Hikmet Aksoy

Van'da üç gün... Ve Kaymakam Öztürk...

Hikmet Aksoy

Keşke insanoğlu iyilikleri/güzellikleri tekrar tekrar yaşayabilse... Hoşumuza giden bir filmi tekrar izlemek gibi... Yok böyle yaşam filmini geriye sarıp tekrar izlemek...     

Geçmişte yaşanmış güzellikleri bugüne taşımak, o anları tekrarlamak...

Bugün böyle bir olanak yok. Ancak, yaşanan unutulmaz anları kamera ile saptayıp anılar albümünde koruma altına almak olası...

Van ilimizde güzel insanlarla, güzel mekanlarda yaşadığım yüzlerce anı fotoğraflarım var şimdi. Zaman gelecek, Vanlı dostlarımı anımsamak için bu fotoğraflar geçmişte yaşanmış güzellikleri getirecek gözümün önüne, belleğimi nadas edip tazeleyecek.

Mutluluklarımı yeniden anımsayıp yaşayacağım.

***

Vansesi gazetemizin sahibi sayın Erdal Perihan, yazı işleri müdürü sevgili İkram Kali kardeşlerimin davetleri üzerine Van'a gitmek nasip oldu. Seksen yaşımdayım, daha önce bu güzel kente gidememiştim. Sağolsunlar bu güzel fırsatı yarattılar, onlar sayesinde yeni dostlar edindim. Van'la, Vanlılarla gönül bağım daha da kavileşti/güçlendi/kuvvetlendi.                                                                     

***

Vanlı kardeşlerimiz altı yıl önceki büyük doğal afet; depremde can kaybı yaşadılar, evleri yıkıldı. Kışın soğuğunu yaşayıp bugüne kavuştular, şükür...

Van, şimdi toparlanma döneminden çıkıp yaşamın renklerine tekrar kavuşmanın arayışına girmiş bulunuyor.

Van Valisi sayın Murat Zorluoğlu bir yandan mülki yönetimi, diğer yandan yerel yönetim Van Belediye Başkan vekilliğini üstlenmiş durumda...

 Bir koltukta iki karpuz yani... Sayın Vali'nin bu durumdan bir yakınması olmadığını belirtelim. Şevkle, heyecanla Van'a hizmet gelmesi, insanların mutluluğu için çırpınıyor. Benim de bulunduğum günlerde kentte "Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi" başlıklı panelin Valilik himayelerinde düzenlenmesini ve çok yararlı geçmesini bunun bir kanıtı olarak gösterebiliriz.

Van'da kimi Belediye Başkanlıkları  kayyum olarak görevlendirilip kaymakamların vekaletine verilmiş. Örneğin, Van Büyükşehir Belediyesi'ne "kayyum" olarak atanan Vali Murat Zorluoğlu,  Başkan vekilliği görevini yürütüyor. Van kent merkezinde İpekyolu ilçesi Belediyesine de ilçe kaymakamı sayın  Cemil Öztürk, kayyum olarak vekalet ediyor.

Hemen belirtmeliyim ki, çok isabetli/yerinde karar olmuş... Hepimiz biliriz ki, kentlerde hizmet veriminde yaşanan "mülki-yerel yönetim iki başlılığı" gecikmelere, anlaşmazlıklara neden oluyor. Bir de yerel yönetimlerin hiç bir deneyimi olmayan kişilere siyasal amaçlarla  teslim edilmesinin yarattığı kentsel ve mali sorunlar ve yolsuzluklar hem ekonominin, hem de adliyenin sorunu oldu bugüne dek... Seçim Yasası'nda yapılacak bir değişiklikle yerel yönetimlerin başına seçimle değil, devlet görevlisi yetkin kişilerin atanmasında her bakımdan yarar görüyoruz. En azından sorumluluktan doğan kontrol daha da etkinleşir.

Bu noktada yaşadığım bir hususu belirtmeden geçemeyeceğim: İpekyolu Belediyemizi ilçe kaymakamı Cemil Öztürk, kayyum olarak yönetiyorlar. Sayın Öztürk'ün ilçede nasıl bir başarıya imza attığını görerek/yaşayarak değerlendirmek gerek... Pek çok "Pekiyi" dolu çalışma karnesinde "Kültür Sokağı" düzenlemesini tüm ülkemizdeki yerel yönetimlerce örnek alınıp uygulanmasını öneriyorum.

Teşekkürler sayın Kaymakam... Sağol...

Yazarın Diğer Yazıları