İdris Ortakaya

Başbakanın dikkatine '7'

İdris Ortakaya

Sayın Başbakanım, dizi yazımın yedincisini yazma imkanına kavuşturan yüce yaradana şükürler olsun. Bu günkü yazımın konusu, Doğu ve Güneydoğu Bölgemizde yapılması gerekenler ve eksikliklerin giderilmesiyle huzurun, kardeşliğin, barışın pekiştirilmesiyle ilgili olacaktır.

Bölgemizde başlatılan terörle mücadele tek başına yeterli değildir. Mücadeleniz gayet güzel ve başarılı bir şekilde devam etmektedir. Devlet otoritesi hemen hemen her yerde kendisini hissetrirmeye başlamıştır. Ancak bu yeterli bir tedbir değildir. Devlet otoritesinin yanı sıra, ekonomik tedbirler, sosyal tedbirler ve eğitim tedbirleri alınmalıdır. Bölgemizde insanlarımızın büyük bir bölümü aç ve yoksul durumdadırlar. Bu insanlara aş ve iş imkanı sağlanmalıdır. Terörle mücadele edilirken sosyo, ekonomik ve eğitselliği bu bütünün birer parçaları olarak görmek ve değerlendirmek durumundayız.

Bölgemizde, PKK için önemli bir potansiyel mevcuttur. Devlet bu potansiyeli sıfırlamak zorundadır. Bu potansiyelin sıfırlanması için terörle mücadelenin tüm parçaları yani, ekonomik tedbirler, sosyal tedbirler, eğitimle ilgili tedbirler aynı anda harekete geçirilmelidir. Bölge halkı ile kardeşlik ilişkileri geliştirilerek devlet, millet bütünlüğü sağlanmalıdır.

Sayın Başbakanım, bir örnek vermek istiyorum. Van Erciş Şeker Fabrikası bin kişiye iş imkanı sağlamıştır. Bu bin kişi aileleri ile birlikte on bin kişiye ekmek götürmek demektir. Şeker fabrikası ve benzeri, istihtam sağlayabilecek yüzlerce iş yerlerine harcanacak para miktarı, terörle mücadele için harcanan paranın binde birine tekabul eder. Bu istihtam konusu kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir aciliyettir. 1980 yılı ve sonrası uygulanan yanlış politika, terörü daha güçlü bir hale getirmiştir. 1980 yılı yöneticileri, gözlerine at gözlüğü takarak yalnızca önlerini görmüşlerdir. Baskı ile zulüm ile bu işin üstesinden gelebileceklerine inanmış ve bu inançları doğrultusunda milyar dolarlarca para harcayarak dağlara taşlara bomba yağdırmışlardır. Yapılan o harcamalarla doğu ve güney doğu illeri, ilçeleri ve hatta köylerine bile birer fabrika yaptırılabilinirdi.

          Sayın Başbakanım, geçmişi bilmek geleceğe ışık tutmak demektir. Bu anlamda geçmişte yapılan yanlışlardan kurtulup, doğru şeyler yapmak zorundayız. Bölgemizde önemli bir sorun ile karşı karşıyayız. Engin bilgi ve becerilerinizle bu sorunun çözüleceği inancımdayım. Geçmişte sizlerde önemli yanlışlar yaptınız. Barış ya da çözüm süreci adı ile PKK’yı Kürtlere hami etmeye çalıştınız. Bu girişiminizin yanlış olduğunu defalarca yazılarımda dile getirdim. Böyle bir şey yaparsanız “Kürtlere ihanet etmiş olursunuz” dedik. Doğruyu projelendirerek, zat-ı alinize, Cumhurbaşkanımıza, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterimize, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına, Sayın Beşir Atalay'a, Sayın Yalçın Akdoğan'a iki yıl önceden gönderdik.

"BÜTÜN SİVİL İNİSİYATİF OLUŞUMU, BARIŞ VE KARDEŞLİK PROJESİ"ne,, üzülerek söylüyorum, DEVLETTEN DESTEK BULAMADIK. Projemizi kendi imkanlarımızla hayata geçirmeye çalıştık. Ancak, sesimizi istediğimiz ölçüde duyuramadık. Ben bu projenin mimarı olarak, bıkmadan, usanmadan çalışmama devam ettim. Şu anda devlet yanlışından dönerek doğruyu yapmaya başladı. Devletimiz doğru politika uygularsa biz bundan mutluluk duyarız. İki yıldan beri doğru politikayı projelendirerek yetkili kademelere sunmuş olmamızın ardından, devletin bizimle aynı şeyleri düşünüyor olmasından büyük bir sevinç ve mutluluk duymaktayız. Şu anda devletimizi yönetenlerle aynı şeyleri düşünüyoruz. Doğru bir tanedir. Farklı farklı düşüncelerden doğru bir çizgiye gelebilmek ve yanlışlardan arınmak bir erdemliliktir. İnşallah devletimiz bundan böyle terörle mücadeleyi, ekomomik yatırımlar yaparak bölge insanına iş istihtamı sağlayarak sosyal yapının gelişmesi ile eğitime gerekli önem verilerek taçlandıracak,  istenilen neticeye ulaşılacaktır.

Sayın Başbakanım, Devlet tek başına bu meselenin üstesinden gelemez. Bu mesele salt askeri ve polisiye tedbirlerle de çözülemez. Yukarıda izah etmeye çalıştığım çalışmalarla birlikte; devlet - millet bütünlüğü sağlanmalıdır.

DEVLET – MİLLET EL ELE YÜRÜYELİM KARDEŞLİĞE….

Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları