrasiye inananların, Allah’a şirk koştuklarını iddia ederek demokrasiye inananları dinsizlikle itham etmektedirler.

          Demokrasi, çağdaş, medeni ve özgür toplumların benimsemiş olduğu bir yönetim biçimidir. Özgür olmak istemeyen, medeni olmak istemeyen, çağdaş olmak istemeyen kafalar elbette demokrasiye düşmanlık ederler. Demokrasi öyle mükemmel bir sistemdir ki, kendisine düşmanlık eden unsurları dahi bünyesinde yaşatır. Onlara zorbalık edilmesine izin vermez Demokrasi, özgürlük ve laiklik çağdaş insanın yaşam biçimidir. Herkese tek tip elbise giydiremezsiniz. Dileyen dilediği gibi giyinir. Herkes, dilediği gibi, özgürce düşünür. Kimsenin düşüncesine ambargo koyamazsınız. Demokrasi tek tip düşüncenin oluşmasına katkı sağlamaz. Toplum fertleri düşünce bazında özgür olmalıdır. Özgür düşünce olmadan kişilerin gelişmesi ve üretmesi mümkün olamaz.

           Totaliter sistemlerde, bireylerin özgür düşünme gibi bir şansları yoktur. Komünist sistemlerde fertlerin özgür davranabilme şansları olamaz. Dikta sistemlerinde insanlar zulüm içindeler. Bu ilkel sistemlerin hiç biri insan haysiyetine, insan onuruna yakışır sistemler değildir. Bu sistemlerle dünya insanları yaşamak zorunda kalmış ve bir daha gelmemek üzere bu insanlık dışı sistemleri tarihin kara sayfaları içine gömmüşlerdir.

           Laiklik, dinli dinsiz, Kürt Türk, alevi sunni, siyah beyaz, köylü şehirli, açık, türbanlı velhasıl toplumun tüm fertlerinin birlikte barış ve huzur içinde yaşamalarının garantisidir. Kimseyi dinine, diline, rengine göre ayırmaz. İnsanlar arasındaki farklılıklardan dolayı kimsenin aşağılanmasına izin vermez. Ülkemizde çektiğimiz büyük sıkıntıların sebebi demokrasimizin rafa kaldırılmasından kaynaklanmadı mı? Faşist dikta döneminde, dinlinin dinsizin, alevinin, Kürdün, Türkün, solcunun, sağcının toplumun her kesiminde bulunan insanlarımız zulme uğramadılar mı?

           Yüce Allahtan dileğim bizi ve ülkemizi baskıcı sistemlerin şerrinden korusun. Yaşasın demokrasi. Yaşasın özgür düşünce. Hukukun üstünlüğü. Yaşasın insan hakları ve adalet. Yaşasın barış ve kardeşlik.

 

Yazarın Diğer Yazıları