Hikmet Aksoy

THY ve yerel gazeteler...

Hikmet Aksoy

Ne zaman geziye çıksam okuyacağım iki-üç kitap alırım yanıma... Yolculuk bir yerde yalnızlık duygularımı artırıyor, onun için de kitapları, gazeteleri, dergileri arkadaş görüyorum böyle zamanlarda kendime...

Yurt içinde gazete ve dergi okumayı sorun etmiyorum. Çünkü gittiğim her il ya da ilçede yerel gazete bulabiliyorum.

Ama kitap öyle değil...

Belki de kitapları daha çok sevdiğimden olacak, yanımdan ayırmıyorum.

Günümün 4-5 saati de kitaplığımda geçiyor bu yüzden.

Yurt dışı gezilerimde okuyacağım kitaplarım yanımdadır, ama aklım/usum hep güzel yurdumda yayımlanan gazetelerin neler yazdığında olur her zaman.

Sabah sabah "Acaba gazeteler ne yazıyor?" çengelli iğne sorusu usuma takılır kalır bir süre.

Benim kuşağım gazeteleri sanal ortamdan okumaya alışık değil. O bakımdan internet üzerinden gazeteleri okurken hep bir şeyi unuttum duygusuna kapılırım.

Unuttuğum da; gazeteyi bayiye gidip almadığım...

Ne yaparsın ki, bu bir alışkanlık...

Yeni kuşak bizim gibi değil...

***

Gazete, kitap özlemim nedeniyle en çok yurtdışından dönme anını seviyorum. Niçin derseniz açıklayayım: Daha uçağa girmeden hemen girişte güzel yurdumda yayımlanan gazeteler karşılıyor insanı da ondan.

Örneğin; ben bir gazete almam gerekiyor, ama içimden gelen bir doyumsuzluk sesi "Hepsinden bir tane al!" diyor, ama diğer yolcular da var.

Seçip bir gazete alıyorum, ama aradığım gazeteleri bulamıyorum.

Usuma, THY'nin her gazeteyi almadığı geliyor.

Bu nasıl bir ayırımcılık?

Bu sabah yaygın basından bir gazetemiz de konudan dert yanıyor: "THY'nin uçaklarında yolcularına ücretsiz olarak dağıttığı gazetemiz, artık THY uçaklarında yolculara verilen gazeteler arasında yer almayacak."

Gazetecinin cümle kurgusundaki yanlışı bir yana bırakalım; THY'nin dış ve iç hat uçuşlarında yaptığı bu "gazete tercihi" öteden beri yakınma konusu, ama kurum bildiğini okuyor.

Benim de düzeltilmesi dileğim dikkate alınmayacak, biliyorum.

Ama bu konunun bir başka yönü var ve kimse de buna değinmiyor.

THY bu ülkede sadece "yaygın basın" gazetelerini iltimaslı/tercihli bir anlayışla yolcularına okusunlar diye sunuyor.

Peki, "yerel basın" gazeteleri ne oluyor?

Onlar üvey evlat mı?

THY yönetimi, örneğin Gaziantep'ten, İzmir'den, Adana'dan, Trabzon'dan, Samsun'dan,

Ordu'dan, Antalya'dan, Diyarbakır'dan, Erzurum'dan, Van'dan Muğla'dan, Sivas'tan, Kayseri'den  vb. İllerimizden sabah uçağı için yerel gazete alıp yolcularımız okusun diye niçin düşünmüyor?

Çok mu maliyetli yoksa?

İstanbul gazetelerinin her ilde eskisi gibi ilgi ile okunduğunu kim iddia edebilir ki?

Yerel basında teknolojik açıdan öylesine gelişmiş, gazetecilik adına öylesine güzel örnekler var ki; bu gazetelerin de desteklenmesi -madem yaygın basın destekleniyor- THY'nin boynunun borcudur/görevidir bizce.

***

Demokrasinin yurt düzeyinde atardamarı olan yerel basın ne yazık ki, yeni bir kriz dönemini yaşıyor. Döviz kurlarının yükselmesi, kağıt ve de diğer basım girdilerinin acayip yükselmesine neden olduğu gün gibi ortada...

Yerel basın yaşama savaşı veriyor.

THY'nin yolcularına yerel gazete sunması; bu sorunu aşmada belki bir hiçtir, ama böyle bir sahiplenmeyi beklemek sanırım "yerel basının" hakkıdır.

THY'den bu hak bilirliği bekliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları