Hikmet Aksoy

Tarihi yıkmak, karma/ karışık kent yaratmak…

Hikmet Aksoy

Kentlerin kısır bir döngüye yakalanmaması yine insanın elinde... İnsanoğlu isterse bir kenti yaşamsal anlamda örnek bir ortama kavuşturur. İstemezse kendi haline bırakıp sözünü ettiğimiz kısır döngü anaforunda kaybolup gitmesine de neden olur.
O nedenle de kent yönetimini/şekillenmesini üstlenen kişilerin "yaşamsal ortak alanlar" yaratma konusunda çağdaş uygulamaları bilmesi/izlemesi gerekir.
Çünkü çağlar boyu farklı-farklı kent kimlikleri böyle oluştu…
Bugün de öyle…
Eskiden gelen/kalan değerlerin kent kimliğinin markası olduğunu anlamayan, durumunu korumayan/koruyamayan kent yöneticilerinin bu ihmalini ya da bilmeden yaptığı ihaneti, "kimliksiz kent"te oturarak yaşar insanlar.
"Marka kent" yaratacağız diyen kimi siyasetçilerin sırf kendi görüşleriyle şekillendirip oluşturmaya kalktıkları kentlerin zamanla nasıl birer ucube durum kazandıklarını gördük/yaşıyoruz.
"-Eski mi? Sök at!.. Yık gitsin!" hoyrat anlayışın yarattığı manzara ortada… Bu garip/acayip durum, ülkede yıllardır yaşanıyor. Son yıllarda ise hız kazandı ne yazık ki…
Siyasetçinin kendi malı görüp hiç ondan kalkmak istemediği koltuk uğruna kentlerin tarihsel kimliklerinin nasıl tahrip edildiği acı gerçeği de yaşanıyor bu ülkede.
Tarihten gelen bir kenti yenilemek değil, değerleriyle koruyup yeni yaşam alanları yaratma yerine; eski değerleri yakarak/yıkarak yok etme hüneri de var kimilerin. Öngörüsü olmayan kimi siyasetçinin de buna "kent yenileniyor" şeklinde çirkin yaklaşımı, alkış tutuşu da var bu arada.
x x x
Yaşlılar hep geçmişte yaşadıkları kentlerin güzelliklerini anlatıyor arkadan gelen kuşaklara… Bu, maziyi özlemekten öte nice tarih değerinin yitirilmiş oluşunun yarattığı ezikliğin ifadesi olsa gerek.
Kültür/sanat kimlikli kentler yarattık mı?
Ya da sanayi/teknoloji, tarım kentleri?
Üniversite kentlerimiz nerede?
Karmaşık bir kalkınma sevdalanmasının peşine takılmış gidiyoruz. Neymiş, şu kadar milyon nüfuslu kentler yaratılmış…
-Aferin!
Hangi kent, yukarıdaki kimliklerden biri ile anılıyor? Karma zevkler için karma/karışık kentler yarattık. İnsanlarının yaşam zevkleri ve ortamları karma/karışık… Tabii ki sorunları da…

Yazarın Diğer Yazıları