İdris Ortakaya

Çözüm sürecinde hükümetle birlikte olmalıyız

İdris Ortakaya

Bireyleşmek çok önemli bir gelişmedir. Çağdaş ve medeni toplumların vatandaşlarının büyük bir bölümü bireyleşmiş vatandaşlardır. Darısı bizim ülkemizde ki vatandaşlarımızın başına. Bireyleşmek, bilinçli olmaktır, kültürlü olmaktır, ülkesinin sahibi olmaktır, ülkesini sevmektir, çağdaş olmaktır, medeni olmaktır, haklarının neler olduğunu bilmektir, görev ve sorumluluğunun bilincinde olmaktır, görev ve sorumluluklarını yerine getirmek için mücadele etmektir. Ülkesinin genel menfaatleri için, özel menfaatlerini hiçe saymaktır.

Vatandaşları bireyleşmemiş toplumlar üçüncü sınıf toplumlardır. Bu toplumun vatandaşları her şeyi devletten, hükümetten beklerler. Çünkü kendilerinin katacakları bir şey yoktur. Bireyleşmiş toplumlarda, birisi trafikte bir hata yaparsa, vatandaş hatalı aracın plakasını derhal polis merkezine bildirir ve gereğinin yapılmasını ister. Bizde ise trafikte hata yapanlar cezalandırılmasın diye korunmaktadırlar. Bireyleşmiş toplumların vatandaşları, toplum içinde, vatandaşlarına zarar verebilecek her şüpheliyi derhal güvenlik makamlarına bildirerek gereğinin yapılmasını takip ederler. Bizde ise bana zarar gelmesin kime zarar gelirse gelsin mantığı ile hareket ederler. Özel çıkarları için, ülkenin yakılmasına, yıkılmasına dahi çanak tutarlar.

Ülkemiz, çok hızlı adımlarla gelişmektedir. Bu gelişmeye vatandaşlar olarak bizler ayak uyduramıyoruz ve bu anlamda yetersiz kaldığımızın acısını yaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde ülkemizi sıkıntıya sokabilecek birtakım gelişmelerin işaretleri görülmektedir. Diyarbakır’da ki mükemmel organizasyon, ülkemizde kardeşliğin, barışın, birlik ve beraberliğimizin somut bir göstergesidir. Bu organizasyondan memnun olmayan Türk ve Kürt milliyetçileridir. Bir de sandıktan, demokrasiden umudunu kesmiş zavallı siyasetçilerdir. Tüm bu olumsuz unsurlara rağmen bu ülkede aklıselim kazanacak ve bu ülke ile ilelebet varlığını devam ettirecektir.

Devletimizin, hükümetimizin yaptığı her doğru icraatının yanında yer almalıyız. Teröre karşı verilen mücadelede, bireyler olarak sivil toplum kuruluşları olarak devletimizle, hükümetimizle birlik olmalıyız. Onlara destek vermeliyiz. Çünkü bu ülke bizim. Hükümetler gelip geçicidir. Liderler gelip geçicidir. Bunlar bu gün var yarın yoklar. Bu ülke nice partiler, nice liderler gördü. Kalıcı olan ülkemizin varlığıdır. Bu ülkeye sahiplenmek her yurttaşın asli görevidir. Bu anlamda her şeyi hükümetten beklemek yanlıştır. Ülkemizin genel menfaatleri söz konusu olduğunda, canımızla, malımızla bu ülkenin yanında yer almalıyız. Yani bireyleşmeliyiz, yani yurtsever olmalıyız, yani ülkemiz çıkarları için kendi çıkarlarımızı hiçe saymalıyız. Yani ülkemiz düşmanlarına karşı tetikte olmalıyız.

Başka Türkiye yoktur. Türkiyeliler iş başına, koruyalım, kollayalım ve kardeşçe yaşayabilme imkanı yaratalım.

Yazarın Diğer Yazıları