İdris Ortakaya

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü Kutluyorum

İdris Ortakaya

Dünyada ve ülkemizde, geçmişte ve günümüzde kadınların uğradıkları zulüm işkence ne yazık ki halen devam etmektedir. Bu zulmü yapanlara, yaptıranlara insan demekten, insanlar utanç duymalıdırlar. Günümüzde halen kadınları bir meta gibi gören anlayışla iç içe yaşamanın utancı içindeyiz. Dünyada ve ülkemizde, hemen hemen her gün kadınların bir meta gibi alınıp, satıldıklarını, gazetelerden okumak mümkündür. Bu alım, satıma itiraz eden kadınların işkence gördüklerini, diri, diri toprağa gömüldüklerini hatta öldürüldüklerini ibretle, hayretle okuyoruz. Bu vahşeti yapan insan görünümündeki canavarları naletle anıyoruz. 
İnsanın,insan tarafından sömürülmesine,zulmedilmesine karşı çıkmayan,görmezlikten gelen herkes bu insanlık dışı anlayışın ortağı sayılırlar.Bu çirkinliğe ortak olmamak için,bunlarla mücadele etmek,insan olmanın gereğidir..Başta devletler bu meselede çok ciddi tedbirler almalıdırlar.Ülke insanları ve sivil toplum örgütleri de bu konunun takipçiliğini yaparak aktif görev almalıdırlar.Ülkemizde kadın istismarı ile ilgili ciddi cezai müeyyideler mevcuttur.Bu sorunun çözüm,salt cezalar ile mümkün değildir. Ceza ile birlikte eğitim ve ekonomik özgürlüklerin sağlanmış olması gerekmektedir.
Kadın öncelikle özgür olmalı. Ekonomik sorun yaşamamalı. devletin kesin koruması altında olmalı. Eğitimine önem verilmeli.Ekonomik ihtiyaçlar her şeyin üstündedir.İnsan istediği kadar eğitimli olsun,eğer geçim sıkıntısı yaşıyorsa,eğitilmiş olması o insanı yanlışa sürüklenmesine engel teşkil etmez örneğini ülkemizde yaşayıp görmüşüzdür.Sovyetler birliğinin dağılmasından sonraki süreçte ülkemize gelen Rusyalı hatunların fuhuş yaparken güvenlik güçlerince yakalandıklarında yakalanan kadınların meslekleri açıklandığında,avukat,doktor,mühendis gibi önemli meslek guruplarına mensup olan eğitimli insanlar olduklarına şahit oluyoruz.Demek ki insanin yanlış bir şeyler yapmasına eğitim tek başına engel olamamaktadır.
Geçim sıkıntısı "ekonomik ihtiyaçlar" her şeyden daha önceliklidir. Devletin öncelikli görevi, yurttaşlarının can,mal güvenliğini sağlarken,insanların barınma ihtiyacı beslenme ihtiyacı,eğitim ihtiyacını da karşılamakla yükümlü olmalıdır.sosyal devlet olmanın koşulu "insanı yaşat ki devlet yaşasın" insanı yaşatamıyor isen senin devlet olmandan bana ne? önce ,insan olarak ben yaşamalıyım ki sen devlet olabilesin bensiz senin devletin hiçbir işe yaramaz.önce ben ,sonra sen.Bu sosyal devlet anlayışı hayata geçebilir ise köklü çözümler üretilir.
Doğadaki canlılar erkek ve dişi olarak yaradılmışlardır. Yaradılmışların en mükemmeli olan insanın erkeği,ne zamanki dişisini de kendisi gibi mükemmel bir insan olduğunu kabullenir ve ona insan gibi davranmayı öğrenip,hazmedebilirse bu taktirde,sorunlar en aza indirilir.Kadınsız erkek,erkeksiz kadın olamaz kadınla erkek birbirini tamamlayan,bir bütünün birer parçasıdırlar.
Analarımız olan,bacılarımız olan kadınlarla,babalarımız olan kardeşlerimiz olan erkeklerin,birlik ve beraberlik içinde insani ilişkilerinin gelişmesi dileği ile Dünya kadınlar gününü kutlar bu günün tüm insanlara barış,sağlık,huzur ve mutluluk getirmesini dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları